Регионалното министерство обяви конкурсите за екоплажовете "Корал" и "Делфин"

В бъдещите екоплажове ще бъде намален двойно размерът на преместваемите обекти, като те ще могат да заемат до 1% от плажната площ.

© Мария Съботинова, Строителство Градът

В бъдещите екоплажове ще бъде намален двойно размерът на преместваемите обекти, като те ще могат да заемат до 1% от плажната площ.На 2 юли в Министерството на регионалното развитие ще се проведе изборът на концесионери за екоплажовете "Корал" и "Делфин". 


Кандидатите имат на разположение до 30 юни, за да попълнят и подадат нужните документи, които са били одобрени от Министерския съвет, в регионалното министерство, пише "Капитал Daily"


Предложението "Корал" и "Делфин" да бъдат обособени като екоплажове беше обявено в средата на месец април.
Концепцията за "зелени плажове" беше разписана още по време на служебния кабинет от Екатерина Захариева. В Закона за Черноморското крайбрежие няма понятие "екоплаж", не е уреден и начинът, по който се отдават подобни плажни ивици. Законът обаче позволява различни начини за изчисляване на концесионната площ.


В бъдещите екоплажове ще бъде намален двойно размерът на преместваемите обекти, като те ще могат да заемат до 1% от плажната площ. Целта е да има повече свободно пространство, заето от чадъри и шезлонги. Друго изискване ще е тези обекти да бъдат направени от леки конструкции и природни материали – най-често дърво, като природен материал.


Сред изискванията са атракционите на плажа и във водата да са екологични и безмоторни. Ще има и специални изисквания към сметосъбирането, към заустването на тези места, за които няма канализация, за да се осигури опазване на околната среда.


Концесионерите ще имат и допълнителни задължения – ще трябва да се грижат да не се увреждат ивиците, а ако има дюни върху тях, да не допускат палатки и каравани, изхвърляне на отпадъци, добив на пясък или друго, което би довело до унищожението им.


Процедурата на практика бе задвижена едва след като избухна скандала с излятия бетон върху дюни на плажа "Корал" през април. На 28 април тя получи и одобрението на кабинета. Преди това обаче - с обяснението, че концесиите са тромави и времеемки процедури, а плажовете се нуждаят от стопани през летния сезон, в началото на април бяха обявени търгове с тайно наддаване за наематели на двата плажа. Срокът за тях е 5 години, но с условие, че договорът за наем ще бъде прекратен предсрочно, в случай че бъде избран концесионер. 


Избраните наематели трябваше да бъдат обявени на 13 май, но това не се случи, тъй като процедурата предизвика известно недоволство в гражданския сектор и съмнения, че държавата всъщност не желае да намери концесионер, а търси удобен наемател. Така търгът бе обжалван от граждани във ВАС и в момента процедурата е блокирана. Макар самото наддаване да се е провело, от министерството пък отказаха да отговорят кои са били участниците в него на запитване на сайта "Биволъ".


Минималната годишна цена за къмпинг "Делфин" започва от 4337 лв. без ДДС, а за "Корал", който е по-голям като площ, е 53 838 лв. без ДДС. Те са различни от обявените начални наемни цени, като минималната наемна цена за "Корал" е по-ниска - 51 077 лв., въпреки че би трябвало да е обратно, като се има предвид, че екоконцесионерът ще има по-големи задължения и ограничена търговска площ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK