Световното търсене на петрол ще нарасне повече от очакваното, гласи прогноза

Световното търсене на петрол ще нарасне повече от очакваното, гласи прогноза

© Antonio Bronic, ReutersИзбори 2022

Световното търсене на петрол ще нарасне тази година доста повече от очакваното - признак, че спадът на петролните цени насърчава използването на горива, съобщи "Ройтерс", като цитира месечния доклад на Международната агенция по енергията (МАЕ).


Агенцията повиши прогнозата си за растежа на световното търсене на петрол с 280 000 барела дневно до 1.4 милиона барела дневно, като търсенето за тази година се очаква да бъде почти 94 милиона барела дневно.


Според МАЕ неотдавнашното укрепване на петролния пазар отчасти се дължи на неочаквано силния растеж на световното търсене на петрол.
Цените на петрола започнаха да се възстановяват тази година, след като през януари достигнаха почти шестгодишен минимум, доближавайки се до 45 долара за барел. Цените се сринаха от 115 долара през юни миналата година, като спадът им се задълбочи, след като Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), отказа да подкрепи цените и реши да защити пазарния си дял.


МАЕ подчертава в доклада си и силното предлагане. Производството на ОПЕК се е повишило до 31.33 милиона барела дневно през май, което е най-високото равнище от август 2012 година и най-вероятно ще остане над 31 милиона барела дневно през следващите месеци.


МАЕ повиши прогнозата си за растежа на предлагането от страните извън ОПЕК тази година със 195 хил. барела дневно до 1 милион барела дневно заради преразглеждането към повишение на данните от САЩ и по-малкото затваряния на обекти за поддръжка през лятото в други региони.


По-ниските петролни цени и спадът на капиталовите разходи бавно дават ефект, изразяващ се в отслабване на предлагането от страните извън ОПЕК, се посочва в доклада.


Въпреки признаците на забавяне в предлагането от страните извън ОПЕК, особено в САЩ, растежът на световното петролно производство остава изключително висок, подчертава МАЕ.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK