Калфин се надява еднодневните трудови договори да се узаконят максимално бързо

Калфин се надява еднодневните трудови договори да се узаконят максимално бързо

© Юлия ЛазароваЗаконопроектът, с които се въвеждат еднодневни трудови договори, в момента е на етап обществено обсъждане и следващата седмица срокът за това изтича. Максимално бързо ще го приемем в Министерския съвет и се надявам парламентът да прояви разбиране и да гласува бързо промените, каза в Първомай министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.


Той припомни, че законовите промени с въвеждането на еднодневните договори нямат за цел да изместят обичайното законодателство, а кампанийно да подпомогнат земеделските производители. "Държавата се стреми да им помогне по време на кампания, когато наемат много работници", каза Калфин.


Главна инспекция по труда ще проверява стриктно спазването на законите по отношение на новите еднодневни трудови договори, които тази година за пръв път ще бъдат приложени за сезонните работници в земеделския сектор. Калфин съобщи още, че безработицата тази година бележи лек спад, в сравнение с 2014 г., но все още е над 10 на сто. Целта ни е да падне под тези стойности, каза вицепремиерът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK