Финансовата инспекция е проверила обществени поръчки за над 77 млн. лв.

Финансовата инспекция е проверила обществени поръчки за над 77 млн. лв.

© Юлия ЛазароваДържавната финансова инспекция е констатирала 65 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 77 854 471 лв. в доклада си за първото тримесечие на 2015 г.


През първото тримесечие на 2015 г. инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция са извършили 151 инспекции. Констатирани са вреди за 1 008 826 лв., от които 100 806 лв. са предотвратени и 83 760 лв. са възстановени в рамките на инспекциите. За установените през тримесечието нарушения общо са съставени 357 акта за установяване на административни нарушения.


По постъпили в агенцията сигнали са извършени 73 финансови инспекции, а останалите 78 са били планирани - предимно в учебни заведения и общини, съобщават от агенцията. 
Агенцията за държавна финансова инспекция извършва проверки за законосъобразното разходване на средства от държавния и/или общинските бюджети, както и на средства, предоставени от европейски фондове и програми.


Най-крупната проверка е на стойност 55 204 167 лв. за законосъобразност в областта на обществените поръчки при възлагането и изпълнението на обществена поръчка с предмет "Изработка и доставка на регистрационни табели за моторни превозни средства и за ремаркета, теглени от тях", открита с решение  ОП-11-Р-4 / 19.03.2009 г., към Министерството на вътрешните работи.


През 2009 г. вътрешното министерство сключи без конкурс договор със собствената си фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) за изработването и монтирането на табелите. Проверка на ведомството през 2013 г. показа, че дружеството е печелило по 43 лв. от всеки чифт номера.


След проверката не са съставени актове за нарушения - агенцията не съставя актове, когато нормативно установеният срок за съставяне на акта е изтекъл, когато законодателството не предвижда санкция при нарушаване на конкретната разпоредба, когато не е в правомощията на органите на АДФИ или когато нарушителят е починал.


Най-голямата установена вреда е обществена поръчка на стойност 646 399 лв., предоставени на община Златица от Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. за финансиране на проект "Разширение на училище кв.72, гр.Златица".


Други съставени актове за установяване на административни нарушения по обществени поръчки са към община Сливен на стойност 151 649 лв., от които 100 806 лв. предотвратена вреда по поръчка, изпълнена от "Пътнически превози" ЕООД, гр.Сливен, и 29 528 лв., от които 4 518 лв. възстановени, при проверка за законосъобразност на договор към фирма "Алианс" ЕООД гр.София при определяне и изплащане на възнагражденията на финансовия контрольор и управителя на дружеството за 2012 и 2013 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK