Bloomberg: В случай на Grexit инвеститорите може да се преориентират към България

Bloomberg: В случай на Grexit инвеститорите може да се преориентират към България

© Associated PressИнвеститорите, които се притесняват от последиците от финансова криза в Гърция могат да се преориентират към България, пише Bloomberg.


Страната има повече банки гръцка собственост от която и да било друга държава в ЕС, а след банковата криза миналата година България е в по-голям риск от която и да било друга държава в региона в случай на фалит на Гърция, съобщи по-рано тази седмица доклад на Morgan Stanley. Въпреки това, българските облигации се представят по-добре от германските.


Докато акциите и облигациите падаха през последната седмица заради опасенията от фалит на Гърция и възможността за повишаване на основния лихвен процент на САЩ, България до известна степен не последва общата тенденция заради ниския си държавен дълг и плановете на правителството да снижи бюджетния дефицит. Повишаването на нивата на депозитите и печалбите правят банковата система на страната много по-издръжлива в сравнение с 2014 г., напомня Bloomberg.
"Рисковете за България не са пренебрежими, но смятам, че са контролирани добре", коментира Дмитри Баринов от франкфуртската Union Investment Privatfonds. "Говорим за Grexit толкова отдавна, че повечето играчи вече са напълно наясно и подготвени", добавя той пред агенцията.


Bloomberg напомня, че според официални данни 28% от банковите активи в България са в гръцки банки – почти два пъти повече, отколкото в Сърбия или Румъния. Агенцията посочва, че за да намали риска, в началото на годината централната банка е поискала от дъщерните на гръцки банки в страната да продадат гръцките си активи, а ОББ, управлявана от National Bank of Greece е изпълнила това изискване.


Месните регулации не позволяват на "гръцките банки просто да вземат средства по свое усмотрение", посочва Ричард Сийгъл от лондонската Jefferies. Депозитите в българските банки са се увеличили с 4.6% на годишна база през февруари, а за същия период печалбите на сектора са се увеличили с 24%, сочат данни на централната банка, цитирани от Bloomberg.


Премиерът Борисов планира да свие бюджетния дефицит до 3% през тази година в сравнение с 3.7% през 2014 г., а държавният дълг е едва 30% от БВП – много ниска стойност, предвид 88% средно за ЕС и 180% в Гърция.


По-рано този месец допълнителната доходност по емисията български облигации за 1.49 милиарда евро с падеж през септември 2024 г. над германските падна до най-ниската си стойност от пет месеца насам – 190 базисни пункта. В сряда разликата беше 197 базински пункта, в сравнение с пика си от 230 базисни пункта през април. За сравнение румънските деноминирани в евро ценни книжа с падеж през октомври 2024 г. се търгуваха с 183 базисни пункта над германските.


Цените на облигациите сочат, че повечето инвеститори не очакват Гърция да обяви фалит и да напусне еврозоната, смята Режи Шателие от Societe General. Според него програмата за количествени улеснения на ЕЦБ е довела до повишаване на търсенето на акции с по-висока доходност, например българските и румънсктие.


Въпреки че напускане на еврозоната от страна на Гърция може да постави България и Румъния "под известно напрежение", ЕС и ЕЦБ ще задействат мерки, които да предотвратят разпространяването на кризата, смята Шателие. "Реалността е, че количествените улеснения на ЕЦБ действат като защита за пазара", добавя той. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK