Депутати за сливането на НАП и митниците: "Ще отнеме време" и "Няма гаранция за повече приходи"

Депутати за сливането на НАП и митниците: "Ще отнеме време" и "Няма гаранция за повече приходи"

© Юлия ЛазароваДепутати изразиха опасения, че осъществяването на идеята на премиера за сливането на Националната агенция на приходите (НАП) и агенция "Митници" ще отнеме време, а няма гаранции за увеличаването на събираемостта на приходите.


Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че е скептичен в полезността за сливането на двете структури. "Има съществени рискове, свързани с тази идея", посочи той и добави, че първо трябва да се стабилизират публичните финанси, което вече било започнало: "За първото тримесечие на годината има 800 млн. лева повече приходи в сравнение със същия период на миналата година". Според Димитров това е доказателство, че НАП и Митниците вече работят по-добре.


"Има риск, ако сега започнем подобно преструктуриране, да има дълъг период на напасване и известен хаос, а това да компрометира изпълнението на бюджета за тази година", изрази опасения той и добави, че затова бил много внимателен с подобни идеи. В друга ситуация Димитров не би подкрепил тази идея, а щял да даде тримесечен и дори шестмесечен срок на НАП и Митниците да засилят вътрешния контрол, да бъдат отстранени компрометирани хора и ако не подобрят резултатите си. "Има опасност сега администрацията да се разколебае и да не събира данъчни приходи със същото желание, както досега", допълни Мартин Димитров.
Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че парламентарната група заставала зад идеята на Борисов. "Това не е толкова нова идея", припомни той и добави, че, митниците от доста години не работели добре. По думите му това решение е елегантен начин да се освободи правителството от тези митничари, които не изпълнява добре задълженията си. "Самият министър-председател явно вече е добре узрял, че трябва да се реже на месо", каза още Байрактаров.


Бившият финансов министър в кабинета "Орешарски" и настоящ депутат от ДПС Петър Чабанов посочи, че сливането на митниците с НАП ще отнеме не по-малко от година и половина. "Процесът трябва да се прави поетапно първоначално с едно общо ръководство и да се обърне внимание на големите данъкоплатци и акцизни платци", смята той и добави, че по линия на фискалния контрол и общия контрол трябва да се върви към интегриране. По думите му е възможно да има известна съпротива от служителите в митниците. Той припомни, че и по времето, когато е бил министър, е имало подобна идея, но тя не се е реализирала заради липсата на стабилна парламентарна подкрепа.


"Подобна реформа ще доведе до сътресения в системата. И това ще доведе до по-малко приходи от планираните", каза пред журналисти социалистът Георги Търновалийски. По думите му от БСП няма да подкрепят идеята на премиера Бойко Борисов, защото това щяло да доведе до сътресения в системата.


Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че необходимите промени в законите няма да бъдат много и Народното събрание има готовност да започне работа по тях. "Зависи доколко работната група е готова с технологията, но мисля, че промените в нормативната уредба, която зависи от Народното събрание, няма да е толкова много ", каза тя и добави, че повечето промени, които ще се наложат, ще бъдат в посока на структура, функции, начин на структуриране на самата администрация, която не се урежда със закон.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Така както в материала на капитал по темата, така и тук няма някакъв по-сериозен анализ и доводи, които да ни помогнат да се ориентираме дали предложението е добро или вредно.
  Между другото темата наистина не е ново и ако стане дума за авторство, ще настане голям спор но все пак по-важното е, дали ще е от полза или не, става дума за нас, данъкоплатците, за намаляване на контрабандата и увеличаване на приходите - всеки допълнителен милион означава една идея по добро здравеопазване или образование.

 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Аз пък си мислех, че хората повече очакват от ГЕРБ и бате Бойко, реформа в правосъдието и МВР...! Той пък по стар милиционерски маниер тръгна да прави нещо съвсем друго, да слива НАП и митниците!
  Къде го чукаш, къде се пука!

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Според мен идеята е добра. И аз съм съгласен с коментара по горе че Дневник можеше да ни предложи малко по задълбочен коментар по темата.

 4. 4 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Няма какво да се чака..... Сливането е задължително. Прекратяват се даговорите на всички от Началника до чистачката и се почва с атестация.......... Ако може и германци да се назначат като им се плаща ог Германия и им се забрани да говорят по всякакъв повод с българи.........

 5. 5 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 771 Неутрално

  "Ало, Ваньо. . . ."
  Тук е основният проблем, господа!

 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  По думите му това решение е елегантен начин да се освободи правителството от тези митничари, които не изпълнява добре задълженията си.
  ------------------------------
  Естествено, че това е основната цел на обединяването.
  Само по себе си данъчните и митниците са с паралелни частично покриващи се задачи, така че няма голямо значение дали са под една шапка или не.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Сега митниците не работят добре.
  А като си спомня как преди няколко месеца, когато върнаха ''Ало, Ваньо"начèло на митниците, какви възторзи, ликувания и дитирамби беха.
  Как единствен и неповторим бил, как щел да напълни хазната. За разлика от предишните, разбира се..
  Но кво да праиш, Борисов....
  Но кво да праиш, памет....

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#7] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Сега митниците не работят добре.
  ----------------------------
  Да, не работят добре в сравнение с това, което искаме.
  В сравнение с Междуваньотаньовия период са просто перфектни, както показват цифрите.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#8] от "qwertqwert":

  просто перфектни, пропущат по 45 тира с цигари.....
  Прав сте

 10. 10 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#8] от "qwertqwert":

  просто перфектни, пропущат по 45 тира с цигари.....
  Прав сте

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#10] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  просто перфектни, пропущат по 45 тира с цигари.....
  ------------------------
  Ами да, от 90 на 45, това си е 100 % повишение на ефективността.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Да, прав сте.
  Комунетата пропускат по 190.
  Но е много по-демократично, законно, и справедливо и готино, да се пропускат по 45. И е напълно оправдано. Пък и за единствено точния човек за митниците е по -удобно
  Нали?

 13. 13 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#5] от "ppopov_67":

  Напълно подкрепям. Всичко друго е имитиране на дейности и прах в очите на матряла.
  Тази промяна доста прилича на решението за пенсионните фондове - без обосновка, без съгласуване, "те да ме убедят, че не трябва да го правим". Сякаш сме в детска градина, яде ми се сладолед, убеди ме, че не трябва да ям...

 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Двете институции имат своя специфика и ако сега бъдат обединени,това би забавило тяхното функциониране.

  Има много важен приоритет - реформата в съдебната система,реформата в здравеопазването,в образованието.Там нещата се бавят!

  Tony
 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4287 Неутрално

  Окрупнявай.ТКЗС-та бе.

 16. 16 Профил на koko4ko
  koko4ko
  Рейтинг: 381 Неутрално

  С това сливане трябваше да се започне още от началото на годината. Не сме толкова богати, че да поддържаме две приходни агенции, които почти се припокриват. Да бъде!
  В тази връзка малко смях:
  Митничар е моят татко,
  митничаре съм и аз.
  С наркотрафика на "ТИ" е батко,
  със цигарите отдавна съм във час.
  За алкохола и горивата,
  зорко бди и нашта кака.
  Дружно пеем тази ария,
  Да пребъде Далаверата България!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  А Ваньо какво мисли по въпроса.Той нещо все се скатава.Не се появи даже когато арестуваха подопечните му шефове в Свиленград.

 18. 18 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Няма друга такава държава в която чиновниците са повече от селяните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK