До края на годината фермерите ще могат да кандидатстват с проекти по 6 нови мерки

До края на годината фермерите ще могат да кандидатстват с проекти по 6 нови мерки

© Цветелина Белутова, КапиталДо края на годината ще бъдат отворени шест нови мерки от Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.


Първият прием за земеделските стопани ще бъде по подмярка 6.1. "Стартова помощ за млади земеделски стопани", като подаването на документите се очаква да започне в края на юни.


Междувременно от Националната служба за съвети в земеделието обявиха, че ще изготвят безплатно проекти на млади фермери за кандидатстване по тази подмярка. 
Консултациите ще се извършват във всеки от офисите на службата в страната и включват пакет безплатна консултантска помощ, безплатно изготвен бизнес план и заявление за кандидатстване, подкрепа и безплатни съветнически услуги през целия период на изпълнение на бизнес плана и дейностите в стопанството.


През този месец ще бъде отворена мярка 2.1. "Консултантски услуги за земеделски и горски стопани", чиято цел е да подпомага младите фермери с безплатно изготвяне на бизнес планове от страна на Националната служба за съвети в земеделието.


По настоящия график се очаква да бъде отворен и нов прием на проекти по подмярка 4.1. "Инвестиции в земеделските стопанства" в началото на ноември тази година.


Един месец по-рано е предвиден и прием по подмярка 4.2. "Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделска продукция". Прием на документи ще бъде отворен и за подмярка 19.1 "Помощи за подготвителни дейности", която е свързана с подхода "ЛИДЕР" и воденото от общността местно развитие.


В началото на октомври се очаква да бъде отворена и подмярка 2.2. "Създаване на консултантски услуги".


Преди официалното одобрение на Програмата за развитие на селските райони беше обявен прием по подпмярка 4.1. "Инвестиции в земеделските стопанства" с индикативен бюджет 150 млн. евро, а заедно с кампанията по директните плащания бяха отворени и мерки 10 "Агроекология и климат", 11 "Биологично земеделие", 12 "Плащания по "Натура 2000" и Рамковата директива за водите и 13 "Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения".


Актуалният в момента график за отваряне на приемите е публикуван на страницата на програмата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK