Въздушният трафик над България ще скочи с 50% заради новото летище в Истанбул

Летище "Ататюрк" вече не може да бъде разширявано, което наложи построяването на ново летище в европейската част на Истанбул.

© Ibrahim Usta, Associated Press

Летище "Ататюрк" вече не може да бъде разширявано, което наложи построяването на ново летище в европейската част на Истанбул.Откриването на новото летище в Истанбул (İstanbul Yeni Havalimanı) ще доведе до увеличението на въздушния трафик над България с около 50%, прогнозира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при откриването на 54-та годишна конференция на Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети, предаде БТА.


Летището е планирано да бъде едно от най-големите в света и да обслужва около 150 млн. пътници на година. То ще има шест писти и четири терминала, а при нужда капацитетът ще може да бъде увеличен на близо 200 млн. пътници на година. Новото летище на Истанбул трябва да замени летище "Ататюрк" и се намира на север от европейската част на града между Йеникой и Акпинар.  


Министър Московски прогнозира и увеличение на работните места за авиодиспечери, като очаква през следващите две години то да достигне 40-60%. В момента над България има повече от 1 700 полета в денонощие, а в най-натоварените периоди броят им достига 3 000. Очакванията на Московски са това натоварване да се превърне в ежедневие.
Въпреки зачестилите инциденти въздушният транспорт остава най-сигурният, каза още пред делегатите на форума Московски.  


Проявата се организира от Българската асоциация на ръководителите на полети и ще продължи до 24 април в София.  


Международната федерация представлява над 540 хиляди ръководители на полети от 131 държави.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK