Сьомгата не е това, което беше

Шеф-готвач Даниел Мадсен

© Юлия Лазарова

Шеф-готвач Даниел Мадсен



Сьомгата съвсем не е от онези храни, които често присъстват на българската трапеза по обясними причини. Заради изобилието й край бреговете на Норвегия – и в див, и в отглеждан от хората вид, е неизменна част от блюдата, с които се хранят норвежците. Това и обяснява защо техните готвачи могат да покажат безброй кулинарни форми, под които тази риба може да се появи в чинията.


"Най-мразя, като отида на ресторант, да ми поднесат риба с храсталак отгоре", казва известният норвежки готвач Даниел Мадсен, който за втора поредна година показва умения и рецепти у нас в рамките на започналата вчера Седмица на норвежката морска храна. Има предвид, че не понася силните подправки, като розмарин и мащерка например, да се появяват към сьомгата, защото превземат истинския й вкус. Разбира се, той говори за прясна риба, която, като натиснеш по кожата тя се връща веднага обратно – един от тестовете за това откога продуктът е на сушата. Впрочем третият най-изнасян от Норвегия продукт достига добре охладен до всяка точка на света за максимум 36 часа и е на разположение на корифеите в кухнята.


В София Даниел, който освен носител на много награди и автор на най-добрата готварска книга за 2012 г. е също участник в различни готварски шоупрограми, демонстрира приготвянето на четири ястия, част от които няма да са по силите на начинаещи в кухнята. В същото време обаче отстрани всичко изглежда постижимо, макар и скъпо, и неизменно показващо стремежа му към съвършенство.




"Колко добър готвач си показва последното ястие, което си направил", обяснява Даниел основната мисъл, която го държи, докато е в кухнята. А на сьомгата се е посветил от 20 години, откакто се е захванал с тази професия – някъде от времето, когато е бил на 15 годин. Тогава в училище имали седмица, в която да си изберат професия, с която да се запознаят отблизо. Той избрал хотел, в кухнята на който всички изглеждали толкова щастливи, че това определило избора му на какво да посвети кариерата си.


Риба по норвежки


Пътят на сьомгата до чинията започва оттам, че ловящите я не трябва да я нараняват по никакъв начин, за да не пострада качеството на филето, обяснява Даниел, докато внимателно разрязва рибата на две и я почиства от кости с пинсета, като уточнява, че при изваждането им ръката трябва да се движи надясно.

Сьомгата не е това, което беше

© Юлия Лазарова


"Преди години се прекаляваше със сготвянето. Сега сме се съсредоточили да открием точната температура при приготвянето на всеки продукт", обяснява той новостите в готварството. Предишната концепция е била рибата да се нарязва напречно, на пържоли, докато сега този метод е изоставен от готвачите. Даже нарязването се прави така, че да се получат филета с горе-долу еднаква дебелина, за да може изпичането да е равномерно, а не коремът да е прекалено сготвен, а гърбът – полусуров. Тъмното месо, което се получава в средата, се е смятало, че съдържа вредни съставки и трябва да се махне. Сега се маха само за да не загрозява вида на ястието.


От отделената опашна част Даниел приготвя тартар от накълцана сурова риба, примесена със стриди, сол, лимон. Уточнява, че сурова риба може да се предлага само ако е прясна. В норвежкия маниер на приготвянето й винаги присъства някакъв кисел продукт, за да балансира иначе мазната риба. Залива оформените вече парчета с бульон, приготвен от изстискани зелени домати, зелена ябълка, стриди, джинджифил и още няколко неща. Получава се нещо като блъди мери, но без алкохол, шегува се той. Украсата е от свежи "треви", сред които и мариновани връхчета от бор.


Следват сочни парчета от коремчето на сьомгата, сервирани върху сладко-кисело пюре от тиква и сос от толкова неща, които биха изнервили всеки, който няма сериозни амбиции в готвенето.


В стари времена, когато не е имало хладилници, норвежците съхранявали рибата в земята, като предварително я поръсвали със захар и сол. Сега Даниел я поръсва със смес от 70% сол и 30% захар, добавя копър (най-използваната в Норвегия подправка за рибата), цвекло за още сладост и малко норвежки алкохол. След 6-часов престой в тази марината добилите ален цвят парчета са готови да се поставят върху ризото. То обаче не е от ориз, а от сварен ечемик с множество подправки и накрая придобил яркозелен цвят от добавената паста от киселец. (Винаги накрая, за да не стане кафява при готвенето.)


"Запазената му марка" обаче е една супа, за която предупреждава, че излиза доста скъпа, но също така е ароматна като нектар. Приготвянето й започва със запичане на минифиленца от рибата – от едната страна на барбекю на висока температура, а от другата страна на много по-ниски градуси – така се постига сочност на месото. Следва приготвянето на бульон, който е истинско предизвикателство и съдържа бяла риба, няколко вида зеленчуци, бяло вино и... коняк. Резултатът е трудно да се опише.


Много норвежки готвачи се придържат към правилото при приготвянето на сьомга да не използват вносни подправки и продукти, но Даниел смята, че рибата може да се пригоди към спецификата на всяка кухня, и затова не е подвластен на подобни ограничения.


Сьомгата се ражда на сушата


В Норвегия отглеждането на сьомгата започва на сушата в инкубатор. Както и при сьомгата в природата, оплождането на хайвера се извършва в сладка вода. След 10 – 16 месеца в сладка вода сьомгата е готова да бъде поставена в съответното съоръжение в морето. Норвежките сьомги се отглеждат в акваферми в морето и във фиорди за 14 – 22 месеца. Когато рибите достигнат тегло от 4–6 кг, те са готови за преработка. Сьомгата се транспортира с кораби с резервоари за жива риба до съоръженията за преработка, където се почиства, измива и сортира по размер и качество. След това се изпраща за преработка в Норвегия, за продажба в търговската мрежа или се изнася по суша или въздух до 140 страни в цял свят.

Сьомгата не е това, което беше

© Johan Wildhagen


Първото съоръжение в света за отглеждане на сьомга е било построено от двамата братя Грьонтвед през 1970 г. Днес аквафермите за сьомга, повече от 1000, са закотвени за морското дъно на места с подходящи условия. Чрез автоматични системи рибата се изхранва с гранулирани фуражи, следи се съдържанието на кислород, водните течения, температурата на водата.


Страната е вторият най-голям износител на сьомга в света.


Френската кулинария не е пъпът на света


Като всеки професионален готвач от висока класа Даниел е учил занаята в няколко страни – Италия, САЩ, Прованс, Лондон. Казва, че никога не му е хрумвало да остане за цял живот във Франция например, въпреки че там е работил заведение със звезди на "Мишлен". "Пътуването е приятно, но винаги е хубаво да се прибираш у дома", разказва той пред "Дневник". След като научил различни техники и похвати от страните, в които е бил, е занесъл знанията си у дома.

Сьомгата не е това, което беше

© Калоян Сомлев


Обяснява, че норвежките готвачи са много успешни, защото следват логиката, възприета и в другите сфери на обществото – когато един научи нещо и спечели награда, той го предава и на другите, които след това също печелят награди. "Не си пазим информацията за себе си и по този начин цялото ни общество върви нагоре и се развива", разказва Даниел, за който е съвсем логично всеки да предава знанията си на другите.



Задушена норвежка сьомга


Продукти
4 парчета филе от норвежка сьомга (прибл. 600 грама)
500 мл вода
1 кубче пилешки бульон
250 мл доматен сос с босилек и
заквасена сметана
1 консерва скариди в собствен сос, 170 г
1,5 ч.ч. грах
сол и бял пипер


Приготвяне
1.     Нарежете филетата на малки парчета.
2.     Оставете водата да заври, добавете сметаната и натрошено кубче бульон.
3.     Добавете парчетата сьомга и задушете леко на слаб огън за 4-5 минути.
4.     Добавете скаридите и граха.
5.     Продължете да задушавате още 2 минути и подправете на вкус.
     Сервирайте с хляб и масло.

Ключови думи към статията:

Коментари (118)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
    За да останат ХОРА в България.
    Рейтинг: 701 Неутрално

    Супер статия.. Много полезно.. Аз се чудих защо по магазините продават сьомга отгледана във ...ферма в Норвегия, все си мислех, че при такива морета около тях е много по-лесно просто да я ловят ...

  2. 2 Профил на Депутат 241
    Депутат 241
    Рейтинг: 2337 Неутрално

    Предпочитам цаца. И студена бира на някой топъл плаж, далече от Норвегия...

    “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
  3. 3 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2381 Неутрално

    Жалко, че не е по моите възможности често да хапвам от тази вкусна риба. Но тази рецепта ще я пробвам.

  4. 4 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Говори, че мрази силни подправки на сьомга, а всъщото време
    прави такъв разнобой от вкусове?

    А готвач, който използва "кубче пилешки бульон" просот не ми го хвали...

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  5. 5 Профил на пустиняк
    пустиняк
    Рейтинг: 910 Неутрално

    "Обяснява, че норвежките готвачи са много успешни, защото следват логиката, възприета и в другите сфери на обществото – когато един научи нещо и спечели награда, той го предава и на другите, които след това също печелят награди. "Не си пазим информацията за себе си и по този начин цялото ни общество върви нагоре и се развива", разказва Даниел, за който е съвсем логично всеки да предава знанията си на другите."
    Е, това нема как да го разбереме! Ние тук пазим в тайна и разписанието на автобусите, камо ли нещо друго...

    Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
  6. 6 Профил на plamenss
    plamenss
    Рейтинг: 571 Неутрално

    Най-полезното от статията е последния абзац, специлно за Българите. Когато го разберем (абзаца) тогава ще ядем и сьомга в изобилие

  7. 7 Профил на Quo Vadis
    Quo Vadis
    Рейтинг: 808 Неутрално

    Много е хубава сьомгата -стига да не я предържиш на скарата или в печката , тя ти се топи в устата ,а и с бяло студено вино "........ !

    Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
  8. 8 Профил на Moonshine
    Moonshine
    Рейтинг: 594 Неутрално

    До коментар [#1] от "bestbuy":

    Ловят я, но идва на друга цена.

  9. 9 Профил на b_d_s
    b_d_s
    Рейтинг: 701 Неутрално

    Чудесна е сьомгата, но твърде скъпа за средния българин, който не се занимава с източване на еврофондове или контрабанда.

  10. 10 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#6] от "plamenss":
    До коментар [#5] от "barel":

    Това беше държавна и стопанска политика при соца! Всеки по-успешен специалист или майстор трябваше да обучава колегите си. Това естествено не е измислено в България, а беше въведено по японски образец в организацията на труда.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  11. 11 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 648 Неутрално

    Сьомгата е популярна не защото е много вкусна, а защото е стандартна по доставки и размер, приготвя се много бързо и няма кости. Като вкус не е нещо особено и неслучайно преди за деликатес се е смятала само слабо осолена и опушена.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  12. 12 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Обичам сьомга, но спрях да купувам. На много места пробутват стара риба. Минах на сьомгова пъстърва, която и като цена е приемлива.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  13. 13 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 381 Любопитно

    До коментар [#3] от "stedim":

    В БИЛА продават замразено рагу от Сьомга с главата,перките и опашката по 5 лева килото,пише набор за супа,аз взимам редовно избирам най тежката торба,има много месо.Пак в БИЛА има и топло пушено рагу от сьомга по 8 лева килото.

  14. 14 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 2885 Неутрално

    Сьомгата вече не може да се класифицира като БИО храна. Нали не си мислите, че в тия "акваферми" рибките си живеят в природни условия?
    Тц - пукат и лекарства и антибиотици и я хранят със специални смески (тя е месоядна). Т.е. не се различава много от пъстървата отглеждана из нашите ферми или даже от пилешкото в това отношение.

    Китай е един от оснвните производители на "Норвежка" сьомга. Естествено на етикета пише .... Норвегия

    Реално останаха доста малко видове риба, които могат да минат за БИО... попчетата и цацата например

  15. 15 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 2885 Неутрално

    До коментар [#9] от "b_d_s":

    Всъщност не е толкова скъпа. Филето често е на примоция и отива на цена съизмерима със скумрията. А няма кокаляци, черва и кожа, та излиза определено на сметка. Да не коментираме комплектите за супа, за 10 лева (с все зарзавата и тока) правиш супа за 4 човека по 2 яденета.

  16. 16 Профил на Emergen-C
    Emergen-C
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Сьомгата, която е отглеждана в рибарници е изключително вредна за човешкия организъм, защото е блъскана с антибиотици, хормони и какви ли не хранителни добавки. Ако ще е сьомга - то непременно уловена в океана. Норвежката е добра, но за мен най-добрата е от Аляска.

    #KOЙ номинира бокова!
  17. 17 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 648 Неутрално

    [quote#12:"doneva_a"] Минах на сьомгова пъстърва, която и като цена е приемлива. [/quote]

    Сьомговата пъстърва е много по-вкусна от сьомгата, трябва само да е над 500-600 гр.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  18. 18 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3713 Неутрално

    До коментар [#11] от "др. Иванов":

    Ще си позвопля да не се съглася с Вас. Просто което се продава в България е основно от изкуствено отглежданата сьомга, която е била замразена доста време - това е най-евтиният вариант. Лично аз обичам шведския вариант на солена дива сьомга -ред сол, ред копър. Стоманеноглавата (steel head) дива сьомга от Аляска също е чудесна, норвежката пушена -да. Е, истина е че ние не сме особено рибарска нация и сега се учим на приготвянето на този вид риба.

  19. 19 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1112 Неутрално

    От главата става чудесна чорбица, ама филе върху пюре от тиква не бих опитал никога

  20. 20 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3713 Неутрално

    До коментар [#16] от "АНТИРАШИСТ":

    Проблемът също е в изпускането на изкуствено отглеждана сьомга в океана и кръстосването и с дивата - нарушава се генетичния код на вида.

  21. 21 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 799 Неутрално

    Да ви е сладко български пенсионери. Вече можете да спазвате диета от сьомга, черен хайвер и водка "Абсолют".

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/11/2530801_pensiite_se_uvelichavat_s_19_ot_1_juli_po/

    Ето така се грижи едно добро правителство за народа си!

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  22. 22 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1667 Неутрално

    До коментар [#3] от "stedim":
    И аз така
    Веднъж може и да опитам, ама без пилешки бульон!
    Нерде пиле, нерде риба и то със специфичен вкус!
    А от мен да знаеш, тази рецепта става разкошна и със всякакъв вид бяла риба!
    Махам само кожата, но я оставям да се свари с костите, , преди сервиране ги отделям
    Ох покапак се

  23. 23 Профил на coffee
    coffee
    Рейтинг: 708 Весело

    [quote#9:"b_d_s"]твърде скъпа за средния българин[/quote]
    [quote#13:"batgosho"]В БИЛА продават замразено рагу от Сьомга с главата,перките и опашката по 5 лева килото[/quote]
    Лекинко да ви намигна от съседна Финландия, където килото е 24 ЕВРО. В ЛИДЪЛ-а! НА ПРОМОЦИЯ!!! Ко ми ревете, че ви е скъпо!

    Иначе сериозно - въпреки че финландците също отглеждат сьомга, тук също се внася от Норвегия. Дори разни спецове могат да различат финската от норвежката по цвета на месото. А то си е същата риба общо взето. И на фона на други месни продукти си е евтина. За сравнение - агнешки ребърца в сос и подправки са към 40 евро килото. Има разни тибитлийски суджуци и филенца дето стигат 60-80 евра/кг. Наздраве!

    Better things will surely come our way
  24. 24 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1117 Неутрално

    Приготвям сьомга по няколко начина, но тази рецепта ми хареса.

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  25. 25 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 1815 Неутрално

    До коментар [#4] от "doneva_a":

    а между другото и това дето реже на снимката също не сьомга

    гошо
  26. 26 Профил на Neophyte Believer
    Neophyte Believer
    Рейтинг: 381 Весело

    Велико нещо, което се съсипва за глупости...най-важното приложение на сьомгата е като мезе на водката...i know you know what i mean.

  27. 27 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#22] от "Да бе да":

    Аз като казвам, че бих живял в Москва или Мюнхен само ако алтернативата е Осло или Хелзинки ми се сърдят. Един германец казваше: Ако с тебе седнем в някой ресторант в Осло и се наядем и напием, трябва да оставим по 1000 евро. За същото в София плащаме между 30 и 50 лв. на човек, според заведението.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  28. 28 Профил на Emergen-C
    Emergen-C
    Рейтинг: 221 Любопитно

    [quote#21:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Да ви е сладко български пенсионери.[/quote]
    Това е форумът на Дневник.
    Вестниците Дума и Трета Възраст имат други уебсайтове.
    А българските пенсионери пак да гласуват за БСП.
    Защото немските пенсионери, например, нямат никакъв проблем да си позволят сьомга.

    #KOЙ номинира бокова!
  29. 29 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 434 Весело

    Абе дручко си е прясно изпържена цаца

  30. 30 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Госпожица Димитрова,тази рецепта която сте написали след края на статията няма кой знае колко много с Норвегия и сьомгата (ако е от там).Имам предвид сьомга- а не това което се продава като "сьомга" ,лакс ,солмон или някакви други дунапрени и червени риби от магазините хрантелни стоки.....Мамайстор Даниел ако е още актуален и е в Бг да ви направи "грави" сьомга с Аквавит ...по Норвежки не би му отнело много време ,но най добрата рецепт за тази риба е .....
    или медальон(реже се филето обезкостено разбира се малко по спецялно и изглежда като "сърце" ) и се пече(сьомга не се пържи) на тиган само със бял ,розе и чер пипер и малко морска сол или на огън ..филето се поръсва с въпросният Аквавит и морска сол и филето се разпъва на 50 см от огъня или на скара
    като "чеверме"...но го питай за тази грави сьомга....Не се пие бяло а водка или аквавит..може и ром

  31. 31 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 799 Любопитно

    [quote#28:"АНТИРАШИСТ"]Това е форумът на Дневник. [/quote]
    Е, и? Пенсионери нямат право да участват в него, така ли?

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  32. 32 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2381 Неутрално

    batgosho, благодаря за информацията за наличието на замразено рагу в "Билла".

  33. 33 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3713 Неутрално

    До коментар [#22] от "Да бе да":

    Стара практика по Волга е да се свари бульон от мазна кокошка/петел, след това в торба се вари дребна риба за да се смеси вкусът, торбата се изважда и накрая се слага хубавата прясна риба, например стерляд (не и знам името на български). Някои добавят малко водка в супата, но не виждам смисъла.

  34. 34 Профил на query
    query
    Рейтинг: 613 Неутрално

    [quote#25:"гошо"]а между другото и това дето реже на снимката също не сьомга [/quote]
    И какво е?

  35. 35 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3713 Неутрално

    До коментар [#29] от "mahjongg":

    С наливна бира?

  36. 36 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Забравих да кажа че който е опитвал атлантическа "дива" сьомга ...не би купил тези пластаси които продават в хипермаркетите ....това не е сьомга не е и риба.

  37. 37 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#28] от "АНТИРАШИСТ":

    Имат! Преди 3-4 години ме каниха да ходим на сьомга в Норвегия, по 300-350Е на човек за една седмица на някакъв остров, даваха и моторница. Германците ходиха там и пълнеха по един багажник със сьомга, после в хладилника, защото е скъпа, не за пенсионери, а за работещи.
    Аз винаги съм се карал тези, които обиждат немските пенсионери по морето, че не харчели, защото това са хора, които са уважили нашето море и цял живот са работили, но е факт, че седят на по една бира.
    Тези тинейджърски истории си ги избийте от главите, никъде пенсионерите не са добре, като изключим Гърция, но сега 10-15 поколения ще плащат техните сметки.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  38. 38 Профил на Sioux
    Sioux
    Рейтинг: 772 Неутрално

    Потекоха ми лигите направо...

  39. 39 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 4728 Неутрално

    Туната на мен ми е по-вкусна, прясна туна, де! Веднъж попитах един приятел (собственик на френски ресторант в чужбина) защо туната е на цената на сьомгата. Отговорът бе, че сьомгата се развъжда във ферми, а туната няма как да се отглежда изкуствено.

  40. 40 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#32] от "stedim":

    Най-доброто е в Пикадили, МОЛ Сердика.

    Стерляда на български е чига. Тук я има в Дунав, но е сравнително дребна. В магазините се продава моруна и есетра, от същото семейство, които превъзхождат сьомгата по всички показатели, няма прилика.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  41. 41 Профил на Daniboy
    Daniboy
    Рейтинг: 638 Неутрално

    [quote#4:"doneva_a"]А готвач, който използва "кубче пилешки бульон" просот не ми го хвали... [/quote]

    Рибата също я хранят с фураж, подобно на пилетата, телетата и прасетата. Зеленчуците пък се различчават по цвят и форма, но не и по вкус.

    "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
  42. 42 Профил на Emergen-C
    Emergen-C
    Рейтинг: 221 Любопитно

    [quote#37:"др. Иванов"]Германците ходиха там и пълнеха по един багажник със сьомга, после в хладилника, защото е скъпа,[/quote]
    не, защото е скъпа, а защото германците са пестеливи и винаги гледат къде е по-евтино.

    иначе аз много добре знам какви са пенсиите в Германия и колко сьомга може да се купи с тях от германски супермаркет.

    в пъти повече, отколкото руските пенсионери могат да си купят с техните пенсии

    #KOЙ номинира бокова!
  43. 43 Профил на Владимир  Йосифов
    Владимир Йосифов
    Рейтинг: 1341 Любопитно

    Каква е разликата между сухарче и крутонче ?
    https://www.facebook.com/Mestopolojenie.Sofia/posts/10205331712790536?pnref=story

    Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
  44. 44 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 488 Неутрално

    До коментар [#37] от "др. Иванов":

    [quote#37:"др. Иванов"]по 300-350Е на човек за една седмица на някакъв остров, даваха и моторница.[/quote]

    Иванов,някой или те е излъгал или си нещо чел или чул и така..
    За €350/седница в Норвегия неможеш си платиш само бензина
    да не говорим за риболовен билет(който за ден е от 100-200€
    зависи къде си)...после лодка шкипер ..някоя барака за спане...
    понеже ти като бг-бизнесмен нямаш пари за хотел ...в Норвегия.
    Иванов гледай си Солничнйй Берег за Берген и Трондхеим не се
    коркай...Те в Норвегия само от рибарите с въдиците печелят повече от вас с хотелите по черно морието от лакохолиците с шопските салати,ракията и пясъка до гьола който бетонирахте и осрахте .... червени боклуци

  45. 45 Профил на Emergen-C
    Emergen-C
    Рейтинг: 221 Неутрално

    [quote#31:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Е, и? Пенсионери нямат право да участват в него, така ли?[/quote]
    нека участват, но нека да не налагат само тяхната гледна точка

    освен пенсионери в България има и много хора, които печелят добре

    аз не съм виновен, че комунистите ограбиха пенсионния фонд на България, а след това и спестяванията на хората

    нито се чувствам гузен, нито пък им съчувствам (при положение, че те си гласуват за тези, които ги ограбиха)

    нито пък имам гузна съвест, когато си сложа на трапезата сьомга или други морски деликатеси

    всеки носи отговорност за съдбата си

    #KOЙ номинира бокова!
  46. 46 Профил на Emergen-C
    Emergen-C
    Рейтинг: 221 Разстроено

    [quote#39:"vassilun"]Туната на мен ми е по-вкусна, прясна туна, де! [/quote]
    да, но е пълна със живак, а напоследък и с радиацийка от Фукушима

    туна не по-често от веднъж в месеца

    #KOЙ номинира бокова!
  47. 47 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 488 Весело

    [quote#44:"the_fat"]За €350/седница в Норвегия неможеш си платиш само бензина [/quote]

    Иванов,за теб за като по тъп индивид ти повторя по бавно дано вденеш....има се предвид бинзина за мотора на лодката на ден...поне един ямарин или ямаха от 120 к.с. харчи толко бинзин на час колко в твоят хотел в Поморие казаците или туристите англичанина социял пият ракия за 1 седмица.....

  48. 48 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1343 Неутрално

    Тези деликатесни риби отскоро са на нашата трапеза и предвид особеностите на месото не винаги успешно се приготвят в домашни условия. Вероятно едно от важните условия е температурата на готвене, както и времето. Преди седмица жена ми намери риба тон, направихме хубави филета, но при печенето месото стана тричаво. Оказа се, че много е печено. Друг фактор е мариноването, което придава по-богат вкус.

  49. 49 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#44] от "the_fat":

    Спи се в едни бунгала на острова, ползваш лодка с мотор и това се падаше по 350Е на човек, пътят си го плащаш отделно. Аз не отидох и не съм платил, може и да бъркам цената или билета да се е плащал отделно, но останалите отиваха точно за това, да напълнят багажниците, защото в Германия е скъпа. Рибата навсякъде е много скъпа, такава става и тук.
    Веднъж ме качиха на ферибота до Швеция, спряхме в едно диво село, неделя, нищо не работи, от една лавка взехме кенчета на 6-7Е едното и беж обратно за германия, да се почустваме на евтиния.
    Ако на север беше хубаво Слънчев бряг щяхме да го направим там.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  50. 50 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1391 Весело

    Мммм, вкусно!
    Присъединявам се към мненията на колегите по-горе - приготвянето на сьомгата (както и на други по-интересни риби, октоподи/калмари) не е никак проста работа и не става лесно в домашни условия.
    Но е много вкусна, пущината.......

    Знанието е сила, информацията - власт
  51. 51 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#47] от "the_fat":

    Не ми обяснявай за лодки и двигатели, работил съм като скутерист с Волво пента, та знам колко харчат, но с тях не ходят за риба, а дърпат ски. Един 10 метров рибарски катер или така за Несебър-Емона-Несебър харчи 7-8 л. нафта

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  52. 52 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1251 Неутрално

    Стенляка пък , без да е майстор , използва следната рецепта :
    - на моркса сол , с кожата към солта .
    Като се изпече се капва пресен лимонов сок . Това е .
    Сьомгата в Метро е към 12-15 лв/кило .Дали е риба не знам , но се изполва цялата , от главата става уникална супа .
    Добър Апетит !

  53. 53 Профил на azmatahari
    azmatahari
    Рейтинг: 640 Любопитно

    Не купувам пушена.
    Вземам филе и правя смес от 200г.захар, 200г. сол, сок от 1 лимон и сок от един портокал. Завивам го в разтегателно фолио и след 24 часа в хладилник трябва само остър нож да се нареже на тънко.

  54. 54 Профил на Emergen-C
    Emergen-C
    Рейтинг: 221 Неутрално

    [quote#48:"man_un"]Преди седмица жена ми намери риба тон, направихме хубави филета, но при печенето месото стана тричаво.[/quote]
    филетата от тон са най-вкусни, когато са seared
    При дебелина около 4-5 сантиметра добре се натрива в черен пипер и сол и след това се слага на горещ тиган или скара и се пече около минута, минута и половина на страна. отвън се препича, а отвътре остава сурово и изключително вкусно и сочно. Рибата трябва да бъде съвсем пряснo размразена и да е била замразена на самия кораб след улова, иначе има риск от отравяне.

    #KOЙ номинира бокова!
  55. 55 Профил на Хакуна Матата !
    Хакуна Матата !
    Рейтинг: 927 Неутрално

    В тава поставете алуминиево фолио и в него малко оливце. Поставете празната тава във фурната и включете градусите на МАХ ! Нарязвате на ивици /два пръста широки/ филето от рибата и поръсете със солчица. Когато тавата е нагрята достатъчно , извадете я и подредете парчетата в нея. При поставянето оливото трябва да цвърчи Бутате обратно във фурната и след 15 мин се изважда. Може да цръкнете малко лемонче и яжте рибата топла. Аз лично предпочитам и зелена салатка отстрани. Повечко...
    Да ви е сладко.

    Stupid people make me sick
  56. 56 Профил на бАрни
    бАрни
    Рейтинг: 583 Весело

    Като няма хляб яжте сьомга.

  57. 57 Профил на Meчо Пух
    Meчо Пух
    Рейтинг: 789 Неутрално

    ... за любителите на истината...по магазините се продава само сьомга от ферми, която по цени е 6-7 пъти по-евтина от 'дива', уловена в океана. Фермената сьомга е боклук, с извинение към почитателите.. един познат работил във ферма ми разказа с какво я хранят... по-добре да не знаете, но част от менюто е остатъци от друга или умряла сьомга. Освен това контролират оранжевия цвят с оцветители в храната, така че ресторантите си избират по каталог съомга с конкретен цвят...
    Ок, ако ви попадне дива сьомга (цена 50 евро рибката), в каквато и да е форма не се отказвайте, божествена е и вкъсът няма нищо общо с фермената. Ще я познаете по 'бандерола' - пластмасов пръстен през хрилете и усттата - с уникален сериен номер... В противен случай ви препоръчвам скумрия - една от малкото останали сравнително чисти морски храни...

    Колкото повече, толкова повече!
  58. 58 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#32] от "stedim":

    Моля!
    Взимам редовно от това рагу,първо защото има много месо,много е вкусно,в главата има много хрущял който също се яде,към главата винаги има и една дебела шайба месо,а имам и 2 кученца,нищо не се хвърля.

  59. 59 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 3142 Неутрално

    Натуралният вкус на тази риба не може да се замени с никакви подправки. Тайната на приготвянето е една единствена. Посолявате ,само сол, не захар и мятате на скарата. Рибата я печете алангле. Препечете ли я, развалили сте вкуса. Задължително недопечена. На сушито я слагат сурова, затова не се притеснявайте, че ще ядете недопечена риба.

  60. 60 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#59] от "gozambo":

    Имам един стар изгорял тиган,покривам дъното с накълцани клечки от овошка,върху тях мятам рибата и похлупвам,клечките загарят и одимяват рибките,стават топло пушени,почти сурови.

  61. 61 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1960 Весело

    И узо с калмари става

    Предразсъдъците са за ограничените.
  62. 62 Профил на query
    query
    Рейтинг: 613 Неутрално

    [quote#58:"batgosho"]Моля!
    Взимам редовно от това рагу,първо защото има много месо,много е вкусно[/quote]
    Определено ми стана интересно, та моля да ме светнеш как го приготвяш това рагу, щото не разбрах за замразеното ли говориш или за пушеното.
    А какво пушиш на стария тиган хептен не разбрах.

  63. 63 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 381 Весело

    До коментар [#61] от "Нефертити":

    Узо с 2 килограмов октопод, леко пекнато кефалотири и оркестърът да свири....

  64. 64 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 381 Любопитно

    До коментар [#62] от "query":

    За замразеното сьомгово рагу става дума,но и скумрията става супер.
    Само леко осолявам рибките,в пост 60 съм описал как го правя. На вилата,паля огън,тиганът се нажежава,клечките от овошки започват да тлеят и опушват похлупените риби.

  65. 65 Профил на jedimonster1
    jedimonster1
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#27] от "др. Иванов":

    Зависи в кой ресторант в Осло: ако седнеш на Акер Бриге на някой ресторант може и да оставиш 1000 евро (препоръчвам ти "Мистър Бей" прекрасен ресторант точно до моста на "Тшувхолмен". Обаче ако отидеш в "Грьонланд" или "Синсен" едва ли ще ти струва повече от 100 евро. Иначе и аз обичам "лакс" ама ми е писнало от него, има и други риби в Норвегия не е само лакса.

  66. 66 Профил на query
    query
    Рейтинг: 613 Неутрално

    До коментар [#64] от "batgosho":

    Аха, добре и мерси. Ще се пробвам.

  67. 67 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 381 Любопитно

    До коментар [#66] от "query":

    Рибката е готова след 5-6 минутки опушване,трябва и само леко да си промени цвета и да не се стегне.

  68. 68 Профил на alfanero
    alfanero
    Рейтинг: 529 Неутрално

    До коментар [#47] от "the_fat":

    Той не бил ходил, ама видял как немците пълнят багажниците.
    Тези 300 евро наистина и за риболовен билет няма да стигнат.
    Тези да ги разправя на пенсионирите пред блока, аз ходя с приятели за риба в Швеция всяка година и първо сьомгата е една от най-трудните риби за хващане, може да ходиш 2,3 години подред и нито една да не хванеш,второ има супер правила за хващане, на повечето места връщането на рибата е задължително, на някои можеш да задържиш една, много рядко до две и то зависи от сезона, да не е женска, колко е голяма и т.нт.
    Така че тези приказки за багажниците на някой друг да ги разказва...

  69. 69 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1266 Весело

    А бе на този готвач, някой сетил ли се е да му предложи шаран плакия? Че да си оближе пръстите. Сьомгата е вкусно нещо, но я няма по нашите язовири. Там има вкусен нашенски шаран.

  70. 70 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 381 Неутрално

    На 1 Май ходихме в Бургас на гости,на връщане спряхме за час в КАРФУР,там набарахме 7-8 килограмови сьомги за по 15 лева на кило за филе, 10 лева за шайби, 1.5лева за рагу и 3 лева на килограм за глави.Купих от всичко, за 30 лева общо около 7 килограма сьомга,нафрашках фризера до козирката.

  71. 71 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#69] от "charlesdegaulle":

    Шаранът е много вкусна риба но да е речен и над 3 кг.,та да му се виждат отчетливо костите.

  72. 72 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 488 Весело

    До коментар [#53] от "azmatahari":

    Това са лимонени и портокалови резенки От едно време. Сериозно сега, ще пробвам.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  73. 73 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1596 Неутрално

    [quote#5:"barel"]Ние тук пазим в тайна и разписанието на автобусите, камо ли нещо друго...[/quote]

    По-трагичното е, че обикновено НЯМАМЕ какви знания да пазим в тайна,та камо ли да предаваме доброволно и безплатно на другите.

  74. 74 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1452 Неутрално

    До коментар [#11] от "др. Иванов":

    всъщност е иключително вкусна със силно изразен специфичен аромат, вероятно си се объркал с накой друг безличен вид риба.

    Препоръчвам на всички да я опитат сурово маринована със сол, захар и копър, фантазия е. но за целта трябва да не е била замразявана - трудно постижимо за българския пазар.

  75. 75 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1596 Неутрално

    Жалко, че не са дали рецептата с 'ризотото' от ечемик и паста от киселец; изглежда ми по-ядлива.

    Като кисела добавка към сьомгата обичам каперси (консервирани със сол, а не с оцет).

  76. 76 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1596 Неутрално

    [quote#14:"niakoi_si"]Сьомгата вече не може да се класифицира като БИО храна. [/quote]

    Поне тази, която се вижда по щандовете на Кауфланд, Била и другите им побратими, има доста отблъскващ вид. Изглежда прекалено тлъста (като се има предвид,че идва от ферма, това наистина е 'затлъстяла' сьомга) и в полуразпад.

  77. 77 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1596 Неутрално

    [quote#27:"др. Иванов"]За същото в София плащаме между 30 и 50 лв. на човек, според заведението.
    [/quote]

    За 'същото'?!

  78. 78 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1596 Неутрално

    До коментар [#39] от "vassilun":

    Обаче може да съдържа живак. Защото световният океан е тотално замърсен.

  79. 79 Профил на GreenEyes
    GreenEyes
    Рейтинг: 2204 Неутрално

    Тук у наше село, от другата страна на океана, купувам само прясна сьомга от Аляска (някъде около 16 долара паунда, когато е на сейл може да се намери и за 10-12 долара) В магазина, тя вече е нарязана на т.нар. пържоли и готвенето й е изключително лесно. Слага се в тавата, малко черен пипер и сол, никакво олио и се покрива с алуминиево олио - след 30 -40 минути изключвам фурната, махам фолиото и я оставям още 5-10 минути леко да се запече. Става за чудио и приказ и има вкус на ....сьомга.

  80. 80 Профил на GreenEyes
    GreenEyes
    Рейтинг: 2204 Неутрално

    [quote#79:"GreenEyes"]алуминиево олио[/quote]
    Сори, исках да напиша алуминиево фолио.

  81. 81 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#17] от "др. Иванов":

    Сьомгата е от семейство пъстървови...

  82. 82 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 808 Неутрално

    мазна.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  83. 83 Профил на Mickey
    Mickey
    Рейтинг: 701 Неутрално

    До коментар [#49] от "др. Иванов":
    [quote#49:"др. Иванов"]Ако на север беше хубаво Слънчев бряг щяхме да го направим там. [/quote]
    А интересувал ли си се колко прави Норвегия от туризъм и колко България?(за летен туризъм говоря) Въпреки баснословните им цени. Германски туристи/и пенсионери не смеят да се отпуснат там заради ценовия шок . А не че не могат да си позволят всичко в Германия. И пак оставят повече пари в Норвегия отколкото в България.
    [quote#37:"др. Иванов"]никъде пенсионерите не са добре[/quote]
    Ти у ред ли си?

    Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
  84. 84 Профил на Mickey
    Mickey
    Рейтинг: 701 Неутрално

    Спокойно мога да се обзаложа ще сьомга във всички възможни форми съм ял повече от всеки един коментиращ тука.
    Като изключим студените предястия(пушена , сурово наложена, маринована), най-вкусното е съвсем проста рецепта: Прясно филе на правоъгълник на тиган. Важното е да се запече до леееееко хрупкаво на повърхността а вътре е сочно.
    Глупост е че дивата е по-вкусна от култивираната. СМЯХ СЕ СЪС ГЛАС на "специалистите" по-горе в коментарите. За това коя е по-полезна не се наемам да споря. Но скандинавците имат строг контрол.
    Страхотна риба е. Но и скумрията понякога я предпочитам.
    За финал ще кажа, че най-обичам свинско.

    Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
  85. 85 Профил на Dani
    Dani
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Почнах напоследък да си правя сьомга тартар от Салмата която я продават за суши или сашими. Ситно нарязана с черен пипер, сол, Worcestershire сос и каперси. Има много рецепти за сурова или полу-сурова сьомга, които са невероятни.

    Ресторантите може и да са скъпи, но 200 евро покриват вечеря във всички освен най-претенциозните. За 400 евро може са се купи вечеря в Michelin-звездните.

    1000 евро обаче са една добра запивка с компания ако плащаш за компанията...

    Гравлакс, особено направена от хора от Северна Норвегия е наистина добро ястие.

    I'm not good. I'm not bad. I'm just right.
  86. 86 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3472 Неутрално

    [quote#69:"charlesdegaulle"]но я няма по нашите язовири. Там има вкусен нашенски шаран. [/quote]
    Шаранът там не го ядат, включ. и този от големите язовири. Пъстървата е друго нещо.

  87. 87 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3472 Неутрално

    [quote#16:"АНТИРАШИСТ"]Сьомгата, която е отглеждана в рибарници е изключително вредна за човешкия организъм, защото е блъскана с антибиотици, хормони и какви ли не хранителни добавки.[/quote]
    Абсолютно, но напоследък има компромис между рибарниците, и отглеждането на свобода. Погледни горе снимката на кръглата клетка сред морето - подобни видях и в язовира Доспат за пъстървите - рибите са изолирани от околните хищници, но има и достатъчно пристранство, за да не си пречат една на друго - нещо като "щастливите" кокошки.
    Реално - те са диви риби!

  88. 88 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
    д р Чарли Мишкин от ГРУ
    Рейтинг: 1814 Неутрално

    [quote#10:"др. Иванов"]Това беше държавна и стопанска политика при соца! Всеки по-успешен специалист или майстор трябваше да обучава колегите си. Това естествено не е измислено в България, а беше въведено по японски образец в организацията на труда. [/quote]

    До коментар [#10] от "др. Иванов":

    Соца беше толкова "добър", че умря.
    А Норвегия къде е?
    Другарю що се хвалиш с глупостите на руските и българските комунета, а?

    Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
  89. 89 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#88] от "Чарли, викайте ми "Армата-та"":

    По времето на соца Норвегия беше бедна държава в сравнение с България, след това намериха петрола и газа.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  90. 90 Профил на Emergen-C
    Emergen-C
    Рейтинг: 221 Любопитно

    [quote#87:"historama"] рибите са изолирани от околните хищници, но има и достатъчно пристранство, за да не си пречат една на друго - нещо като "щастливите" кокошки.
    Реално - те са диви риби! [/quote]
    проблемът е с това, с което тези риби се хранят/биват хранени, а не толкова много с пространството...

    #KOЙ номинира бокова!
  91. 91 Профил на Emergen-C
    Emergen-C
    Рейтинг: 221 Неутрално

    [quote#85:"Dani"]Почнах напоследък да си правя сьомга тартар от Салмата която я продават за суши или сашими. [/quote]
    сьомга тартар...

    ох, котьо!

    с препечено хлебче



    напълни ми се устата със слюнка

    #KOЙ номинира бокова!
  92. 92 Профил на michael
    michael
    Рейтинг: 808 Неутрално

    [quote#10:"др. Иванов"]
    Това беше държавна и стопанска политика при соца! Всеки по-успешен специалист или майстор трябваше да обучава колегите си. Това естествено не е измислено в България, а беше въведено по японски образец в организацията на труда. [/quote]

    нали имам колеги на по 60 години кадри от соца, пазят в тайна какви ли не глупост, крият документи, нищо не се казвало изцяло, трябвало малко по малко да даваш информацията и други тъпотии, а да и наши хора , тоя бил отдавна тука наш човек е ама че е тъп и неграмотен са подробности, и после леле не върви работата ще ни закрият, да ви закрият всичките

    Cogito ergo sum :)
  93. 93 Профил на azmatahari
    azmatahari
    Рейтинг: 640 Весело

    До коментар [#72] от "doneva_a":

    Ха-ха. Наистина така звучи. От тази марината рибата леко се втвърдява, може да се реже лесно и запазва вкуса си.Солта трябва да е морска.Ако филето не е голямо- съответно се слага по-малко от получената смес.

  94. 94 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1117 Неутрално

    До коментар [#53] от "azmatahari":

    Това се нарича "гравлакс". Пробвай да сложиш и малко копър, преди хладилника. Аз го държа поне 48 часа.
    По принцип в Икеа има ножове за гравлакс и сос гравлакс, но може и с лека горчица с копър.

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  95. 95 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 541 Весело

    [quote#9:"b_d_s"]Чудесна е сьомгата, но твърде скъпа за средния българин, който не се занимава с източване на еврофондове или контрабанда. [/quote]
    Ха-хааа+++ Или не е потомствен комуняга....

  96. 96 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1117 Неутрално

    До коментар [#37] от "др. Иванов":
    [quote#37:"др. Иванов"]никъде пенсионерите не са добре, като изключим Гърция, [/quote]

    Другарю, във Франция, хората, които са учили, завършват кариерата си с 4-5 хил. евро пенсия и не ходят в Солнечний берег.

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  97. 97 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 541 Неутрално

    [quote#96:"grand funk railroad"]хората, които са учили, завършват кариерата си с 4-5 хил. евро пенсия и не ходят в Солнечний берег. [/quote]
    +++В Белгия - също!

  98. 98 Профил на Гарван
    Гарван
    Рейтинг: 841 Любопитно

    До коментар [#23] от "coffee": Интересно ми е как разпознават откъде е рибата по цвета, при положение че вече изкл. рядко може да се намери свободно хваната сьомга. Почти навсякъде е аквакултура, а месото на тази сьомга е бяло щот не хрупала рачета. Тези които я отглеждат слагат оцветители в храната на рибата. Гледах предаване в което показаха, че тези съоръжения са огромни екологични бомби и вече са проблем за еколозите в Норвегия. В Австрия най-евтина е в МЕТРО и цяла струва около 8е кг, а филе или котлети около 12, така че е напълно достъпна за всеки.

  99. 99 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1266 Весело

    До коментар [#71] от "batgosho":

    Ям шаран от десетилетия... Какво ще кажеш за язовирен, високопланински? И около 1.5 - 2 кг. Без много коремна мазнина. Не че е лоша. И зарит в изпържен лук и домати, с малко добре смлени орехи! Топи се в устата като масло...

  100. 100 Профил на damned
    damned
    Рейтинг: 254 Неутрално

    До коментар [#9] от "b_d_s":

    И кое му е скъпото на сьомгата. Има перфектна към 22 лв / кг в големите магазини. Ципурата / лавракът са 17 лв / кг и не са чистена, което автоматично ги прави по-скъпи от сьомгата на кг. Пъстървата е към 10 лв на кг, но и там има глава, опашка. Истината е че българина вместо да дава пари за качествена храна и да пести от глупости, си купува най-евтините боклуци от супермаркета, и после си купува на изплащане най-модерните смартфони и купува лъскави коли.
    Въпрос на манталитет и доста по-малко на доходи.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK