Икономиката е нараснала с 2 на сто през първото тримесечие

Икономиката е нараснала с 2 на сто през първото тримесечие

© Юлия ЛазароваПрез първото тримесечие на годината Брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 17.245 млрд. лв. по текущи цени, показват данните на НСИ. Преизчислен в евро, БВП е съответно 8.817 млрд. евро. като на човек от населението се падат 1 224 евро.


Сезонно изгладените данни показват растеж от 2 на БВП през първото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същия период на предходната година и 0.9% спрямо четвъртото тримесечие на 2014 година.


Оценките съвпадат с експресните, оповестени от НСИ в средата на месеца.
Пинос за регистрирания положителен икономически растеж има крайното потребление с ръст от 1.1% и бруто образуването на основен капитал, което нараства с 2.1%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 12.9%, а вносът на стоки и услуги - с 9.7%.


Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява равнището си с 0.2 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година, достигайки 3 на сто. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1.4 процентни пункта и достига 32%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, намалява и достига ниво от 65 % при 66.2% през съответния период на предходната година.


За крайното потребление през първото тримесечие на 2015 г. се изразходват 86 на сто от произведения БВП. Инвестициите формират 16.9% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно.


По предварителни данни за първото тримесечие на 2015 г. крайното потребление не показва изменение спрямо предходното тримесечие, а бруто образуването в основен капитал намалява с 0.1%. Износът на стоки и услуги увеличава равнището си с 4.8%, а вносът на стоки и услуги се увеличава с 4.7%.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Наследството от "експеримента" Орешарски.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Наследство друг път - тия ако не ги бяхме изритали още щяхме да сме в тоталното блато.

 3. 3 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#2] от "Боби":

  Блажени са вЕрващите в магическите способности на Вожда! Потрай малко! Резултатите от експеримента Вожд 2.0 ще ги видим скоро. Първото тримрсичие е все още инерция от мисериозния ръст на икономиката в края на миналата година.

 4. 4 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#3:"fortunes"]Блажени са вЕрващите в магическите способности на Вожда! Потрай малко! Резултатите от експеримента Вожд 2.0 ще ги видим скоро. Първото тримрсичие е все още инерция от мисериозния ръст на икономиката в края на миналата година. [/quote]

  Може и да проработи, но ще е огромна изненада.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 5. 5 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#1] от "fortunes":

  Моника, ти ли си? =)

 6. 6 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Случващото се е ВЪПРЕКИ управляващите сега и преди

 7. 7 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#5] от "404":

  Не, Истина е

 8. 8 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Обаче това е в Евро.
  А доларчето?

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 9. 9 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Олигарски с БСП/ДПС/Атака ни костваха около 12 милиарда лева преки щети за държавата, че замалко и да ни замразят членството в ЕС.
  От няколко дни виждам прокарване на тънка линия за оневиняване на правителството на #КОЙ, като старт се даде в руския парцал Сега.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#6] от "2011":

  Има поне две обяснения извън управляващите. Голям брой гръцки фирми, които преместиха дейността си у нас.

  Има и друг странен факт. Страничния ефект от КТБ. Спестяванията на много хора бяха блокирани за повече от 9 месеца, което е довело до отлагане на потребление.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#3] от "fortunes":

  Видяхме и магическите способности на Ореха. Банкови и финансови кризи, фалирващ НЕК, пълна изолация в ЕС. А, и спадаща събираемост. Но това някак си не е по вина на тогавашните, нали?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 12. 12 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  2% звучи обнадеждаващо. За да се усети от хората е необходимо да има 4-6% растеж. За смаляване на разликите с ЕС - повече, около 10%, защото и в Европа започва растеж.

  С други думи - всичко е пред нас.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#11] от "deutschwagen":

  Банковата криза беше мина заложена от Герб 1.0! Тогава КТБ придоби БТК вдигайки си капитала, чрез източване на депозитите през фиктивни кредити на Бромак и другите фирми на Василев. Тогава държавните пари бяха набутани в КТБ. Тогава беше продадена златната кокошка БТ, пак през КТБ. Служебното правителство на Райков се опита да замете следите със закона за диверсификация на парите на държавните фирми и всъщност бутна с този закон банката, която се опита да оцелее, чрез безумно високи лихви на депозити на граждани.

  Ама всичко това много добре го знаете, само дето не ви изнася да го признаете.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на Олег Генин
  Олег Генин
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нормално е да нарастне, все пак не забравяйте 16те милиарда дълг... След това следва спиралата на дефлацията.

 15. 15 Профил на о.доц.д-р Душевед Чаламбаджиев
  о.доц.д-р Душевед Чаламбаджиев
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#9] от "ironhorse":
  Колега "Сега" не е руски парцал, а форум за взаимопомощ и групова терапия. Една радост им е останала в скъсания животец на тамошните обитатели и трябва да се отнасяме с нужното разбиране и съжаление.

  Катарзисен фасилитатор
 16. 16 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Износът на стоки и услуги се увеличава с 12.9%, а вносът на стоки и услуги - с 9.7%."
  Къде е другарят Миков да ни обясни пак за огромните загуби от санкциите срещу Русия?

 17. 17 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Браво, Бойко, браво! Така се работи по комуноидно-гербаво. Това, което не може да направи правирелството със целия държавен капацитет, може да бъде направено от един статистик с сдна химикалка. Остава само някой да повярва и ... ''светлото бъдеще'' ни зове. Но, вярват само гербавите, щото така им се иска. Останалите се оглеждат и какво виждат? Ми, още затворени магазини, бакалнички, обущарнички, още производства и фирми изнесли се в посока Румъния/която сме сложили в джоба в борбата срещу корупцията, според БъБъ/. Виждат по ТВ как в непрекъснатото ''безпаричие'' според управляващите, в здарвната каса купуват нови коли за началниците със старите схеми за далавера, които им усигуряват тлъст процент в банковата сметка. Още много неща виждат, как работи новият министър на МВР, ако това се нарича работа, а не разтягане на локуми. чадъри и кво ли не! И вече не вярват, нито на държавата, нито на премиера и, нито на статистиката.

 18. 18 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":

  Хаха, смешен сте дрОгарю. Държавните пари бяха набутани в КТБ по времето на първата Тройна коалиция, смешник със смешниците. Виж хубави държавните договори, виж договорите и с Виктория. Всъщност КЪБ тръгна още при предишното ви престъпно правителство с дедо начело.

  Айде обяснявай сега глупсости за "заложени мини", как са ви виновни за некадърността и перверзната корупция.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 19. 19 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#10] от "tribiri":

  Има и трето - лунния перигей през февруари

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 20. 20 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#11] от "deutschwagen":

  Щях да ти отговоря, но виждам, че вече си получил отговор. С две думи, Орешарски тряваше да се справя с тежкото наследство на Вожд 1.0 и с деструктивните действия на Вожда по всички фронтове, докато беше във властова абстиненция. Като цяло, обаче, трябва да призная, че кабинетът Орешарски се провали, защото той имаше една цел - да разгради модела Вожд и да не позволи експерименти от рода Вожд 2.0, 3.0 и т.н. Това не се случи...

 21. 21 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#20] от "fortunes":

  А пък вожд 1 дойде на власт при тежкото наследство на Тройна1. Виждал ли си икономическите данни за края на 2008 и първата половина на 2009?
  Тези глупсоти не на мене. Кабинетът Орешарски дойде само за една цел - да разграби колкото може и докато може, и да върне позициите на червената и лилава мафия (тези на последните бяха застрашени едва на края на вожд1). Не е случайно, че Местан така се натискаше за този кабинет още веднага след изборите, още преди герб да бяха решили какво ще правят с мандата. Ама сте слепи.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Въпреки всичко,мисля че Орешарски не е некадърник,какъвто го изкарваме.Просто той не вземаше решенията,а беше една кукла на конци.Но това също е престъпление.

 23. 23 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#22] от "rosiraycheva50._":

  Съгласен съм на 100%. Много точно казано.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK