Божидар Лукарски: Критиките на инвеститорите към България са "малко копи-пейст"

Божидар Лукарски: Критиките на инвеститорите към България са "малко копи-пейст"

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Оттук нататък винаги когато има конкретен инвеститор с конкретно искане, към него ще бъде "прикачен" специален човек от Българската агенция за инвестиции, който "за ръка да го преведе" през всички административни процедури. Това коментира в интервю пред "Стандарт" министърът на икономиката Божидар Лукарски.


Той обаче посочва, че критиките на инвеститорите били "малко копи-пейст" от предишни години. Той дава за пример списъкът за прозрачност на ЕК при провеждането на обществени поръчки, в който България заема 10 място сред 28 държави.


По думите му в момента инвестиционен интерес към България проявяват компании от Западна Европа, САЩ и Китай. "Мисля, че ще има сериозни американски инвестиции тази година в различни области", подчертава Лукарски, като разказва, че при неговото неотдавнашно посещение в САЩ установил, че там имат погрешна представа за бизнес климата у нас.
В същото време Лукарски очаква тази година "най-силни" да бъдат германските инвестиции.


Министърът съобщава още, че в момента се прави преструктуриране в дейността на ВМЗ - Сопот, заради следствените действия, които се водят след двата взрива в складовете в Иганово. Производственият процес обаче няма да спре изцяло, обяснява той и допълва, че цехът и площадките в Иганово не са голяма част от ВМЗ.


В неделя работници от предприятието обявиха, че в сряда ще блокират за час подбалканския път в района на предприятието. Настояват за възстановяване на производството на площадката в Иганово и вдигане на полицейската блокада в района. Недоволство изразяват и розопроизводители, които в момента нямат достъп да насажденията си, което заплашва с провал прибирането на реколтата.


По повод заявката на стария-нов лидер на АБВ Георги Първанов, че движението ще оттегли подкрепата си от кабинета, ако не бъдат сменени няколко министри, сред които и самия Лукарски, той коментира, че Първанов е станал известен като архитект на тройната коалиция и "не мисля, че това е най-успешното управление".


Лукарски съветва лидера на АБВ да не се опитва и сега да кадрува, като дава оценки за министрите от Реформаторския блок.


"Оценките на политиците ги дават гласоподавателите на избори. Всичко останало е интригантство и опит за изместване на реформаторите като основен коалиционен партньор на ГЕРБ, който няма да успее."


Лукарски прогнозира, че от 1 юли индустриалният ток ще поевтинее "осезаемо", което пък ще повиши според него конкурентоспособността на предприятията, а и ще повиши инвестиционния интерес към България.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK