Лукарски: Италиански компании ще бъдат привличани в проекти на приватизация в България

Божидар Лукарски

© Цветелина Белутова, Капитал

Божидар ЛукарскиСъществуват възможности за привличане на италиански компании в проекти на приватизация, включително туристически обекти, както и концесиониране и модернизиране на летища и пристанища и изграждане и реконструкция на пътна и железопътна инфраструктура в България. Това заяви днес министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриване на икономическия форум "България и Италия: заедно за постигане на растеж", съобщиха от пресцентъря на министерството на икономиката.


Лукарски посочи, че търговско-икономическото сътрудничество между България и Италия се развива изключително динамично и създава предпоставки за реализиране на проекти от взаимен интерес в редица области - в сферата на авто и електромобилостроенето, електрониката и електротехниката, информационните технологии, химическата и фармацевтична промишленост, хранително-вкусова индустрия, туризма, логистиката и енергетиката.


"България се очертава като привлекателна дестинация за аутсорсинг. Това създава добри предпоставки за стимулиране на инвестиционните процеси", посочи Лукарски.
За периода 1996 - 2014 г. Италия се нарежда на 10-то място по размер на преките инвестиции в България, като размерът им достига 1.49 млрд. евро. Към момента дружествата, регистрирани на българска територия с италиански капитали са над 1000 с общо 25 000 работни места, се посочва в съобщението.


Пред представители на италианския бизнес Божидар Лукарски очерта основните предимства на България, сред които провеждането на активна инвестиционна политика по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, поддържането на благоприятна данъчна политика и най-ниските оперативни разходи в ЕС. Не на последно място високо ценен от чуждестранните инвеститори фактор е и наличието на квалифицирани кадри, посочи икономическият министър.


Сенатор Бенедето Дела Ведова, зам.-министър на външните работи и международното сътрудничество на Италия потвърди, че България представлява все по-важно направление за италианския износ и инвестиции. По думите му макроикономическите основи на България са солидни, БВП е в растеж, а фискалното законодателство е едно от най-привлекателните в Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK