Борисов чака в понеделник прокуратурата да каже законно ли са действали квесторите в КТБ

Борисов чака в понеделник прокуратурата да каже законно ли са действали квесторите в КТБ

© Пресслужба на МСПремиерът Бойко Борисов заяви, че се надява в понеделник прокуратурата да обяви, дали е било законно извършеното от квесторите в КТБ преправяне на преференциални договори за депозити на обикновени, така че вложителите да могат да получат обезщетения.


На правителственото заседание в сряда Борисов обяви, че в последните си дни в КТБ двамата квестори са преправяли преференциални договори за депозити, така че титулярите им да могат да получат обезщетения от 100 хил. евро, на каквото не са имали право. Впоследствие квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев заявиха, че са спазвали точно указанията на БНБ и на Фонда за гарантиране на влоговете и поискаха експертна оценка, за да се докаже законността на действията им.


Днес Борисов обяви, цитиран от "Фокус", че е безспорен факт, че в последния ден от управлението си квесторите са освободили "огромни имущества", които е трябвало да бъдат прибрани от Фонда за гарантиране на влоговете.
"Всъщност законът е такъв, ако имаш преференциална лихва, не може след това, защото взимаш повече от другите, обикновените, простите хора, които са на обикновена лихва, вземаш по-дебели лихви, сиреч грабиш. В един момент, когато това трябва да се задейства, ти преправят договора на обикновен договор. Дали е законно или не, аз се надявам още в понеделник да разберем от прокурорите, които всичко това са проверявали, и просто аз съм информиран от полицията и от ДАНС", каза премиерът.


Борисов допълни, че лично е убеден, че това нито е законно, нито е редно. "Аз не съм обидил никого, казал съм, че според мен това не е честно най-малкото , а съм убеден, че не е и законно", каза той.


"Обикновено, когато някой излезе с позиция срещу мен, след това горчиво съжалява, не за друго, а защото аз не говоря празни приказки", каза още премиерът в коментар на появилите се позиции по темата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK