Брюксел препоръча на България да си събира данъците и да подсили банковия надзор

Брюксел препоръча на България да си събира данъците и да подсили банковия надзор

© Francois Lenoir, ReutersБългария трябва да подложи банките си на стрес тест в сътрудничество с европейски контролни органи, да подобри събираемостта на данъците, да вземе мерки за подобряването на пазара на труда, да подобри бизнес климата си и да направи реформа в училищното образование. Това е записано в препоръките на Европейската комисия в годишния й преглед за всички държави от ЕС по отношение на възстановяването на икономиката.


За да избегне структурно влошаване на публичните си финанси, България трябва да вземе мерки за подобрено събиране на данъците и срещу сивия сектор, се посочва в прегледа. В него се допълва и че трябва да подобри качеството на здравеопазването като промени съотношението цена-качество в системата. Посочва се, че продължителността на живота в страната е под средния за Европейския съюз.


До декември трябва да е разработен независим преглед на качеството на активите на банките в страната и задолбочен стрес тест на банковия сектор в тясно сътрудничество с европейски институции, са също част от препоръките. Препоръчва се още да се направи портфолио наблюдение над пенсионните фондове и застрахователите.
"Трябва да се прегледа и засили надзорът над банковия и небанковия финансов сектор, както и да прегледа законодателството, регламентиращо фалити на банки и гаранцията върху депозитите. Трябва да се подобри корпоративното управление в сектора на финансовите посредници и да се вземат мерки, свързани с концентрацията на риск и експозиции към свързани лица", пише още в документа.


Проблемът с кредитирането на свързани лица, за което и в момента има определени ограничения в законодателството е сред основните, довели до финансовото състояние на КТБ. Проблеми с инвестиции в свързани лица има и в работата на пенсионните фондове, за което те неотдавна сезираха Комисията за финансов надзор.


Еврокомисията препоръчва и да се вземат мерки за младите и хората на възраст, които са извън пазара на труда. Добавя се още, че механизмите, по които се определят размерите на минималната работна заплата и на социалните осигуровки да се съобразят с ефекта им върху създаването на нови работни места, конкурентоспособността и върху бедните работещи.


Препоръчва се още да се направи реформа в училищното образование, така че да се осигури до него достъп на децата в неравностойно положение и по-специално на тези от ромски произход.


Брюксел обръща внимание, че България има проблеми и в областта на обявяването на фирми в несъстоятелност, за което се препоръчва да се възприемат утвърдените международни практики.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK