КРИБ: Автократизъм, разчистване на сметки и непрофесионализъм от Петър Москов

Петър Москов, министър на здравеопазването

© Георги Кожухаров

Петър Москов, министър на здравеопазванетоС настоящето отворено писмо, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изразява пред българското власти и общество, притеснението на нашите членове, от водената в момента здравна политика, анонсите за промени, които ръководеното от д-р Петър Москов ведомство дава и начинът им на артикулиране.


Така започва отвореното писмо на КРИБ до министъра на здравеопазването, което бизнес организацията разпрати днес и до медиите. По-нататък в него бизнесът критикува почти всички идеи на Москов - от изказването му за спешната помощ в ромските гета, до уволнението на директора на болница "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев. Според КРИБ решенията и изказванията на министъра са прибързани и не са подкрепени с необходимите анализи и прогнози. 


Притеснение в бизнес организацията има и заради заради идеята здравните услуги да се поделят в основен и допълнителен пакет, "тъй като по наше мнение това ще доведе до увеличаване на разходите на нашите компании за здравни услуги, като нашите служители ще бъдат принудени да доплащат, без да могат да се възползват от правата си на здравноосигурени". Допълват, че дори идеята да е добра, тя не е обяснена прозрачно и ясно.
"В нашата организация, всекидневно се получават сигнали за забавено лечение липса на лекарства, ниско качество на здравната услуга", допълват от там. 

Още една точка по-която възразяват срещу политиката на Москов е решението за отстраняване на Дечо Дечев, според КРИБ – "уволнението без мотиви на директора на една от най-добре работещите държавни болници "Св. Иван Рилски".


"Последващият анонс беше, че причината за това е, че той не е съгласен със здравната реформа и конкретно със сливането на девет държавни болници. Министърът оповести, че същата съдба очаква всеки, който се противопостави на плановете и идеите на министерството.


Сигурни сме, че всеки демократично убеден гражданин, ще се съгласи с нас, че сигналът, който изпраща тази саморазправа с успешен мениджър, говори за автократизъм, разчистване на лични сметки и дори политически непрофесионализъм, които нито един министър не би трябвало да проявява в своята работа в услуга на българското общество.", критикуват работодателите и настояват изразходването на средствата от здравни вноски и мениджмънтът на държавните лечебни заведения да бъдат "максимално прозрачни". 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK