Парламентът забрани приватизацията на АДИС

Парламентът забрани приватизацията на АДИС

© Иван ГригоровАудио-видео Орфей" ЕАД, "Национална агенция Музика" ЕООД и "Агенция дипломатически имоти в страната" ЕООД (АДИС) се връщат в забранителния списък за приватизация, реши Народното събрание с промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, съобщи БТА.


През 2011 г. "Аудио-видео Орфей" ЕАД и "Агенция дипломатически имоти в страната" са извадени от него. За дружеството, свързано с дипломатическите имоти, е започнала процедура по приватизация, която е спряна през 2013 година. Възможността да се прекрати окончателно процедурата е чрез връщането му в списъка.


"Аудио-видео Орфей" е единственото предприятие в страната, специализирано в дигитална реставрация на филмов архивен материал. Основната му дейност е свързана с дигитална реставрация на класически български игрални и документални филми, в такъв смисъл дейността му се явява и гарант за опазване
на националното културно наследство, което налага да бъде включено в забранителния за приватизация списък.


През 2013 г. от списъка е изключена "Национална агенция Музика" с мотив тежко финансово състояние. Дружеството подпомага и насърчава създаването на българска музика, създава условия за развитие на българските музиканти, спомага за съхраняването на българската музикална култура и традиции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK