Митничарите ще минават психотест при назначение и повишение

Митничарите ще минават психотест при назначение и повишение

© Анелия НиколоваМитничарите, които биват назначавани за пръв път на работа в агенцията или пък ще бъдат повишавани в длъжност, ще минават през тестове за психологическа пригодност. Това предвиждат промени в закона за митниците, предложени от правителството. Проектът за изменение е внесен в петък в Народното събрание.


Тестовете са свързани с така наречената Дъблинска стратегия - рамка, която задава параметрите за изпълнението на митническата професия в ЕС. В нея се задават и основните ценности в митническата професия: силна етика и интегритет, фокус върху обслужването на клиентите, защита на обществото и интересите на Европейския съюз, хармонизирани подходи и поведение в Европейския съюз, задължения, свързани с държавната служба, и др. Тъкмо тяхното наличие ще се проверява с психологически тестове.


Предложените от кабинета нови текстове в закона предвиждат още при служебна необходимост митничарите да могат да бъдат местени временно на друга длъжност или служба. Това може да става за срок до 6 месеца в рамките на една година. Ако се налага за по-дълго, съответните служители трябва да дадат писмено съгласие за това.
"Мярката има за цел повишаване на индивидуалните компетенции на митническите служители, подобряване на взаимодействието и координацията в митническите екипи чрез обмен на опит и добри практики, както и ограничаване на корупционните действия, засилване на прозрачността и доверието в митническата администрация", пише в мотивите на вносителя.


В проекта е предвидено още митническите служители да имат освен контролни и разследващи правомощия, каквито нямат в момента.


Основанието за това предложение е, че така разкриването на престъпления ще става по-бързо и ефективно. Това важи особено в случаите, в които се избягва плащането на акциз и ДДС в големи размери. Предлага се още митничарите да могат да конвоират на територията на страната задържани от тях нарушители.


С нова разпоредба се въвежда по-тежка санкция при повторно нарушение на Закона за митниците, "тъй като от направения анализ на осъществените нарушения на митническото законодателство се установява, че извършителите на контрабанда на стоки се занимават системно с тази дейност".


Така се предвижда в случай на контрабанда да се налага максималният размер за конкретното нарушение, но не по-малко от 1000 лв., а когато предмет на нарушението са тютюневи изделия - не по-малко от
2000 лв.


Въвежда се и начисляването на лихва за неплатени в срок актове, съставени от митническите служители.


В проекта е предвидено изграждането на автоматизирана връзка за обмен на данни между МВР и Агенция "Митници".


Стоките, които се задържат и съхраняват в митнически складове, се предвижда да се продават или унищожават от Агенция "Митници". В момента митниците предават отнетите или изоставени в полза на държавата стоки на Националната агенция за приходите. Установено е обаче, че приходното ведомство прави търгове за продажба на тези стоки на големи интервали, което често влошава качествата на предметите.


Освен това в тези процедури в момента се ангажират служители на централно и регионално ниво с цел разработване на инструкции и правила, окомплектоване и изпращане на преписки, кореспонденция преди и по време на тръжните процедури, обмен на информация за складови разходи, дължими за стоките и т.н. В случай че продажбите се извършват от митническите органи, всички тези дейности биха отпаднали, е мотивът на вносителите.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1333 Весело

  Вместо с чуккче ,психиатъра че работи с пачки пари.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 2. 2 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 624 Весело

  Вече има и "изтекъл" въпрос от бъдещият тест: Предлагат ви с 50% повече от обичайният подкуп. Какво ще направите?
  А правилният отговор е: "Ало, Ваньо, имаме още 50% отгоре, пусни им още два тира

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Весело

  Тия трябва всеки петък да минават детектор на лъжата, а психото си е психо
  Също така и съдиите, и прокурорите, и администрацията ... абе, всички на държавна заплата, без чистачките /айде, от мене да мине/

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Не пречи да минават на такива тестове и по-честичко!

 5. 5 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 678 Весело

  "Митничарите, които биват назначавани за пръв път на работа в агенцията или пък ще бъдат повишавани в длъжност, ще минават през тестове за психологическа пригодност. "

  А защо не и ежегодни проверки и не само с психотест, ами и с полиграф (детектор на лъжата).

 6. 6 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А за министерствата няма ли да има такива тестове, че трябва да е само в закона за митниците? Другите държавни служители някакъв друг вид държавни служители ли са? Нещо много ми понамирисва тази работа.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Защо,те не са луди,те са крадливи.Това хваща ли се на психотеста?

 8. 8 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 520 Неутрално
 9. 9 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Споко.Психо теста да не е като проверка приходи-разходи.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1115 Весело

  Митничарите са готини, не може да ги спре никакъв тест.

 11. 11 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 213 Весело

  Само, който никога не е минавал през държавната ни граница, не може да види, че това на снимката е гранична полицайка. Хахахаха....

 12. 12 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 470 Весело

  не знам защо, но изразът "всичките са луди" някак си ми идва в главата...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 13. 13 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Е, и?
  Страшни мерки се взимат, няма що...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално
 15. 15 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Ако се осъдят всички митничари и полицаи направили нарушения, ще трябва да се отделят поне 2 милиарда за нови затвори.
  КТБ скри парите..гледаха с переспектива.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 16. 16 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  за какво е тоя психотест, не е луд който яде зелника..... , така че гарантирано всички митничари са в прекрасно психическо здраве

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 17. 17 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  [quote#3:"роджър"]Тия трябва всеки петък да минават детектор на лъжата, а психото си е психо
  Също така и съдиите, и прокурорите, и администрацията ... абе, всички на държавна заплата, без чистачките /айде, от мене да мине/ [/quote]
  идеята изобщо не е лоша, проблема идва от това че много чиновници и държавни служители, смятат че това което прибират е законна плячка и като ги питат извършили ли са престъпление с чиста съвест ще кажат НЕ и детектора ще отчете истина

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  "Мярката има за цел повишаване на индивидуалните компетенции на митническите служители, подобряване на взаимодействието и координацията в митническите екипи чрез обмен на опит и добри практики, както и ограничаване на корупционните действия, засилване на прозрачността и доверието в митническата администрация"

  Корупцията в митниците(ако изобщо има такава) може да се намали, посредством редуциране на човешкия фактор. Вместо да се леят сълзи, как ще се ротират смените, нека да се провери, как всичко може да бъде записвано с камери и кои проверки/сверки могат да се правят електронно. След като същите доводи са валидни за КАТ, не виждам защо да не работят за митниците...

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK