Производителността на труда се увеличава леко през първото тримесечие

Производителността на труда се увеличава леко през първото тримесечие

© Красимир ЮскеселиевБрутният вътрешен продукт (БВП) на един зает в България се увеличава с 2.3% за първото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същия период на миналата година, показват данните за производителността на труда на Националния статистически институт.


На годишна база се увеличава делът на заетите в индустриалния сектор. Брутната добавена стойност средно на един зает България се увеличава с 1.9%. Увеличение има и при стойността на отработените часове – средно с 1.9 на сто за час, отработен от един човек.


Производителността на труда е най-висока в индустрията, където един зает създава средно  5 499.3 лв. брутна добавена стойност и 12.9 лв. за един отработен час.
В сектора на услугите, където са заети повече от половината работещи – 56.8%, всеки зает създава средно 4 202.1 лв. Брутна добавена стойност, като за един отработен час се създават средно 9.9 лв. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 736.3 лв. Добавена стойност на един зает и 2.4 лв. за отработен час.


По предварителни данни през първото тримесечие на 2015 г. заетите лица в икономиката са 3 327.4 хиляди души, а общият брой отработени часове е 1 346.7 милиона. На едно заето лице се падат 5 182.7 лв. от текущия обем на БВП, като всеки зает създава средно 12.81 лв. БВП за един отработен час. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK