Как BP се отказа от зелената енергия

Как BP се отказа от зелената енергия

© Associated PressBP (преди с името British Petrolium), която десетилетия наред инвестира милиарди долари в зелена енергия днес прекратява тази си програма, за да се съсредоточи изцяло върху фосилните горива, установи "Гардиън".


В миналото инвестициите на фирмата за проучвания в областта на зелената енергия са достигали до 830 милиона долара годишно, а в програмата са участвали 4400 учени и поддържащ персонал. За пет години в енергия с ниски въглеродни емисии са инвестирани 8 милиарда долара.


Почти цялата технология днес е продадена, а проучванията са заключени във архива на BP. Очаква се на среща на акционерите фирмата, която някога обещаваше да премине "отвъд петрола" да понесе критика, че не обръща достатъчно внимание на опазването на околната среда и преминаването към алтернативни източници на енергия.
През 2015 г. BP ще отдели над 20 милиарда долара за проектите си на глобално равнище, но само малка част от тях е за дейности, различни от добив на фосилни горива. "Гардиън" установи, че фирмата е инвестирала по-малко в алтернативни източници през последното десетилетие, отколкото през 80-те и 90-те.


Още преди три десетилетия фирмата е правила пробиви в областта на фотоволтаиците, употребата на морските вълни и енергийната ефективност като част от инициатива за намаляване на емисиите на парникови газове.


В Сънбъри били провеждани експерименти с изолации и различни захранвания, които днес се смятат за стандартни. "Всички доклади се съхраняват и съдържат много информация. Проучваме алтернативни източници на енергия от началото на 80-те", заявява един от учените, участвали в проекта.


Намаление на разходите през 1993 г. слага край на отделния развоен отдел, който е бил намален и слят с инженерния, като нарежданията били да се съсредоточават върху изследванията свързани с петрола, а повечето от изследванията в областта на възобновяемите източници се съхраняват в основната библиотека в университета в Уоруик, но не са достъпни за широката публика.


Говорител на BP твърди, че фирмата инвестира 660 милиона долара годишно в развойна дейност, а проучванията в областта на енергийната ефективност не са спрели. 20% от развойната дейност според него са посветени на "прехода към нисковъглеродна енергия". Той обаче признава, че фирмата не се занимава с възобновяеми източници, като това е дейността на отделна фирма.


През 2003 г. тогавашният изпълнителен директор Джон Браун изглежда е смятал, че бъдещето на фирмата е в нисковъглеродната енергия и започва кампания за ребрандиране на стойност 2000 млн. долара, която сменя слогъна й на "Отвъд петрола", както и логото на BP.


През 2007 г. Браун обаче напуска компанията, а през 2011 г. неговият наследник Тони Хейуърд затваря BP Solar, тъй като не носи приходи. "Икономическите проблеми значително пречат на соларната индустрия, което прави трудно за фирмата да поддържа дългосрочните печалби на фирмата", съобщи тогава BP.


Две години по-рано Хейуърд затвори и BP Alternative Energy, и премахна шефа й Вивиан Кокс. През 2013 г. следващият изпълнителен директор, Боб Дъдли обявява за продан 2600 мегавата вятърни паркове, собственост на компанията, но не успява да ги продаде. BP все още е собственик и на бразилска фирма за биогорива.


За сметка на това, основните инвестиции са насочени към въглеродно-интензивни дейности, например разработката на петролни пясъци, както и традиционния добив на петрол и природен газ. BP твърди че 56% от проучванията и разработките са насочени към синьото гориво. Фирмата заявява, че работи активно и в областта на биогиривата и програмите за енергийна ефективност,  както и полага значителни усилия, за да имат предвид климатичните промени в плановете си.


Много от акционерите на фирмата искат BP да се заеме по-сериозно с промените в климата. Ръководството на фирмата обаче е на мнение, че политиците трябва да поемат основната отговорност за намаляването на въглеродните емисии.


"Очевидно е, че ролята на правителствата и регулаторите е да залагат границите и политиките, в рамките на които да се извърши този преход. Ролята на BP е да развива дейността си в рамките на тези правила", съобщава говорителят на фирмата.


Водещи екоакивисти са на мнение, че петролните компании никога няма да поведат развитието към нисковъглеродна икономика. "Кампанията "отвъд петрола" на BP беше един от най-добрите PR ходове на всички времена, но никога не е имала реално значение. Ако искаха да поведат, те трябва да поемат задължение да не разработват повече въглеводороди. Предполагам, че това няма да се случи, и затова трябва да им се противопоставяме ежедневно", заявява екологът Бил Маккибън.

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Весело

  Ко?! Ньее! Що тъй? Скъпичко, а?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Въпросът не е просто до ефективност. Някой може ли да каже колко зелена е зелената енергия? Колко въглеродни емисии отделя производството на самите зелени съоръжения?

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Бизнес бе.Тъй решили,тъй направили,те си носят последствията.

 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  В същото време курсовете на акциите на соларните фирми цепят мрака:.
  Ето двегодишен чарт на най-големият пасивен фонд (ETF) Guggenheim Solar ETF (TAN)
  http://finance.yahoo.com/echarts?s=TAN+Interactive#

  Съдържащ в момента следните позиции: http://guggenheiminvestments.com/products/etf/tan/holdings

 5. 5 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Докато има изкопаеми горива, компаниите няма да минат на друга енергия. Тези разработки, които са правили просто ще бъдат държани под ключ следващите години и когато фосилите започнат да се изчерпват, ще отворят архива.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  Развитието на ВЕИ е необратим тренд.
  Ето интересна статия от преди 4 дни по темата:

  Fossil Fuels Just Lost the Race Against Renewables
  This is the beginning of the end.

  http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-14/fossil-fuels-just-lost-the-race-against-renewables

 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Додето има петрол на добра цена, всичко останало е илюзия. Пуфки за публиката.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Колко е изменчив светът. Скоро ми се мярна информация, че фирмите наблягат на екоенергията. Сега Бритиш петролеум обръщат резбата. Дали щото скоро намериха на острова нови находища.

 9. 9 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  Навремето много корпорации не са вярвали в залеза на праните локомотиви и са ги произвеждали до последния ден без да преориентират към електрически и/или дизелови....
  В днешно време подобно нещо се случи с Кодак, които от една страна бяха направили през 70-те първата дигитална камера (записваща данните на касетофонна касета), но си продължиха докрай да произвеждат фотофилми с големи норми на печалба...

 10. 10 Профил на Wilderun
  Wilderun
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Едрият бизнес никога не се е славил с особена социална отговорност. Така става, когато печалбатта е поставена над всичко. Затова капитализмът е заплаха за оцеляването на човечеството.

 11. 11 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Толкова ли е било зле, че чак са премахнали горката Вивиън Кокс.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#10] от "Wilderun":

  Една от причините за скапавнето на социализъма от съветски тип беше липсата на иновации и съответно огромната технологична изостаналост.
  Дължеше се на липса на мотивация някой да се напъне да измисли и въведе нещо... иначе научни апартчици имаше бол - ама резултати йок... гола вода и кал в ушите...

 13. 13 Профил на bmt00398116
  bmt00398116
  Рейтинг: 0 Весело

  С 50 хилки за барел и кинтите на BP секнаха, мераците за зелена енергия се изпариха в световен мащаб.

  Жалко, защото BP е изключителен играч в иновациите - любопитно е например, че са инициатори на разработки в основата на ... софтуера за напълно автоматизирано управление на шатъла на летище Шарл дьо Гол между двата терминала. Понеже е вероятно да сте се возили.

 14. 14 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Ако бяха в България и ги бяха включили със задължително изкупуване в нашенския МИКС и през ум немаше да им мине да се махат от зелената енергия.
  Ама явно по дунята тамошните КЕВР не са настроени дарителски.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 15. 15 Профил на Wilderun
  Wilderun
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#12] от "Ф.Нинов":

  Наистина ли? Колко иновации има с капиталистическа България сега в сравнение с иновациите по време на социализма?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Ниските цени на петрола изнервиха тарикатите,прехранващи се покрай планетарния ресурс.

 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#15] от "Wilderun":

  България не е нация техническа.
  Говоря ти за германци, чехи и поляци.... пък и дори руснаците и китайците...

 19. 19 Профил на Wilderun
  Wilderun
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ф.Нинов":

  Германците, чехите и поляците правеха иновации и по времето на социализма. Говорим за сравнение. Може и иновациите в Русия да сравниш. Примерно космическата програма.

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#15] от "Wilderun":

  Значи трябва да видиш какво е била Чехия преди, повреме и след Социализъма и ще разбереш каква огромна разлика и колко е вреден Социализъма за техническите иновации...

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#19] от "Wilderun":

  Източногерманците бяха големи експерти в двутактовите двигатели (Трабант, Вартбург, Баркас, мотоциклети) .... отопляваха са предимно на кюмюр... имаха разбити пътища (по-лоши дори от българскиет) , изгнили и опушени градове... отровени реки....ползваха парни локомотиви докрая... за какви иновации ми говориш?

 22. 22 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Весело

  ''През 2013 г. следващият изпълнителен директор, Боб Дъдли обявява за продан 2600 мегавата вятърни паркове, собственост на компанията, но не успява да ги продаде... ''

  Очевидно иде реч за ниска ефективност. Няма и купувач за вятърните паркове...Като,че ли единствения възможен вариант за поддържане на ВЕИ илюзията остава тежкото и субсидиране през нейната цена. Непазарна мярка, но пък в евро-колхоза това далеч не е еиднственото изключение.

 23. 23 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#19] от "Wilderun":

  Иновациите на соца бяха 90% активно копиране на гнилите капиталистически технологии.

  И когато се видя, че царя е гол, Правешко-ботевградската силициева долина установи с ужас, че никой не ще да купува върховите в галактически мащаб произведения на соц-тех арта.

  Което несъмнено си беше пъклен империалистически заговор.

  А да не говорим за причината за катастрофата на нашата передовая соц. индустрия и целия източен блок- огромното изоставане във върховите индустрии.

  Та иновации се правеха. Но да се сравняват е доста неловко. Защото бързо стигаме до въпроса за негрите.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 24. 24 Профил на Wilderun
  Wilderun
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ефективността не е най-висшата ценност за нормално (не дясно) мислещите хора. Животът и здравето на хората сега и в бъдеще е по-важно.

 25. 25 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] :

  И каква е предлаганата алтернатива? Ще я предложи ли the Wilderness?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 26. 26 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#15] от "Wilderun":

  Хайде да се концентрираме на първите десет соц. иновации, довели до нашия национален икономически възход?

  Асо въпросът е с повишена трудност, можем да започнем с първите три.

  И повтарям, не лабораторни постижения, а иновации, от които икономиката е получила мощен импулс.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 27. 27 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай Колев":

  да, всеки един производител може да ги каже тези неща.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 28. 28 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "Wilderun":

  А днешните български многоцветни капиталисти социално отговорни ли са на фона на плачевното състояние на страната, "населението" и пренесената и в България руска система? Слушах Путин на 16-ти, въпросите и мненията, изписвани в лентите и се убедих, че проблемите в РФ и България са еднакви. С някои местни особености. Например там арията ще се превъоръжи на 70 процента до 2020г., а българската остава без пари за модернизация. Мръсните американски капиталисти-либертарианци тук ни съсипват, нали? Но според бодрата ни статистика "домакинствата" ни за последните 2 години са увеличили банковите си депозити с 20 милиарда лева и вече "сме" с 60 милиарда в банките. Значи, всичко е коррект? И не сме станали 7,2 милиона и бедни няма?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 29. 29 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#24] от "Wilderun":

  затва ли в комунистически китай въглищните централи отравят градовете? Затова ли в съвецкия съюз природата беше просто пречка пред постигането на поредния рекорд по добив, производство, реколта или млеконадой, за да се бие империализъма и да се докаже състоятелността на режима? Един вид, не гледайте че трепем хора като мухи, важно е да бием лошие империализъм. Съвецката петролна, газова и ядрена индустрия викаш само маргаритки оставяше след себе си, нито едно отровено езеро, нито една кафява река?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 30. 30 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#26] от "ujc33369406":

  Чушкопека.
  Социализъм и развитие, забрави. По-горе човекът го е казал ясно, вземи Чехия примерно през 30, 88 и сега и какво да добавим. А след още 15 години ще е в тавана. Коментарът е излишен и без тривиалния пример трабант и мерцедес.
  А соларите прекалено заложиха на субсидиите, там просто спряха иновациите и се нахвърлиха световните комбинатори. Дори митническата политика на Коитай се изменяше в зависимост от субсидиите в Европа. Надеждата ми е в Тесла, не в БП. Трябва някой луд учена да измисли нов вид акумулатор и нещата ще станат като с компютрите, като стана пробива с чиповете. Вземете една работна станция през 80-те и сега. Всеки модерен телефон е на светлинни години като мощност спрямо процесорите на Аполо. А това за времето си е било върхът на сладоледа.

 31. 31 Профил на Wilderun
  Wilderun
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#25] от "Doch!":

  Алтернативата е да се намали влиянието на .. бизнеса върху политиката и да се увеличи влиянието на експертите и учените, и техните предупреждения да се вземат предвид когато се правят политики, а не само желанието за печалба на корпорациите. Алтернатовата е чрез данъчната политика и регулациите да се компенсира сляпата алчност на капиталистите, която води до унищожаване на планетата.

 32. 32 Профил на Wilderun
  Wilderun
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#26] от "ujc33369406":

  Съвсем произволно и насляпо: интензивно селско стопанство, електроника (България произвеждаше компютри някога), новости в металургията (малко хора знаят, че леенето с противоналягане е изобретено в България).

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  До коментар [#5] от "red guy":
  До коментар [#7] от "simval":

  Абсолютно вярно, точно за това става въпрос!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Wilderun
  Wilderun
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#29] от "DareDebil":

  Да, Китай има проблеми с екологията. Но комунистически Китай прави огромни инвестиции въс ВЕИ. Именно защото е комунистически, тоест държавата може да регулира пазара. И скоро ще изпревари И в това отношение Европа.

 35. 35 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#34] от "Wilderun":

  като изпреварят европа, ела се обади, не преди това. И не каза нищо за съвецката петролна, газова и ядрена, че и химическа индустрия. Те по-екологични ли бяха от американската, японската и немската?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 36. 36 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#34] от "Wilderun":

  китай първо създава нерешими проблеми, после с плам в очите тръгва да ги решава, пак по командно-административен начин. Затова и китай никога няма да е нормална държава, ако ще и по БВП да минат цялата галактика.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 37. 37 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#31] от "Wilderun":
  Това не е алтернатива.
  Добри и правилни пожелания, но още марксистите са предсказали, че капиталистите няма доброволно да се откажат от богатствата и властта си. Поради което са препоръчали революционния път като единствен. Но той се проваля навсякъде! И как тогава ще стане оправията?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 38. 38 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#32] от "Wilderun":

  Аз се надявах да кажеш нещо сериозно.

  Нещо съм настинал, и си стоя вкъщи.

  Но ти направо ми оправи настроението за дни напред.

  Компютри!

  Ехаааа!

  Що не заливаме Запада и Изтока и клетите китайски другари с компютри? Преди все някакво ембарго не пречеше, сега що не заливаме света с безаналогови компютри?

  Нивото на компютрите беше толкова плачевно, че можше да ги продаваме само на необятния съвецки пазар. Където редовно ни псуваха за ненадминатото качество.

  А всички компютри бяха зле направени копия на упадъчни западни модели. По-скъпи, и за сметка на това с отвратително качество.
  Да си чувал за Правец 8, 16. ЕС1020 и други чудеса? Хиляди инженери си изкарваха хляба да решат нерешимото, как да прекопират бързо новия западен PDP11, ама със списък на разрешените за ползване в СИВ компоненти. Които бяха доста години назад от тези в образеца. С план на доставка 1-2 години.

  Тъжна картинка.

  За селското стопанство, в което се налагаше реколтата да се прибира от ученици, студенти и войници е също смешно да говорим.

  А че имаше изобретения, добре. Но на колко от тях партията позволяваше да направят нещо съществено?

  За другаря Балевски и с неговия метод добре, ама ако не беше изтъкнат партиец, дали щяхме да сме го чули? И колко е приносът му в БВП 5% 1% или много, много нули.

  Та проблема е липсата на иновации. А средата, която да им позволи да се развиват. Даже и да не си АБПФК или негов си или внук.

  Дали някой би си помислил сериозно, че в прехваления соц на другаря Живков няколко студетнтчета за десетина години да достигнат до там, че да направят такава иновативна фирма, че да я продадат за 1 милиард лева.

  Приходите ни в гадната, но жизнено необходима по това време западна валута бяха май съизмерими с тази сума.

  Има чувството, че си бил двадесетина години в кома, и сега се събуждаш?

  Във форума на Дума ще получиш бързо ръкопляскания.

  Сигурно ще получиш и други съвети, приятно пробуждане!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 39. 39 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#32] от "Wilderun":

  Съвсем произволно. Наистина комасирано селско стопанство, но техника с много ниско КПД. Може би сегашната техника и предишната кооперативна организация щеше да е перфектна схема за наистина отлично селско стопанство. За компютрите забрави, крадене и нищо друго. За леенето си напълно прав, цветна металургия наистина на световно ниво. Макар че, ако погледнем новите японски инсталации в КЦМ, като площ, енергоефективност и степен на извличане на металите са нещо кардинално ново.

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  До коментар [#34] от "Wilderun":

  Да, Китай има проблеми с екологията, но проблеми в същата област имат всички големи индустриални държави в света... САЩ, Канада, Япония, Бразилия, Великобритания и т.н. И както правилно ти отбеляза Китай взимат сериозни мерки за защита на ОС в страната. Примерно ще намалят значително произвидството на електроенергия от ТЕЦ-ве работещи на въглища. Налагат нови по строги екологични норми на бизнеса и корпорациите в страната. Това става благодарение и на обществения натиск на самите китайци. Иначе, по производство на електроенергия от вятър и слънце вече са на първо място в света сравнено с останалите държави. Ще увеличат и броя на ВЕЦ-те си. И така...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#16] от "bmt00398116":

  "капитализъм плюс фашизирано управление"
  Вероятно имаш предвид Руската Федерация, начело с ботокса.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 42. 42 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Въпрос на стратегия.Все пак фирмата е Бритиш Петролеум..А петрол скоро няма да спре да се използва...А когато дойде време,просто ще купят някоя фирма от ВЕИ бранша...

 43. 43 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#34] от "Wilderun":

  Доста смешки днес. Да се говори с днешна дата за комунистически Китай е доста неуместно.

  Какво му е комунистическото?

  Огромните капиталистически фирми?

  Липсата на пенсионна система, която сега започва да се изгражда?

  Ненормираният работен ден, няма събота, няма неделя.

  Масови самоубийства на излъгани работници?

  Това че партията, която усърдно гради капитализЪма, се нарича комунистическа, е само инструмент да задържи колкото се може по-дълго яростната капиталистическа експлоатация, както му казвате по комунистически.

  Прочети си в учебника по комунизъм, кои са признаците на социалистическото и комунистическото общество, и се върни пак.

  Абе Кутевски, не се излагай!

  Не пращай такива дилетанти!
  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#42] от "eurogi":

  ще купят, колкото и Кодак купиха преди години... или колкото Майкрософт купи Гугъл.
  Когато свърши нефта соларните компании ще имат в пъти по-голяма пазарна капитализация.

  "Момента за апартамента" беше 2012, 2013, 2014, 2015 и 2016 год. с всеки изминат божии ден цената на фирмите расте.

 45. 45 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ф.Нинов":
  Възможно е,макар че се съмнявам.А петрол повечето хора забравят,че се използва далеч не само за енергия.Цялото селско стопанство и химическа промишленост се крепи на него,представи си и свят без пластмаси и изкуствени тъкани ,също базирани на петрол...
  Та петрол следващите стотина години ще се използва..То и в момента реално той не се конкурира с електроенергията...Колко петрол се използва за доив на електроенергия?

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#45] от "eurogi":

  проблемът на петрола са огромните разходи за добива.
  Още на цени над $120 за барел преди няколко Бигойл удари спирачка в разработването на нови находища, заради огромните разходи.
  Конкуренция на петрола може да дойде от електромобилите, което също е въпрос на технологии.

 48. 48 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ф.Нинов":
  Между другото,сега цените на соларните компании са много по-ниски,отколкото преди 7-8 години.First Solar вървеше по 300$ на бройка април 2008,и имаше 30 млрд.капитализация-ма,сега е 62$ за брой и е около 6 млрд.$..

 49. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#45] от "eurogi":

  Корекция*****
  Още на цени над $120 за барел преди няколко години Бигойл удари спирачка в разработването....

 50. 50 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#48] от "eurogi":

  Шефовете на Бигойл се интересуват само от бонуса, който е вързан с курса на акцията и затуй с печалбите купуват собствени акции за да поддържат курса или дори да го вдигнат....

 51. 51 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ф.Нинов":
  Е как ще са ударили спирачка?Някои от най-тежките и сложни проекти сега ги прекратиха,при 50-60 $,но повечето проучвания си вървят..Разбира се,след 50-60 години нещата може и да са малко по-различни,но така или иначе,докато въобще има петрол,ще се търси..Дори и всички коли да минат на електроенергия,пак ще има огромно търсене на петрол за дизел( за корабите и камионите) ,за изкуствени торове,химикали,текстил,пластмаси..

 52. 52 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ф.Нинов":
  Е то това всички компании го правят сега,не само Биг Ойл.Масова практика е,подобно огромно изкупуване на собствени акции не е имало досега в историята..

 53. 53 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#48] от "eurogi":

  тез вижда ли си ги?
  http://www.comdirect.de/inf/aktien/detail/chart.html?timeSpan=5Y&ID_NOTATION=11579303

  тук също има музика в момента

 54. 54 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ф.Нинов":
  Знам ги,аз имам интереси във вятърната индустрия.А тия правят едни от най-добрите турбини в момента,нищо,че не са от най-големите..

 55. 55 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#48] от "eurogi":

  Еми аз затова съм отворил прозореца за придобивания до 2016 год.

 56. 56 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#54] от "eurogi":

  отгоре на това Nordex са и източногерманци от Росток... егое както казвах по-предните постове при капитализъма = на световно ниво, а не някакви трабантски истории. парни локомотиви и симсонки....

 57. 57 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#51] от "eurogi":

  Бигойл удари спирачка на доста проекти по проучване и разрзаботване нови находище още преди две години с цел намаляване на разходите в тази област с 1/3... та курсовете на акциите на фирмите от рода на Халибъртън тръгнаха надолу по лайняната река още тогава... след това даже без гребла.

 58. 58 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ф.Нинов":
  Не знам дали си струва-в соларният бизнес лесно навлиза конкуренция и не съм сигурен,че някоя фирма сред стотиците би постигнала някаква голяма възвращаемост.Докато при петрола трудно може да стартираш нова фирма,при солара никак не е кой знае какъв проблем..

 59. 59 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#58] от "eurogi":

  Сега са мътни води, като преди 15 год, когато беше бъкано с интернет търсачки.... но ще дойде момента при соларните, когато някой Самсунг ще купи най-яката за момента технология, ще вкара $20-$30 млрд. ставайки новия Гугъл в областта.

 60. 60 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#15] от "Wilderun":


  [quote#15:"Wilderun"]Колко иновации има с капиталистическа България сега в сравнение с иновациите по време на социализма?[/quote]

  Приятел, не си наясно с основата. В България няма никакъв капитализъм.
  Това, което е в България е най-близко до бандитизъм чрез държавата.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 61. 61 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Явно гонят по-високи норми на печалба.

 62. 62 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  А защо трябва големите петролни компании да преминават на зелена енергия? Нека си карат с фосилните горива! Нека израстват нови играчи в бизнеса със зелените технологии, нека се конкурират със старите компании!

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#46] от "cannibal666":
  Ми скръндзи са,не обичат да плащат,та затова...най-големите чукундури се хващат само..

 66. 66 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#5:"redguy"]Докато има изкопаеми горива, компаниите няма да минат на друга енергия. Тези разработки, които са правили просто ще бъдат държани под ключ следващите години и когато фосилите започнат да се изчерпват, ще отворят архива. [/quote]
  И, когато отворят архива, ще установят, че са изостанали безвъзвратно от технологичните компании, които са продължили да инвестират в зелените енергии.

 67. 67 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#32:"Wilderun"]Съвсем произволно и насляпо: интензивно селско стопанство, електроника (България произвеждаше компютри някога), новости в металургията (малко хора знаят, че леенето с противоналягане е изобретено в България).[/quote]

  На вас, комунягите, всичко ви е на сляпо.
  Да вземеш да прочетеш отново Доклада на другаря Петър Младенов пред Пленума на ЦК на БКП от 11.12.1989 г., та белким ''прогледнеш'', ама надали.
  Та в този Доклад е казано всичко и за ''интензивното" ни селско стопанство, превърнало страната в нетен вносител на почти всички земеделски продукти, и за ''леенето с противоналягане''. "Постиженията" ни в електрониката въобще няма да ги коментирам.
  Ето ти два-три цитата от др. Петър Младенов и линк да си го четеш за утешение.
  "Не може да оценим иначе освен като израз на най-грубо недомислие и безотговор­ност одържавяването на кооперативния сектор и унищожаването на трудово-кооперативните земеделски стопанства – акт, който в много отношения има необратими последици.
  Създаването на аграрно-промишлените комплекси в началото на 70-те години фактически доведе по административен път до
  ликвидиране на кооперативния строй на се­ло
  Това в голяма степен отслаби връзките на селяните със земята. Ликвидирани бяха много села, обявени за безперспективни и със "затихващи функции".
  Главният показател за оценка на работа­та беше т. нар. "среден добив от единица обработваема площ". Цената на постигнатите успехи нямаше никакво значение. Замразиха се и се унищожиха милиони декари земя. Обезлюдяването на цели райони на страната и административното закрепостяване на аг­рарно-промишлените и промишлено-аграрните комплекси към съответен вид продукция стесни номенклатурата на селскостопанското производство. От традиционен износител
  България стана ежегоден
  вносител на карто­фи, фасул, зеле, лук,
  фураж и други сел­скостопански стоки за стотици милиони долари. Интензивната миграция от селото към града създаде големи социални проблеми и най-важното — откъсна структурата на бъл­гарската икономика от естествените й при­родно-климатични условия, унищожи тради­ции и култура, създавани с векове."
  Ето и за ''леенето" -
  "Направените през същия период погрешни инвестиции не доведоха и не можеха да до­ведат до позитивно развитие на икономиката. Именно през тези години бяха изградени мощности, които днес не дават нито печалба, нито валута, но затова пък тежат като во­деничен камък на шията на националната икономика. Става дума за обекти, които из­държа цялото общество. Само Заводът за тежко машиностроене в Радомир, който е силно нерентабилен,
  струва на бюджета над 1,2 млрд. лева.
  Сериозни са последиците от строителството на някои мощности в Русе, на леярните заводи в град Раковски и дори от толкова рекламиралото обновление на хими­ческите заводи в Девня."
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/15/2454459_nasledstvoto_na_soca/?sp=0#storystart
  Приятно четене!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK