Започна приемът на документи по схемата за директни доставки на малки количества храни

Започна приемът на документи по схемата за директни доставки на малки количества храни

© Красимир ЮскеселиевЗапочна приемът на документи по схемата "Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от селскостопански животни", съобщи Министерството на земеделието и храните.


До 31 декември 2020 г. по схемата ще се финансират инвестиции за изграждане на обекти за търговия на дребно, за купуване на основно търговско оборудване, мобилни хладилни витрини и млекомати за сурово мляко, както и за директни доставки на сурови продукти. Помощта за целия период на схемата е 6 милиона лева, които се предоставят под формата на капиталова субсидия за покриване на разходите за инвестицията. Максималният размер на финансовата помощ достига до 50% от приемливите разходи за инвестицията.


Заявления за кандидатстване ще се приемат до един месец преди изтичане на срока за прилагане на схемата в областните дирекции на Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ), по място на изпълнение на инвестицията. Срокът за разглеждане на заявленията и определяне дали кандидатите отговарят на условията за подпомагане по схемата е 30 дни, като след изтичането им стопаните с одобрени проекти сключват с фонда договор за предоставяне на финансова помощ.
Инвестициите по схемата за директни доставки се осъществяват със собствени средства или с кредит, предоставен от ДФЗ. Срокът за изпълнението им е 9 месеца от датата на сключването на договора, ако не включват строително-монтажни дейности, или 18 месеца, когато в инвестицията се включват и те.


Когато инвестицията първоначално е реализирана със собствени средства, финансовата помощ се превежда по банковата сметка на бенефициера. Ако инвестицията е реализирана чрез кредит от ДФЗ, със сумата на помощта се намалява неиздълженият остатък по кредита на ползвателя. В случай че земеделските стопани предпочетат да финансират инвестициите си за директни доставки с кредит, пряко отпуснат от ДФЗ или чрез рефинансиране през търговска банка, те ще разполагат с 48 месеца за погасяването му. Кредитите се отпускат при годишна лихва от 5% при пряко кредитиране от ДФЗ и 7% при рефинансиране чрез търговска банка.


Обезпечаването на кредитите при пряко кредитиране от ДФЗ може да се осъществи чрез залог върху вещи, държавни ценни книжа и др., а при рефинансиране през търговска банка – с активи, приемливи по вид и стойност от обслужващата банка. Максималният размер на кредитите е до 100% от приемливите разходи според вида на директните доставки, т.е. ако разходът за реализиране на инвестиция е в размер на 1000 лв., по схемата за директни доставки се финансират 50%, или 500 лв., а кредитът покрива до 100% от тези 500 лв., необходими за реализиране на инвестицията.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на pentuer
    pentuer
    Рейтинг: 648 Неутрално

    Дано чиновника да не опорочи хубавата идея!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK