Министър Павлова: Има предпоставки "Струма" от Сандански до Кулата да е готова на 1 август

ЛОТ 2 на Струма (от Дупница до Благоевград) трябва да е готов в края на октомври, обяви регионалният министър.

© Георги Пауновски

ЛОТ 2 на Струма (от Дупница до Благоевград) трябва да е готов в края на октомври, обяви регионалният министър.План-график за пускането на строящите се участъци от автомагистралите "Струма" и "Марица" и признания, че за редица от вече изградените отсечки по аутобаните с "открити поръчки" са възлагани допълнителни строително-монтажни дейности за десетки милиони левове, чуха днес депутатите от регионалния министър Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол.


"Актуалният срок за приключването на лот 4 от магистрала "Струма" от Сандански до Кулата е 1 август и имаме обективни предпоставки това да е факт", каза министърът. Стойността на отсечката е 67 млн. лева, а забавянето е сериозно, допълни Павлова.


Регионалният министър съобщи още, че до броени дни ще тръгне движението по отсечката на магистрала "Марица" от Димитровград до Харманли (Лот 2). По-рано в интервю за "Фокус" Павлова казва, че на няколко места вече положеният асфалт ще бъде отстранен и направен отново заради неравности.
Иначе отсечката от магистралата е била завършена още миналата седмица, но при проверката на извършената работа от държавната приемателна комисия са открити отклонения от нормите за равност на три малки участъка - един с дължина 50 метра и два участъка от 25 метра. "Компромиси няма да допуснем, за нас не е самоцел да я отворим на 28 май", казва Павлова. Цялата магистрала "Марица" от Капитан Андреево до автомагистрала "Тракия" се очаква да бъде готова до края на октомври.


Златните преовлажнени почви
Отчетът на Лиляна Павлова за магистралите беше в отговор на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев. Той се интересуваше дали се спазват сроковете, каква е била цената на отсечките по договор и колко са платени допълнително.


От отговорите на Лиляна Павлона стана ясно, че за редица участъци не е имало анекси на сумите по договорите, но пък с "открити поръчки" по определението на министъра са възлагани допълнителни строително-монтажни дейности.


За лот 4 на "Тракия" (Ямбол - Карнобат) при цена на участъка 209.6 млн. лева, са дадени още 65 млн. лева за дейности по справяне с проблем с преовлажнените почви. Участъкът Оризово - Димитровград от "Марица" пък струва 133 млн. лева, а за допълнителни работи, пак заради преовлажнени почви, са платени още 43 млн. лева.


Завършеният през септември Лот 1 на Струма (Долна Диканя - Дупница) при цена 70 млн. лева е глътнал допълнителни 10 млн. лева за изместване на съществуващ водопровод, строително-монтажни работи за преовлажнени почви и конструкция на надлеза при Долна Диканя. Както е известно, в момента част от него, в посока София, е затворена заради пропадане в резултат на свлачище.


"Смущава ме, че всичките ни проекти са сбъркани и непрекъснато се правят открити поръчки с ясен победител - изпълнителят", каза Жельо Бойчев. Според него при първото правителство на Борисов е въведена порочната практика да се избира за изпълнител на строежите фирмата с най-ниската цена, като после са търсени варианти за допълнително пряко или косвено финансиране на договорите за конкретните отсечки. Бойчев подчерта, че класирането по този критерий е довело до изкривяване на конкурентната среда.


Регионалният министър: Избирахме най-ниската цена, вече търсим най-изгодната
"Не знам какви внушения се опитвате да направите. Факт е, че през 2009 година се възлагаха поръчките на принципа на най-ниската цена, което към този момент беше важно за връщане на доверието на европейските институции. Това е максимално обективен критерий. От 2011 не се избира най-ниската цена, а икономически най-изгодната", каза в отговор Лиляна Павлова.


От интервюто на министъра във "Фокус" пък става ясно, че има компрометирани участъци от "Лот" 2 на магистрала "Тракия" (Стара Загора - Нова Загора), открит на 1 юли 2012 година. Изпълнителят "Трейс" са поели ангажимент в рамките на техния гаранционен срок да ремонтират този участък до юли.


"Ще ги следим строго и ако не го направят, ще активираме гаранция, ще си вземем парите по тази гаранция и ще възложим на друга фирма да оправи и компрометирания участък", закани се Павлова.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на interkostovista
  interkostovista
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Министър Павлова: Има предпоставки лунният календар да бъде изменен, за да може завършването на "Струма" от Сандански до Кулата да съвпада с 1 август

  Тролинг да върлд синс 681
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Глейте пак да я претупате и догодина да почнат ремонтите.Зер ви трябват пари за изборите.

 3. 3 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Некачествено, но в срок!

 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Неутрално
 5. 5 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  Поредния черноглед.
  Аз в БГ на море не стъпвам. Тази магистрала надолу ще ме улесни още повече.
  Браво за строитеслтвото.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 6. 6 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Предпоставките за довършване на лот 4 са тези: да дадем на Агормах (Пътища Пловдив) още 43 млн. за лот 1 на Марица и да харижем бъдещия лот 3.1 на Струма

  http://www.api.bg/index.php/bg/prescentar/novini/2-sa-otvorenite-cenovi-oferti-za-doplnitelni-stroitelni-raboti-na-lot-1-na-am-marica/
  http://infrastructure.bg/news/2015/05/19/2536183_osporvana_nadprevara_za_lot_31_blagoevgrad_-_krupnik/

 7. 7 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 550 Неутрално

  И като се разпадне след 2 години , какво правим?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 8. 8 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ако нещо ГЕРБ наистина правят то е некачествени магистрали! След година почват ремонти, режат лентички отново и така в омагьосън кръг!

 9. 9 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело

  "2009 година се възлагаха поръчките на принципа на най-ниската цена, което към този момент беше важно за връщане на доверието на европейските институции. Това е максимално обективен критерии. От 2011 не се избира най-ниската цена, а икономически най-изгодната", каза в отговор Лиляна Павлова."

  И Лилето си увеличава рейтинга според социологическите агенции?...
  Още дълго ще е беден българинът.

 10. 10 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 480 Неутрално

  За тези магистрали плащаме само 20 % . Хубави лоши . Това е.
  Който не ги харесва тези пропаднали магистрали старите пътища си стоят. И няма грам кола по тях.... Приятен път.....

 11. 11 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И да строите, и да не строите, ние пак ще ви оплюем. Ние сме нация незадоволени плювачи. Скъпи сънародници, решението на всичките ни проблеми е в наши ръце. Не плащайте рушвети и докладвайте, ако някой дава. Търсете си касовите бележки. Виждайки някой да живее над възможностите си - докладвайте го. И не на последно място, не ходете за гъби, а гласувайте масово.

 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По-скоро няма да стане. Но в Гърция няма да стъпя така или иначе. Пътят до там е кошмарен.

 13. 13 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "arcanum":

  Щото тука до морето 6 часа е екстра в задръстването. И се топваш в кафявия гьол. Айде нема нужда.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 14. 14 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 534 Разстроено

  До коментар [#8] от "Веселин":
  Който не е пътувал до морето по старите пътища,само той може да плюе и да говори,че асфалт не се яде....Младежите от БСП-Видин скоро правиха протест за нов път да Дунав мост 2,ама не опитаха дали асфалта се яде.

 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#5] от "оstavime":

  И какво като не стъпваш на българското черноморие?Това повод за гордост ли е,че го изтъкваш.И аз не ям сирене и кашкавал-трябва ли да го изтъквам като повод за гордост?

 16. 16 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Съвсем обективно погледнато - нито лот 4 на Струма ще стане до 1-ви август, нито лот 1 на Марица - до края на октомври. Просто физически не е възможно, но здраве да е - чакали сме ги три години, ще почакаме още няколко месеца. Дано поне са качествени, макар че за лот 1 на Марица не са такива сведенията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#11] от "vandi":

  Имаш плюс за коментара ти с изключение на последният абзац.Аз като гласувах на всички избори след 2001г каква файда-нито веднъж партията,кандидат президента или кандидат кмета,за които гласувах,не получиха власт.А няма как да гласувам за други кандидати.Така че мен вече не ме бройте за гласоподавател.

 18. 18 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1021 Весело

  Асфалта не се яде, мутромилиционери! Дайте ни безплатни кебапчета за "девети"!

  Hamster
 19. 19 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  До коментар [#12] от "arcanum":

  все едно Ябланица - Белокопитово е много приятен за пътуване

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#7:"Няма дясно в България"]И като се разпадне след 2 години , какво правим? [/quote]

  Я ми кажи числата за тотото, гледам че си наясно с бъдещето за години напред!

  Hamster
 22. 22 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  За сметка на качеството може и за 3 седмици да я завършат.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 23. 23 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1185 Любопитно

  Вечно сме недоволни, та затова сме на този хал. Нека вместо мрачни прогнози и заяждане да се предлагат истински алтернативи - да се прави нещо позитивно -- къде са хората които ги разбират тези работи и които са засегнато от порочните процедури? Защо не сезират Брюксел, съда, независими журналисти?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#24] от "Няма дясно в България":

  Вярно е че не сте десни, а маскирани и лошо възпитани провокатори.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#24] от "Няма дясно в България":

  Особено се възхищавам на възпитанието и добрите обноски на костовите последователи, повече отколкото на ума и възвишеността им. Друго си е "дясното"!

  п.п. Кат не ядеш асфалт стой гладен

  Hamster
 28. 28 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#17] от "kermit":

  Е, ти за някакъв оракул ли се смяташ, че щом гласуваш за някой той трябва да поеме властта. То това е като феновете на Левски и ЦСКА - един път са едните, после другите и така асе въртят. Как твоят човек/ партия ще може да влезе във властта, ако всички техни гласоподаватели мислят така? Ако смяташ, че са правилните хора, гласуваш за тях до дупка и чакаш кога и другите ще го осъзнаят. То ако така се мислеше всички видове лотарии отдавна да са фалирали

 29. 29 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 542 Весело

  [quote#24:"Няма дясно в България"]Знаеш ли , че са като швейцарско сирене и нямат аварийна лента[/quote]
  Ееее, еее, прекали с опорните точки. За да хваща пропагандата трябва да е правдоподобна, да стъпва на реални, но изопачени факти, ама как пък измисли това, че нямали аварийни ленти - не знам. Всеки месец минавам поне по 1 път по всяка една от наличните магистрали (пък и много други хора) но пък без аварийна лента още не съм видял (освен тунела и двата моста след Правец, ама там не се и води магистрала)

 30. 30 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#29] от "ugi":

  Толкова и си пътувал.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  "Тракия може да е дефектна, но реално съществува, а по "Струма" софиянци ще ходят на море след 40 години.

 32. 32 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#31] от "judjuk":

  Тази статия е нещо като герберска виртуална стая , където да громят врага , то едни магистрали им останаха че да залъгват хората като се опустошат ще видим.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 33. 33 Профил на Zoom
  Zoom
  Рейтинг: 221 Гневно

  До коментар [#30] от "Няма дясно в България":
  А бе ти кретен ли си , какъв си - къде видя липса на аварийна лента?!!!

 34. 34 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#33] от "Zoom":

  Другия път като пътувам ще пусна снимка от една магистрала , сега няма смисъл да се надприказваме.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 35. 35 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Ако не е самоцел да бяхте изчакали и с Тракия щото новия участък си е направо като море.

 36. 36 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Дано станат Марица и Струма, че кат се връщаш от Турция и Гърция умираш от срам, особено ако возиш някой гостенин насам!

  И да оправятТракия около Пловдив и Пазарджик, че резил голям.

  След перфектните турски/ примерно/ пътища, разликата е болезнена.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 748 Весело

  [quote#36:"mr.wonderworld."]И да оправятТракия около Пловдив и Пазарджик, че резил голям. [/quote]
  Тракия около Пловдив е строена преди 90 г. и 13 правителства досега не я ремонтираха. А по регламент на всеки 10 г. трябва да се сменя износващия пласт - той затова се вика така. Та пишеш демек Бойко днес е виновен, че не е "оправена".
  И пак Бойко е виновен, че строи магистралите и намалява разликата между нас и "перфектните турски пътища". Така ли да разбирам?
  Още една добавка:
  [quote#24:"Няма дясно в България"]Знаеш ли , че са като швейцарско сирене и нямат аварийна лента , аман от помияри[/quote]
  И той пише като комунистически проклетник. По никоя нова магистрала няма нито една, повтарям НИТО ЕДНА (извинявайте за главните букви) дупка. И не може да има по принцип - това е 40 см. асфалт (дето не се ядял). И всички си имат аварийна лента - иначе няма да са магистрали. Ама нали трябва да се дрънчи нещо - я за надница, я така - да плюе по ГЕРБ, та да заспи по лесно.

  Поздрави
 39. 39 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#38:"Starec"] Така ли да разбирам? [/quote]

  Ми не, нищо подобно не казвам, напротив- смятам, че точно по времето на Бойко и ГЕРБ ще станат тези участъци.

  Кой друг да ги направи- Станишев и Орешарски ли?

  Просто изразявам нетърпението си да станат час по-скоро, понеже резилът наистина е голям.

  А турските пътища наистина са перфектни.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 40. 40 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#23:"Пешката"] къде са хората които ги разбират тези работи и които са засегнато от порочните процедури? [/quote]
  Работят в чужбина и не искат да участват в конкурси, организирани от мутри.

 41. 41 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#8:"Веселин"]Ако нещо ГЕРБ наистина правят то е некачествени магистрали![/quote]

  о, не ги подценявай... кога откриха последните метростанции към Бизнес Парка... месец стана ли че вече текнаха 2 козирки

 42. 42 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#38:"Starec"]По никоя нова магистрала няма нито една, повтарям НИТО ЕДНА (извинявайте за главните букви) дупка.[/quote]
  хахаха, тея ше ги разправаш на баба си дето максимум до лафката пътува хахаха

 43. 43 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Весело

  До коментар [#4] от "Beyond":

  Комунистите родината изграждат,
  комсомолците със тях строят.
  Пионери, пионери!
  Славен път ни чака – трудов път.

  Припев:
  Комунисти, комсомолци, пионери
  сме в един и същи строй.
  Комунисти, комсомолци, пиониери!
  заедно във труд и бой.
  ( винаги във труд и бой)  6. kali222
  (22.05.2008 00:05) Комунистите щурмуват небесата,
  комсомолците след тях летят.
  Пионери, пионери!
  Славен път ни чака –
  звезден път!

  Припев:

  Комунистите воюват със войната,
  комсомолците на стража бдят.
  Пионери, пионери!
  Славен път ни чака – трудов път!

 44. 44 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Комунетата пропускат да споменат, че Марица се строи от фирми на чрепа а Струма от ГБС. Се видни спонсори на червената мафия. И предполагам Павлова с удоволствие ще ги одруса след края на строителството

 45. 45 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  след като за всеки проект се надплаща 15-30%, или са много накадърни планиращите и трябва да бъдат уволнени и сменени, или е нарочно, за да заобиколят конкурсите.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK