Русия ще разработва свой конкурент на iOS и Android

Русия ще разработва свой конкурент на iOS и Android

© Lehtikuva, ReutersРуското министерство на комуникациите взе решение, че Русия се нуждае от национална мобилна операционна система, пише РБК. Тя ще бъде създадена в партньорство със създадената от бивши служители на Nokia фирма Jolla.


На 14 май се е провела среща на министъра на комуникациите Николай Никифоров с представители на финландската фирма и руския IT сектор, на която е обсъждано създаването на независима операционна система, която да отговаря на плановете на Русия за заместване на вноса.


Руски специалисти ще разработват новата система, а за основа на бъдещия продукт вероятно ще се ползва операционната система с отворен код за смартфони и таблети Sailfish, разработвана от Jollа.
През април 2015 г. беше одобрен план за заместване на вноса при комуникационните технологии. При смартфоните руското производство не е конкурентно – в момента 95% от тях са вносни, но според плана на министерството до 2025 г. този процент трябва да е 50%.


Сред основните цели пред новата операционна система е "неприкосновеността на личните данни". Преди година Никифоров поиска от регионалния директор на Apple за Русия и генералния директор на SAP да разкрият кода на програмите си. Това искане не получи отговор.


Смята се, че разработването на нова операционна система няма да е трудно, тъй като Русия ще стъпи на опита на международни фирми. Източник на РБК посочва, че за Jolla сътрудничеството ще е изгодно, тъй като ще позволи широко разпространение на операционната й система.


Jolla e основана през 2011 г. от бивши служители на Nokia, работили над операционната система на финландската фирма MeeGo, базирана на Linux. През 2013 г. China Fortune купи 6.25% от фирмата, при което общата й стойност беше оценена на 16 милиона евро. През 2014 г. фирмата събра 1.8 милиона долара чрез Indiegogo, а в края на годината привлече 10 милиона евро европейски и азитски инвестиции.


В Jolla участват и руски акционери, като според източник на РБК това е групата ЕСН на Григорий Берьозкин, който се класира на 140-о място сред най-богатите руски граждани с 600 милиона долара богатство. ЕСН се занимава предимно с инвестиции в енергетика, а групата засега не разкрива размера на участието си в Jolla. В миналото е инвестирала и в разработването на системата за мобилни плащания 2can.


В разработването на новата операционна система ще участват и специалисти от страните от БРИКС. "Новата мобилна система Sailfish ще бъде създадена от финландско-руско-китайска фирма. Очакваме включването на Индия, Бразилия и ЮАР", писа в Twitter Никифоров, който предложи на тези страни да се създаде международен консорциум. "IT фирмите ще предоставят специалисти, работата им ще плаща държавата, те ще развиват проекта", добавя той.


Засега с IT сектора не се обсъжда как ще се развива новата операционна система, след като бъде създадена, споделя източник на РБК. Министерството иска да създаде нов продукт, а не да използва нова версия на Sailfish, а успехът на новата система ще зависи доколко се хареса на производителите и потребителите на мобилни устройства.


В случай че се осъществи сътрудничеството с Jolla, на руския пазар може да се появят устройства със Sailfish, например YotaPhone. Освен това новата операционна система може да се инсталира на всички устройства, стига да има необходим драйвер.


Още в края на 2011 г. министерството на комуникациите предложи прототип на "национална програмна платформа", като конкурсът за нея беше спечелен от "Пингвин софтуер". За целта трябваше да бъдат инвестирани 490 милиона рубли, но тъй като фирмата не представи в срок техническата си задача, финансиране не беше предоставено.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK