Топлофикациите не са съгласни с цените на парното от 1 юли

Топлофикациите не са съгласни с цените на парното от 1 юли

© Юлия ЛазароваПредставителите на топлофикационните дружества заявиха на днешното открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране, че в доклада на работната група за определяне на нови цени в сектора от 1 юли не са отчетени значителни разходи и така ще бъдат ощетени инвестиционните програми на
топлофикациите, съобщи БТА.


Георги Беловски, изпълнителен директор на "Топлофикация София", заяви, че комисията не е признала отчисления в размер на 2.3 млн. лв. за амортизации на топлоизточниците, както и над 7 млн. лв. амортизационни отчисления на топлопреносната мрежа.


Беловски каза, че приетият от КЕВР амортизационен период за топлопреносната мрежа от 30 години е твърде дълъг и трябва да бъде намален на 17 години. Той заяви, че са намалени и разходите на дружеството за ремонти. По думите му това е заради изпълнението на миналогодишната програма за ремонти, но в края на миналата година "Топлофикация София" е защитила бизнес план с по-голям обем ремонти. Беловски възрази и срещу непризнаването в пълен размер на разходите за заплати, разходите за балансираща енергия, както и разходите на дружеството, свързани със събираемостта.
Илина Стефанова, мениджър от "ЕВН Топлофикация Пловдив" възрази пред КЕВР срещу определената от комисията норма на възвращаемост на капитала в размер на 4.11 процента. За нас не става ясно как е получена тази цифра, според независими консултанти разумната стойност на този показател трябва да е
10.34 процента, заяви Стефанова и добави, че при такава ниска норма на възвращаемост инвеститорите не виждат смисъл за по-нататъшни инвестиции. От "ЕВН Топлофикация" посочиха и непризнаване на разходи за балансиране в размер на 1 млн. лв., както и непризнаване на разходи за фактуриране и клиентско обслужване.


Представителите на останалите топлофикационни дружества се присъединиха към отправените възражения и повечето от тях апелираха към приемане на по-високи разходи за ремонти. Топлофикациите, които използват гориво въглища, сигнализираха за подценяване на цената на този ресурс.


В доклада на работната група на КЕВР липсват прогнозни количества за електрическа енергия, произведена по високоефективен комбиниран способ, заяви Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК, който, като представител на обществения доставчик, постави пред КЕВР своите възражения по доклада.


Илиев отбеляза, че след промените в Закона за енергетиката от тази година НЕК вече има задължение да изкупува само енергия, която е произведена с високоефективна технология. Затова по думите му трябва да се посочат точните прогнозни количества на такава енергия. С изключение на "Топлофикация
София" нито едно дружество не го е направило, заяви той. Той посочи и редица неточности в доклада като например това, че за "Топлофикация Габрово" се казва, че няма промишлени консуматори, а се появява продажба на 10 500 мегавата топлинна енергия с топлоносител водна пара.


Той също така заяви, че в доклада за цените в сектор "топлоенергетика" общото количество
изкупувана високоефективна електрическа енергия от НЕК не съответства на количеството, което е ценообразуващо за регулирания пазар в сектор "електроенергетика".


От работната група, изготвила доклада, заявиха, че още през есента на 2014 г. КЕВР е изискала от НЕК да представи подписани от топлофикациите и обществения доставчик спецификации за изкупуваната електроенергия, но такива не са били представени.


Не чухме от топлофикациите как се отразяват цените на топлинната енергия върху клиентите им, заявиха още от работната група. От КЕВР припомниха, че дружествата са поискали повишаване на цените с проценти от рода на 17, 32, 15, 38, 46 - нещо, което не би могло да се понесе от клиентите им.


От КЕВР обясниха, че в един стагниран пазар на топлинна и електрическа енергия е редно да се приеме по-дълъг период на амортизации, за да не се натоварват цените. Разходи за ремонти пък са приемани само на дружества, които имат обосновка за това.


Повечето ремонти имат инвестиционен характер и ще бъдат признати в следващия регулаторен период, когато повишат стойността на активите, обясниха още експертите. При определяне на разходите за въглеродни емисии регулаторната група е умножила купените през миналия период емисии по 5.84 евро, колкото е средната цена за тон емисии, обясниха още експертите.


Председателят на регулатора Иван Иванов заяви, че КЕВР има един и същи подход към всички дружества и няма да има ощетени или привилегировани сред тях. На 8 юни ще бъде готов окончателният проект на решение за цените на топлинната енергия, а на 10 юни ще се състои общественото обсъждане. Окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание на 29 юни.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 930 Любопитно

  Закривай ако не можете да правите бизнес фалит.

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 524 Неутрално

  и аз не съм съгласен с много неща дето ги правят топлофикациите...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Весело

  Толкова много разходи, че все едно и водата кипи!? Колко обаче от клиентите са съгласни с оценката на изразходваните нерви? Обаче в родината е така - съгласни-несъгласни - плаща се в очакване на поредното капанче.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на atanaskarpachev
  atanaskarpachev
  Рейтинг: 241 Неутрално

  И аз не съм съгласен ама кой ме пита

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  ами всички усещат ,че се приближава края на далаверата наречена топлофикация , напр април месец ,когато беше жега и не съм си пускал изобщо радиаторите ,само загубите от блока били 30 лв ,за едно апартаментче от 60 квадрата ,при това с хоризонтална инсталация добре изолирана и с добри електронни топломери сименс ,понеже не могат да крадат отчитайки 0 потребление го правят чрез абонатната станция ,уж са пускали парното ,при 23 градуса навън ,така умножено по 45 апартамента се получава само в нашата абонатна станция поне 2000 лв далавера ,в града ни има поне 600 ,сумата е впечатляваща нали .

 6. 6 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Горките парижани, горките лондончани, как оцеляват без "Топлификация" и услугите им?! Нашите топлофикатори защо ли не направят икономическа интервенция и да идат да ги топлофицират, по българският модел? Да им покажат как се прави бизнес с топлото!

 7. 7 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Бедните топлофикации, да ги ореве човек. А са се впили като кърлежи в джобовете на ползвателите - все едно, че са открили топлата вода и тя е само тяхна. Ама и държавата ни е оставила ред енергийни далавери на самотек, а регулаторът отдавна играе "добрият полицай"!

  effi
 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Нагли рекетьори да от Топлофикация.

 9. 9 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "не са отчетени значителни разходи и така ще бъдат ощетени инвестиционните програми на
  топлофикациите" ахахаха, инвестиционна програма, ахахах, в джакузита, огромни заплати на "мениджърите" и раздут щат на персонала ли, ахахах Един приятел живее в Германия в 100-тина хиляден град. Познайте колко човека работят в тяхната топлофикация? 4-ма.

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  Тези топлофикации само искат да дерат кожите на клиентите си.

 11. 11 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Споко, топлофикациите ще си начислят съответните непризнати суми надписвайки сметките на клиентите си. В това просто са ненадминати.

 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#9] от "primaxm":

  ...и 80 млн. лв в КТБ
  Крайно време е рекетьорската Топлофикация София да фалира

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1057 Гневно

  Демократична КОЖОДЕРИЯ! 20 години в технически фалит, но гнусната държава не дава възможност да фалират! Кви са тия задължителни условия в ЕС и при ******* ви демокрациа бе!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1057 Гневно

  До коментар [#10] от "bat_plamen": [quote#10:"bat_plamen"]Тези топлофикации само искат да дерат кожите на клиентите си. [/quote] За да консумират скъп РУСКИ газ!


  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1057 Гневно

  Защо няма референдум за затваряне на топлофикациите?!
  Щото политиците са вампирясали отдавна! За тях закон за фалитите или справедливост не значат нищо!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#14] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":
  ++++++++++++++++++
  Да добавим и да крадат всячески от клиентите си чрез раздуване на разходите си.

 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Те като решат да крадат винаги ще крадат, най-малкото могат да си пишат измислени аварии и да отделят средства, все едно са ги оправяли. Основния проблем си остава скъпите горива, когата природния газ го внасяхме на 80$ беше едно, когато стана 400 вече е съвсем друго, да благодарим още веднъж на другаря Р.Овч. за "изгодния договор" и на всички други другари, които обслужват руските интереси.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 18. 18 Профил на today
  today
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#9:"primaxm"]Един приятел живее в Германия в 100-тина хиляден град. Познайте колко човека работят в тяхната топлофикация? 4-ма.[/quote]
  Ми колко да работят, един директор, една секретарка и двама счетоводители, за техническото обслужване се подписват договори с външни фирми на принципа "който даде най-ниска оферта" и това е.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  ТЕЦ-овете първо да си съберат вересиите,после да искат увеличение.Може и да са прави,но първо да си свършат работата.

 20. 20 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#5] от "ivan ivanov":

  Моли се поне лятото да е студено...
  Какво да правят хората при това глобално затопляне!?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK