МВФ сви прогнозите за ръста на икономиките на Русия и САЩ

МВФ сви прогнозите за ръста на икономиките на Русия и САЩ

© Maxim Shemetov, ReutersМеждународният валутен фонд намали прогнозата си за ръста на руската икономика за периода 2015-2016 г. В момента МВФ очаква, че руският брутен вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 3.8% тази година, а следващата – с 1.1%.


Новата оценка е включена в априлското издание на доклада "Световна икономическа прогноза". Вариантът на изследването от януари предполагаше свиване на БВП на Русия с 3% и 1% за същите години.


МВФ очаква годишната инфлация в Русия за 2015 г. да бъде почти 18% и да се забави през 2016 г. до 9.8%.
Фондът запази прогнозата си за ръста през 2015 г. от 3.5% и увеличи тази за 2016 г. от 3.7% до 3.8% Общата прогноза е резултат от две противоположни тенденции – засилването на растежа на развитите икономики и забавянето на ръста на развиващите се, съобщава МВФ.


Ръстът на развитите икономики през 2015 г. ще достигне 2.4% (в сравнение с 1.8% миналата година), а на развиващите се – до 4.3%, в сравнение с 4.6% през 2014 г.


Ниските цени на петрола са стимул за страните-вносители, но значително забавят ръста на износителите.


МВФ намали прогнозата и за ръста на икономиката на САЩ с 0.1 пункт тази година и 0.2 пункта за следващата. Въпреки това растежът на американската икономика ще остане над 3% през разглеждания период. Негативните фактори са засилването на курса на долара и съкращаването на износа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK