Николина Ангелкова: Много важно е да имаме лично отношение към чуждестранните туристи

Николина Ангелкова с кралицата на Йордания Рания Ал Абдулла.

© Пресслужба на министерството на туризма

Николина Ангелкова с кралицата на Йордания Рания Ал Абдулла.Министърът на туризма Николина Ангелкова участва като основен лектор в дискусията "Рестартиране на туризма" в рамките на Световния икономически форум за Близкия изток и Северна Африка, който се провежда в Йордания от 21 до 23 май, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.


Върху възможностите за инвестиции в България и перспективите за развитие на туристическия сектор акцентира Ангелкова в дискусията. "Превръщането на България в "one stop shop" за големи инвеститори чрез облекчаване на административните процедури по обслужването им е друга важна стъпка в стратегията за устойчиво развитие на туризма в България", каза тя и посочи като водещи политики за министерството ребрандирането на туристическите дестинации и привличането на повече инвестиции в туризма.


Николина Ангелкова поясни, че съгласно Закона за туризма България се разделя на туристически райони, които ще се управляват от специално създадени за целта организации. Така ще се подобрят маркетингът и рекламната политика на местните туристически продукти. "Много важно е да имаме и лично отношение към чуждестранните туристи. По тази причина сме стартирали серия от разговори с известни актьори и спортисти от водещите ни чуждестранни пазари, които да представят България на сънародниците си", обясни тя.
Транснационалното сътрудничество и все по-голямото му значение за развитието на туризма в България бе друг акцент в изявлението на Николина Ангелкова. "200 милиона китайски граждани пътуват до Европа – това разкрива възможност, която изисква глобален подход и взаимодействие", каза тя. По думите й разширяващото се партньорство със съседните балкански държави - Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Македония, е предпоставка за устойчиво развитие на сектора, както и за привличане на повече туристи към региона. Ангелкова обяви, че през 2014 г. България е била посетена от над 7.3 млн. чуждестранни туристи, което с 6% повече от предходната година, а приходите от международен туризъм за миналата година са били над 3.1 млрд. евро.


По време на посещението си Ангелкова се срещна с министъра на туризма и античното наследство на Йордания Найеф Ал Файез, със собственика на самолетната компания "FlyJordan" Амджад Масламани, с капитан Хаитам Мисто, президент на Кралските йордански авиолинии, както и с кралицата на Йордания Рания Ал Абдулла.


В рамките на визитата си в Хашемитското кралство министър Ангелкова проведе срещи и с главния изпълнителен директор на най-голямата компания собственик на луксозни хотели "Джумейра груп" Джералд Лоулес пред когото представи както възможностите за инвестиции в България, така и проекта за концесиониране на банята в Банкя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK