Индустрията иска да се ограничи възможността да й се вдига цената на тока

Индустрията иска да се ограничи възможността да й се вдига цената на тока

© Георги КожухаровВ писмо до министрите на енергетиката, на икономиката и на финансите, както и до КЕВР Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) настоява за ценови модел, който ограничава тежестта на добавката "задължения към обществото" в цената на тока, съобщи БТА.


Считаме, че без адекватни и дългосрочни политики в енергетиката, няма как да има адекватни дългосрочни инвестиции в индустрията. Вярваме, че силен регулатор и работещи институции са голяма част от решението на проблемите в енергетиката, посочват от БФИЕК.


Федерацията е против планирания ръст на цената "задължения към обществото" от 1 юли. Съгласно оповестения ценови доклад на страницата на регулатора от сегашните 18.93 лв. на мегаватчас таксата трябва да бъде увеличена до 40.21 лв. на мегаватчас, което представлява скок от 21.28 лв. или 112.41 процента.


"В момента ние купуваме по-скъпа електроенергия спрямо конкурентите ни в редица държави от ЕС, заявяват от БФИЕК. От федерацията посочват, че в Гърция от години има таван на разходите за зелена енергия, Румъния е въвела подобно облекчение за бизнеса през миналата година. Настояваме от 1 юли да бъдат въведени и в България облекчения за енергоинтензивната индустрия от компонентата "зелена енергия", съгласно Закона за енергетиката и Насоките на ЕК, се посочва в съобщението от БФИЕК.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Има резон в това искане. В някаква графика гледах, че сега крайната цена за индустрията е около 100-120 лв. за мегават. Но, никъде не видях да се споменават малките бизнес потребители на ниско напрежение, които плащат към 250-260 лв. за мегават. Битовите потребители са защитени, има политики и т.н., големите стопански потребители и те трябвало да бъдат защитени и пак контрата остава в микро и малките предприятия, които са над 90 процента от всички фирми и от които се очаквало уж да бъдат гръбнака на икономиката и т.н.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 2. 2 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Щеше да е странно ако искаха обратното, но когато искаш нещо следва и да поемеш някакви ангажименти. Например по отношение на инвестициите. Прави впечатление, че напоследък те са основно в джипове и имения.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 3. 3 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  трябва да започне постепенно либерализиране на пазара на електроенергия. за да може в един момент всички комисионери и пиявици да станат колеги на Кадиев и Овчаров на опашките в бюрата по труда.

  и за да може и потребителите и бизнесът да си купуват енергия на пазарни цени.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 4. 4 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Какво им е защитено на битовите потребители? Плащат по 220 лева за мегават. В крайна сметка е важно тази тежест да се намали, а не да я местим от единия на другия потребител, защото ако я махнем от бизнеса то цената ще бъде платена отново от бизнеса под формата на по-големи заплати на работниците. Ако ли пък не, пак ще бъде платена отново от бизнеса, като работниците мръзнат вкъщи и са по често в болнични. Абе... омагьосан кръг.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 5. 5 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#3] от "полувишис":

  Ами... трябва да се облекчи още режима за озграждане на ФЕЦ за собствено потребление. В момента един ФЕЦ 2kWp излиза около 4500-5000 лева, като разходите за разрешения, такси и проектиране са над 10%.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 6. 6 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#5] от "kokoto2":

  защо? кой забранява изграждане на ФЕЦ за собствено потребление? ако правилно разбирам, това може да се използва за енергия за малки сгради, фабрики, селски квартали, или други квартали (жилищни зони)...

  нямам идея какво спира който и да е да се разпорежда с имота си и да си инсталира подобни инсталации...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  До коментар [#6] от "полувишис":

  Пробвай се да изградиш малка фотоволтаична мощност, например на покрива си...! По нормативи уж процедурата е улеснена, ама идея нямаш какво те чака! Съпротивата е зверска и започва още на ниво община! Спъват те и те мотаят за всичко възможно! И по-скоро ще получиш автограф от Папата, от колкото договор за присъединяване...! Лично съм ги сърбал тия попари...!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#7] от "tww09306483":

  явно са "инструктирани" да те "предпазят"...
  май никой няма интерес от увеличена енергийна независимост за потребителите... но този процес е неизбежен. лошото е, че в България май ще се случи с прекалено много кризи и протести. докато най-накрая получим съвременно гражданско и цивилизовано управление.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 9. 9 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#8] от "полувишис":

  В тази държава всичко се решава с ЖАЛБИ. Интернет предлага много възможности да пускаш жалби без да ставаш от стола си. След като се изчерпят БГ институциите, има европейски. Ако БГ омбутсмана не го бръснат за слива, то с европейския няма да е така.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  С тези безумни договори на НЕК към ВЕИ и определени ТЕЦ-ове, няма как това искане да се изпълни. В момента цената на свободния пазар е около 30-40% по-ниска от себестойността на която НЕК прави микса, а идва лято и консумираната енергия ще пада, тоест напук на логиката цената на НЕК ще скача. Това в числа са стотици милиони ежегодно, така че или НЕК трябва да открие печатница за пари или някой поне малко трябва да поеме удара. Лошото е, че като енергията ни е скъпа, това води и до неконкурентност на производството, но когато всеки е прибирал подкупите такива неща не се мислят. Лично не виждам как без фалит на НЕК нещата могат да се регулират, хората не могат да плащат по-високи сметки при тези заплати у нас, а за бизнеса няма как да му вдигнеш цената с 20-30% за да позакрепиш положението поне да не е спускане по пързалката......

 11. 11 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Както казват многознайковците във форума - мощности инсталирани бол, за какво са ни е Белене... ха сега индустрията да се запознае къде са и палците и да свиква, това е началото.

 12. 12 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 632 Весело

  [quote#10:"stoiank"]Лично не виждам как без фалит на НЕК нещата могат да се регулират, хората не могат да плащат по-високи сметки при тези заплати у нас[/quote]

  И като фалира НЕК - голям праз, държавата продължава да си плаща по договорите с ВЕИ-та Марици и т.н. защото тя е гарант, нека заедно с активите го купува за 3,5 чужда компания и те толкоз.
  Народа остава без НЕК, с дългове и задължения да плаща по старите договори още поне 10-15г

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#12] от "ceci_":

  Къде видяхте точно, че Държавата е гарант по договорите? Предложете решение при тази консумация под 3-4000 МВТ как виждате нещата. Аз поне разумен изход не виждам, вярно някой болен мозък може да калкулира увеличение от 30-40% на цената на тока, но не виждам кое правителство ще издържи при тези цени, ако ще всички медии да купи.

 14. 14 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ако държавата не е гарант, НЕК влиза в несъстоятелност и предоговаря всички неизгодни договори, след което излиза от несъстоятелност. Днес четох, че фирмата Кетлер, която прави спортни уреди нарочно е подала молба за защита от кредитори, за да може да се реструктурира и отърве от лоши договори. Дженеръл мотърс в щатите направиха същото, за да се отърват от неизгодни за тях колективни трудови договори със синдикатите.

 15. 15 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#13:"stoiank"]Аз поне разумен изход не виждам, вярно някой болен мозък може да калкулира увеличение от 30-40% на цената на тока, но не виждам кое правителство ще издържи при тези цени, ако ще всички медии да купи. [/quote]

  Ще стигне до цените малко по-ниски отколкото в Австрия, а до там има още доста да се увеличава.
  Правителството или трябва да плаща договорите които е подписало или -> фалит
  Правителството може да понатисне ВЕИ-тата, но не много, защото те ще я осъдят в някой евро съд.
  По-вероятно е австрийски цени и който оцелее, който не -> в крайна сметка не винаги е имало електричество.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3204 Неутрално

  Ох, забравих на кое му викаха индустрия! То ще е нещо дребно и няма да повлияе на сметките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK