Потребителите се оплакват най-често от дефектни мобилни телефони

Потребителите се оплакват най-често от дефектни мобилни телефони

© Георги КожухаровЗа месец близо 1300 граждани са потърсили съдействието на Комисията за защита на потребителите (КЗП) предимно по повод рекламации на телекомуникационна техника, битови уреди и услуги в различни сфери, сред които и обществени, се казва в анализ на институцията, изпратен до медиите. Уточнява се, че 70% от жалбите по проблеми от компетенциите на КЗП се решават в полза на потребителите.


По постъпилите жалби комисията е извършила над 2800 инспекции в търговски и туристически обекти, при които са съставени 260 акта за нарушения. В София жалбите за рекламации са над 240, като преобладават тези за комуникационна техника, битови уреди и услуги, обувки и кожени изделия, туристически услуги и мебели.


В Русе сигналите са 150, следват Пловдив (140), Варна (100) и Бургас (70), като и в тези градове оплакванията са основно свързани с мобилни телефони, електрически уреди, компютри и части за тях и др.
Най-малко са оплакванията в регионалната дирекция в Монтана, където потребителите са сигнализирали преди всичко за проблеми с комуникационна техника, битови уреди и услуги.


Освен по жалби за рекламации, инспекторите на КЗП са извършили и 247 проверки, свързани с безопасността на предлаганите стоки и услуги, като са били забранени 10 вида рискови за здравето и живота на потребителите продукти, свързани преди всичко с отглеждането на децата. 


Най-много инспекции в туристически обекти са извършени в областите Бургас, Русе и Варна – близо 40% от общо 277 за цялата страна. В София са съставени най-много актове за установени нарушения – почти една трета от общия брой 57. Най-често срещани нарушения в туристическите обекти са предоставяне на услуги в некатегоризиран туристически обект, заблуждаващи надписи за вида, наименованието и категорията на туристическите обекти и липса на цени за услугите в български левове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK