Financial Times: Гърция се готви за фалит

Financial Times: Гърция се готви за фалит

© ReutersГърция се подготвя да обяви фалит по дълга си, в случай че не успее да постигне споразумение с кредиторите си, съобщава Financial Times.


Ликвидните средства на правителството свършват, като то среща трудности да плаща пенсиите и заплатите в публичния сектор. По тази причина управляващите от крайнолявата партия СИРИЗА са взели решение да спрат плащането на 2.5 милиарда долара, които трябва да бъдат изплатени през май и юни на Международния валутен фонд, в случай че не бъде постигнато споразумение.


"Близо сме до края... ако европейците не отпуснат средства, няма алтернатива на фалита", заявява през изданието представител на правителството. Financial Times посочва, че това ще е безпрецедентен шок за еврозоната едва пет години след като Атина получи спасителни средства от ЕС и МВФ, чиято обща сума до днес достига 245 милиарда евро.
Заплахата от фалит може и да е трик в преговорите, който да помогне за постигането на максимално добри за гръцкото правителство условия, но въпреки това подчертава големите проблеми на държавната хазна, пише изданието. Европейските правителства също се подготвят за такъв сценарий.


В краткосрочен план фалитът най-вероятно ще доведе до прекратяване на финансовата помощ за гръцките банки от ЕЦБ, съответно закриване на банки и въвеждане на капиталов контрол.


Въпреки че това няма да означава автоматично излизане на Гърция от еврозоната, фалитът ще направи много по-трудно постижимо изпълнението на предизборните обещания, поети от правителството на Алексис Ципрас.


Германия, както и останалите страни от еврозоната, твърдят, че монетарният съюз е достатъчно стабилен, за да се запази дори и след фалит на Гърция, но признават, че в този случай ще се намират в непознати води.


В понеделник финансовото министерство подчерта желанието на кредиторите да сключи сделка с кредиторите си. "Продължаваме непрекъснато да търсим взаимно изгодно решение, в съответствие с желанията на избирателите ни", съобщи министерството.


В понеделник преговорите между Атина и кредиторите продължиха, като фокусът им бяха фискалните мерки, бюджетните параметри и приватизацията, които според партньорите на Гърция са условие за отпускането на средства.


Този месец правителството се нуждае от 2.4 милиарда евро за изплащане на пенсии и заплати в публичния сектор. На 1 май трябва да бъдат изплатени 203 милиона евро на МВФ, а на 12 май – 770 милиона евро. Плащанията към институцията през юни възлизат на 1.6 милиарда евро.


Част от причината за бюджетната криза в Гърция е задържането на 7.2 милиарда евро, които страната трябваше да получи миналата година, но забавянето на структурните реформи стана причина те да не бъдат отпуснати.


Днес гръцкото правителство опроверга твърдението на Financial times, че се обмисля фалит. "Гърция, отново разочаровайки някои, не се готви за никакъв банкрут – кредиторите й също. Преговорите са в пълен ход и целят взаимоизгодни решение", цитира РБК изявлението на правителството.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK