Реформаторите предлагат намаляване на праговете за валидност на референдумите

Реформаторите предлагат намаляване на праговете за валидност на референдумите

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Намаляване на праговете за иницииране и валидност на референдумите предлагат осем депутати от Реформаторския блок.  


Допитванията да са валидни, ако в тях са участвали половината от имащите право на глас по избирателните списъци, предвиждат внесените вчера поправки в закона за референдумите. Сега този праг е поне толкова, колкото са участвали на последните парламентарни избори.


Не е оправдано валидността да се обвързва с активността от последните резултати от проведени парламентарни/местни избори, посочват в мотивите си вносителите. Още повече, че ако в един случай тя може да е доста над 50%, то в други е напълно възможно активността да е била далеч по-ниска и така решението, прието на национален или местен референдум, далеч да не е репрезентативно за мнозинството граждани с избирателни права, допълват те.
Предложението на реформаторите е при събрани 300 000 подписа за провеждане на национално допитване Народното събрание да е длъжно да свика референдума. Сега задължението на парламента настъпва при събрани 500 000 подписа.  


Събрани 150 000 подписа, а не 200 000 подписа да са достатъчни Народното събрание да обсъди дали да се проведе допитване по искания въпрос, предлагат още реформаторите.


Проведеният през 2013 г. национален референдум и впоследствие опитът за провеждане на такъв за изборна реформа през 2014 г., блокиран след разпускането
на 42-то Народно събрание, показаха редица несъвършенства на действащия закон, посочват в мотивите си вносителите.


Според тях праговете за иницииране на произнасяне на Народното събрание или местен парламент по провеждане на национален или местен референдум са неоправдано високи и следва да се намалят.  


Проблеми се установиха и при събиране на подписките, в частност усложнената форма на бланката, съдържаща и изискване за вписване на подробни лични данни на лицата, напомнят вносителите. Последното често действа демотивиращо за гражданите предвид опасенията им, че с личните им данни би могло да се злоупотреби. Затова се предлага постоянният адрес да не се вписва изцяло в бланката, а само населеното място и улицата - респективно район, квартал и блок за градовете с районно деление или където има такива.


Друг съществен проблем, който се очерта при предсрочното прекратяване на мандата на 42-то НС беше липсата на решение за насрочване на референдум по внесената подписка и практическото прекратяване на инициативата, независимо че за провеждане на национален референдум се бяха обявили над 700 хил. български граждани. Ето защо в настоящия законопроект е предвидено в подобна хипотеза новоизбраното Народно събрание да довърши процедурата по провеждане на референдум, започната при неговия предшественик.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK