Новата руска национална платежна система преживя първия си срив

Новата руска национална платежна система преживя първия си срив

© ReutersРаботата на руската Национална система за платежни карти (НСПК) преживя тежък срив през нощта на вторник срещу сряда, съобщава РБК. Пет часа системата не е обслужвала операции по карти MasterCard и Visa.


Източник на медията посочва, че проблемът е възникнал в каналите за връзка и упълномощаване. "Трябваше да ползваме алтернативни връзки, за да не прекъсва работата по картите, пазарът не спи цяла нощ, а НСПК отстраняваха проблема много дълго. Имахме късмет, че през нощта няма много операции, ако това се беше случило през деня щеше да има колапс", коментира той.


В сряда НСПК потвърди, че предишната нощ е имало проблеми със системата. В прессъобщение на системата се казва, че сривът не е имал "системен или програмен характер", а към 07:12 часа сутринта московско време операциите са били възстановени напълно. НСПК посочи, че след подробен анализ на случилото се ще бъде посочени точните причини за срива.
На 1 април в Русия заработи собствена система за обработка на плащанията с банкови карти, която са задължени да ползват всички банки, с цел "гарантиране на провеждането на платежни операции в Русия независимо от решенията на други държави". Всички операции по MasterCard вече би трябвало да минават през тази система, а Visa все още не е завършила прехода.


Не всички банки напълно са преминали към НСПК и по картите MasterCard. "Ситибанк", например, чиито процесинг център е разположен извън Русия ползва операционния център на MasterCard, който извършва разрешаването на операциите, а клирингът вече е прехвърлен в НСПК, в следствие на което банкоматите на "Ситибанк" не работят с картите на банките, станали обект на санкциите на Запада.


Това е първият голям срив в работата на системата, напомня РБК. Банките предупредиха, че е възможно да има подобни проблеми в следствие на бързото пускане на системата. В края на март банките предупредиха клиентите си за възможни сривове заради прехвърлянето на платежните операции към НСПК.


"Райфайзенбанк" например разпространи съобщение, в които моли клиентите си "да се отнесат с търпение към промените в руската банкова система и възможните неудобства, които могат да възникнат от техническите дейности." "Уникредит" също предупреди за "временни трудности, които могат да възникнат при операциите с банкови карти".


Руските банки подходиха по-оптимистично към промяната, като "Сбербанк", ВТБ, "Ренессанс Кредит" и други съобщиха в уебсайтовете си за преминаването към националната платежна система и увериха, че то ще премине безболезнено.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK