И за април бюджетът е на излишък (обновена)

И за април бюджетът е на излишък (обновена)

© Юлия ЛазароваПо данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет към края на месец април 2015 г. се отчита излишък в размер на 1. 066 млрд. лв. (1.3% от прогнозния БВП). Той се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 536.5 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 530.1 млн. лева.


Съпоставена с края на април 2014 г. бюджетната позиция се подобрява с 2.3% от БВП. Това показват данните на Министерството на финансите към края на четвъртия месец. От там прогнозират също, че и през май бюджетът ще има малко над 1 млрд. лв. излишък и така той ще бъде третият от началото на годината, който завършва така.


Подобрението в бюджетната позиция се дължи основно на ръст при данъчните постъпления и помощите, докато разходите по консолидираната фискална програма остават по-ниски от отчетените за същия период на 2014 година, посочват от финансовото ведомство.
"Следва да се отбележи, че докато през предходните месеци подобрението на бюджетното салдо се свързваше преди всичко с ръста при данъчните и осигурителните постъпления по националния бюджет, то през месец април, наравно с този ефект се добави и ефект от постъпления в частта на помощите по сметките за средства от ЕС, които представляват възстановени разходи от предходната година", посочват от Министерството на финансите.


Постъпилите приходи и помощи по Консолидираната фискална програма (КФП) към 30 април са 11.3 млрд. лв. или 37.3% от разчетите. Съпоставено със същия период на предходната година приходите и помощите нарастват с 1.876 млрд. лв. (19.8%).


Общата сума на данъчните постъпления, което включва и осигуровките, към края на април възлиза на 8.3 млрд. лв., което представлява 34.6% от планираните за годината приходи. В сравнение съъ същия преиод на миналата година тези приходи номинално растат с 10 на сто. Неданъчните приходи са 1.5 млрд. лв., което представлява 45.1% изпълнение на годишните разчети.


Разходите по КФП са 10.2 млрд. лв., което е 31.3% от годишните разчети. Съпоставено със същия период на предходната година общите разходи по КФП са номинално по-ниски с 54.9 млн. лв. (0.5%).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK