Саудитска Арабия твърди, че петролната й стратегия се е увенчала с успех

Саудитска Арабия твърди, че петролната й стратегия се е увенчала с успех

© Thomas Peter, ReutersСаудитска Арабия обяви, че стратегията й за изтласкване на играчите с по-високи производствени разходи от петролния пазар е успешна, а Рияд отново се позиционира като водещата сила на пазара, пише Financial Times.


През април добивът на кралството се повиши до рекордните 10.3 милиона барела на ден и няма изгледи това да се промени след срещата на ОПЕК във Виена другия месец. "Няма съмнение, че спадът на цените през последните месеци отблъсква инвеститорите от скъпия петрол, в това число американския шистов петрол офшорните залежи и тежкия петрол", заявява пред изданието представител на саудитската администрация.


Международната агенция по енергетика (IEA) публикува данни, които отговарят на оценките на саудитците. Според агенцията броят на активните нефтени платформи в САЩ е намалял с 60% в следствие на ниските цени, шистовото производство се е свило през април, което е "очевиден финал на многогодишен ръст".
IEA обаче предупреждава, че е рано да се каже, че ОПЕК е "спечалила битката за пазарен дял", тъй като световното предлагане се увеличава, включително и от страните с високи разходи за добив като Бразилия и други страни от ОПЕК, например Иран и Ирак.


Въпреки това саудитският източник на Financial Times очаква, че Рияд ще запази водещата си позиция на световния пазар, независимо от ръста на алтернативните енергийни източници и конкуренция в и извън ОПЕК. "Саудитска Арабия иска да продължи ерата на петрола", казва той. "Искаме петролът да продължава да е основен източник на енергия, а ние са сме основен производител на тази енергия".


Преди шест месеца петролният картел, воден от Рияд взе решение да запази добива си, въпреки ръста на предлагането на пазара, вместо да намали производството в опит да задържи спада на цените. Това доведе до нов срив на цените и обърка бюджетите на по-бедните производители, а някои от фирмите в сектора съкратиха разходите си, особено за проучване и разработване на нови залежи.


Очаква се до средата на годината пазарът да започне да се свива. IEA посочва, че това е една от причините за увеличаването на цената в последните месеци – след като се срина от 115 долара за барел до 45 долара през януари Brent днес се търгува около 68 долара.


Саудитският източник на Financial Times е на мнение, че петролът е "достигнал дъното си" и "изглежда няма да се възстановява засега".


Други експерти обаче посочват, че е рано да се каже дали стратегията на Рияд е довела до увеличаване на пазарния дял. Данни за последните пет години сочат, че дялът на страната във вноса на Япония и Индия се е увеличил, но тя е загубила част от китайския пазар за сметка на Иран и Ирак.


Шистовите производители в САЩ също не смятат, че Саудитска Арабия е успяла да ги изтласка от пазара. Въпреки че добивът е свит, най-голямата фирма в сектора EOG Resources смята, че ще се върне към ръст на добива в случай, че американският петрол WTI надмине 65 долара за барел – днес цената му е около 61 долара.


Саудитският източник на Financial Times посочва, че в отговор на ниските цени шистовото и другите "скъпи" производства са намалили разходите си, но въпреки това не е ясно какво ще е въздействието на нов ръст на цената. 

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Битката продължава и за сега потребителите печелят от ниските цени на горивата,а това е добре !

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  "най-голямата фирма в сектора EOG Resources смята, че ще се върне към ръст на добива в случай, че американският петрол WTI надмине 65 долара за барел"

  Добра новина за нас потребителите. Шистовият добив ще постави бариера пред цените.

  подпис
 3. 3 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Разбрахме! Саудитска Арабия успя да поизбута американските нефтодобивни фирми от пазара. Пише си го ясно в статията.
  При такива приятели, на кого му трябват врагове.

  heruvim
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  [quote#3:"херувим"]Разбрахме! Саудитска Арабия успя да поизбута американските нефтодобивни фирми от пазара. [/quote]
  Нищо не могат да разбутат другарите Араби. А са се качили цените, а е наводнен пазара с нефт! И това го диктува производството, а не СА! нече само ще си спомнят за цените от преди две години!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 937 Неутрално

  По всичко личи че СА ще става република Няма как да ги подмине демокрацията Кери не случайно си хортува с Путин и взе да разправя че ракетите в Иран си били съвсем на място Нещо криво излезе крушето дето го отправиха от Вашингтон ,взе че ги фрасна в собствената им мутра. Путин им разправяше там за бумеранги и подобни, но то трябва да ги удари горния за да видят долния

  гошо
 6. 6 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 539 Неутрално

  ""Искаме петролът да продължава да е основен източник на енергия, а ние са сме основен производител на тази енергия".

  Наглата честност заслужава уважение.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 7. 7 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Какво по хубаво от това рентиерите-изнудвачи на световната икономика да се бият помежду си за пазар, чрез намаляване на цените. От това печелят всички останали. А ако арабелите си мислят че утре пак могат да вдигнат цените - не са познали. В САЩ, както замразяват част от шистите днес, така могат да ги задействат утре отново ако се наложи.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 8. 8 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Видя да се говори за Иран, Ирак и Бразилия. Никъде не се спомена Русия. Тия да не спрели и да изнасят?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  А Русия хич не я броят.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3939 Любопитно

  До коментар [#3] от "херувим":

  Да, освен това от тази статия и от това изказване на саудитските официални власти става ясно, че тази политика на СА не е била насочена срещу Русия, както много хора погрешно смятаха, а срещу САЩ и по-точно срещу добиващите шистов нефт щатски фирми.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 376 Неутрално

  "Саудитска Арабия иска да продължи ерата на петрола", казва той. "Искаме петролът да продължава да е основен източник на енергия, а ние са сме основен производител на тази енергия".

  Може и да иска, но промяната вече е започнала. Наскро Рено предложиха за продажба камион, който се захранва на 50% от слънчеви панели. Налагат се все повече алтернативни източници на енергия, в световен мащаб. Давам им максимум още 10 години и ерата на петрола ще започне да залязва. До тогава ще имат време да формират икономика, която не е базирана на приходите от петрол, както направиха ОАЕ (Дубай и Абу Даби). Ако не го направят .... ги чака Русия или Венецуела в момента, само дето в Саудитска Арабия има 2 неща - пясък и петрол и ще бъдат много по-зле от горепосочените държави.

 12. 12 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 441 Весело

  Според агенцията броят на активните нефтени платформи в САЩ е намалял с 60%

  Нали гонеха ръшките , какво стана сега

 13. 13 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#5:"гошо"]По всичко личи че СА ще става република Няма как да ги подмине демокрацията Кери не случайно си хортува с Путин и взе да разправя че ракетите в Иран си били съвсем на място Нещо криво излезе крушето дето го отправиха от Вашингтон ,взе че ги фрасна в собствената им мутра. Путин им разправяше там за бумеранги и подобни, но то трябва да ги удари горния за да видят долния[/quote]
  Че ка нема да стане демукрация? Че то там диктатор до диктатора са се наредиле, права на чувека ич нема свободну слово са не чуй. Само е време за една цветно-фередже-революция!!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 14. 14 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2955 Весело

  Тази статия доказва, че в следващите 10 години петролът ще се търгува на поносими цени и за рентиерите от Мала Азия и Северна Азия няма да има такива печалби, каквито имаше в миналите 10 години!

  А до 10 години светът ще е много различен, много вероятно съвсем без петрол!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 15. 15 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  На шистовите находища това им е хубавото, че са малки, сравнително бързи за разработка и че са много! 1-6 месеца е разработката на едно шистово находище!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 16. 16 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#11] от "mapuhcku": Не е само това. Има една друга статия в "Дневник", според която САЩ плануват да инсталират огромни нови енергийни мощности от ВЕИ до 2040 година. Тия може да си пият нефта след няколко десетилетия.
  Древните римляни са казали: sic transit gloria mundi (така минава земната слава).

  heruvim
 17. 17 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 822 Неутрално

  В Щатите фалирането на множеството дребни производители на шистов нефт ще бъде добре дошло за големите играчи, които ще си напазаруват активи на безценица, после ще кярят от икономията на мащаба или от мащабна икономия, ще свалят цената на добива и пак ще излязат на пазара. Това е цикъл който ще трае 10-15 години, като през това време ще се въртят едни пари. Тоест, икономиката е на кяр, дори при загуби за отделните икономически субекти, т.е. братята саудити да са живи и здрави, алал да им е, ама това че са налапали пазара със сваляне на цените не му криви капата особено на Големио Сатана, поради директната полза за икономиката от ниските цени на нефта.
  Задача за домашно - къде е точно обратното и кому се криви ушанката от твърде нехристиянските действия на правоверните?

 18. 18 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 941 Неутрално

  [quote#15:"Realist"]На шистовите находища това им е хубавото[/quote]

  А знаеш ли кое им е лошото? Замърсява се подпочвената вода и от крановете на чешмите в близост тече боза от вода, нефт и химикали. В САЩ вече има заведени съдебни дела срещу фирми.

  heruvim
 19. 19 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  [quote#12:"xyha"]Според агенцията броят на активните нефтени платформи в САЩ е намалял с 60%

  Нали гонеха ръшките , какво стана сега [/quote]
  Нерентабилните към момента се замразяват, а малките фалират,... но големите стават все по-големи (което всъщност ще свали разходите им от окрупняването, а и ще имат ресурс за проучване). Интересното е, на чий пазарен дял се радват арабите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Чудех се защо Джон Кери направи тази изненадваща визита в Сочи, защо Путин го черпи с вино и седяха четири часа на разговор! Обяснението на Белия дом беше очевидно неверно. А днес май започна да се открехва завесата. Саудитска Арабия и други арабски страни заявяват на Щатите, че не са доволни от договора с Иран и започват и те да правят ядрено оръжие. Както се казва и Щатите, и Русия, и Китай и Европа се наиграха. Хайде да видим сега какво се случва, когато целият ислямски свят притежава ядрено оръжие?/ Мале-е-ей, как ще им промотваме хомосексуализма? / Целият ислямски свят с ядрено оръжие, Европа със свалени гащи, с малки военни бюджети, с хора, които могат да правят нестандартна любов, а не война!

 21. 21 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  НЕЩО ПОВЕЧЕ...ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ РСФСР И ЩЕ ПРИЕМАТ ПРАВОСЛАВИЕ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK