Цената на дяловото разпределение в София вече ще може да се плаща с месечни вноски

Цената на услугата вече ще може да се плаща месец за месец, а не наведнъж.

© Юлия Лазарова

Цената на услугата вече ще може да се плаща месец за месец, а не наведнъж.От юли 2015 г. клиентите на столичната "Топлофикация" ще могат да плащат сумата за дялово разпределение на 12 равни вноски вместо наведнъж, както сега, съобщиха от компанията.


Това предвижда промяна в договорите, сключени между топлофикационното дружество и фирмите за дялово разпределение за следващия отчетен период.  


От следващия месец потребителите в София ще получават всеки месец по две отделни сметки – една за топлинна енергия и втора за 1/12 част от годишната сума за услугата дялово разпределение. Целта е да се намали финансовото натоварване на гражданите през юни, когато те освен сметката за топла вода трябва да платят и годишната сума за дялово разпределение. 
Сметките за дялово разпределение за отчетния период 2014-2015г. от днес са на разположение на клиентите в касите и в интернет и са последните, които ще се плащат изцяло в една фактура. 


"Топлофикация София" ЕАД напомня на клиентите си, че във връзка с рехабилитацията на топлопреносната мрежа в столицата няма да бъдат начислявани сметки за топла вода на абонатите за времето на ремонта, като периодът ще бъде отразен на отделен ред в месечните съобщения.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Какви добряци са от топлофикациите..и в мраз и пек,можеш да им изпращаш постоянно по един чек !

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Тази практика на Топлофикация за плащане на равни вноски е много порочна,накрая винаги си оставаш длъжник.

  Tony
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  Така ще видим аутсорсаната сума на фирмичките?На които Топлофикация възложи своята работа?

 4. 4 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#3] от "xmm":

  Своята работа ? За твоя информация и Топлофикация София предлага услугата дялово разпределение. Само дето не е на по-ниска цена от конкурентите. Затова например нашия вход избрахме офертата на друга фирма пред тази на Топлофикация.

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Демокрациа е! Принуждават хората с откачени радиатори, да плащат за "услуга", която не желаят да ползват! А топлофикациите в технически фалит! От 20 години! Но нали купуват 80% от руския газ у нас, никой не смее да ги фалира!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#5:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]Демокрациа е! [/quote]

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Перфектно ще е ако Топлофикация София фалира и без това я издържаме с когенерацията, която я няма имало проект ама нищо

 8. 8 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  И аз го намирам за малко странно, към 500 коментара срещу путин, руския газ и нефт, но всеки си иска скъпото парно и ако може до тоалетната да бръмчи с колата!

 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 946 Неутрално

  "Топлофикация София" ЕАД напомня на клиентите си, че във връзка с рехабилитацията на топлопреносната мрежа в столицата няма да бъдат начислявани сметки за топла вода на абонатите за времето на ремонта"

  Сигурно трябва да припаднем от вълнение, че докато има ремонти и няма топла вода, няма да получаваме сметки. Което наистина е странно, предвид утвърдените практики на монополистите в България.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 607 Гневно

  След 100лв/месец за топла вода, сложих бойлер. Сметката стана 30лв за ток. Ай сиктир, не ми дреме ни за ремонтите, ни за длъжниците. До началото на отоплителния сезон стотинка няма да им!

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Като чуя за "дялово разпределение", избеснявам. Докога ще плащаме нещо, което не ползваме? И няма ли най-сетне да започнем да плащаме само това, което реално сме потребили. Тогава няма да има кой да плаща безкрайните течове, загуби, афери и далавери на Топлофикация София.

 12. 12 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 428 Любопитно

  Всичко - хубаво, а колко е това "дялово разпределение" в пари и дали е разходоориентирано?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 13. 13 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Кога ли ще дойде времето когато ще обявят дейността на топлофикация за незаконна? Хиляди хора са прикачени до гроб към топлофикация и искат или не плащат.

 14. 14 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#11] от "proza":

  искам да видя как повечето блокове и кооперации се събират и събират пари да си купя локален котел на мазут. После събират пари за една подземна цистерна за мазут и си я заравят. Накрая нямат топлозагуби по пътя. А ако път всички решат да минат на ток ще има тука има, тука нема, защото ел инсталациите не са предвидени за тези натоварвания. А пък нещеш ли хората да почнат да си слагат камини, както е малките градове, скокът на белодробните заболявания (вкл. рак) няма да закъснее поради финия прах във въздуха, защото кой ще си сложи филтър на камината.

 15. 15 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#13] от "Modestmouse":

  откачването става лесно, цялата кооперация се съгласява да се откаже от услугите на топлофикация. Когато например в Германия си купуваш апартамент, който има локално (мазето) или централно отопление (топлофикация) ти приемаш, че ще използваш услугите им. Аз съм така. Не потребявам нищо, но минават тръби и плащам като поп за отдадената мощност от тях (без пускане на парно се поддържат 20 градуса при 0 навън) и за всеки квадратен метър (50% от общата консумация е сградна инсталация). Парното е локално, котел на мазут в мазето. Ако не искам такава услуга трябва да си купя еднофамилна къща.

 16. 16 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#15] от "alabalko":

  Не е нужно да си купуваш къща, в повечето нови блокове тръбите не ти минават през апартамента ами през стълбището, така че там може да се откажеш без проблем от топлофикация. Проблема е, че в панелките няма такава възможност и в крайна сметка някой може пък да не иска тръбите да му преминават през апартамента, нали си му е частна собственост, ако пък минават то по-логичното е топлофикация да плаща на хората през чиито апартаменти минават тръбите им за да стигнат до техните абонати.
  Това, че и в Германия плащаш като поп за минаващи тръби по-никакъв начин не променя факта, че е погрешно. Не е правилно закупувайки някакъв имот да се задължаваш до края на живота си да ползваш услугата на топлофикация.

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#16] от "Modestmouse":

  в Германия живях и в реновирана сграда, където тръбите бяха изнесени в стълбището и имах индивидуален истински томпломер. Въпреки това плащах сградна инсталация, защото тези под мен отдават енергия нагоре през плочата.

  А иначе германците казват "собствеността задължава". И ако собствеността е свързана със задължението да използваш задължително определена услуга, то това не е погрешно, просто трябва да направиш избора. Ще дам друг пример. Разноските в един блок излизат повече отколкото в еднофамилна къща. Разноската на едно жилище 65 квадрата е 210 евро на месец, като включва парното при ниско потребление и 50 евро вноска за бъдещи ремонти на сградата. Тези числа се знаят априори и човек си решава дали иска да плаща толкова. В една многофамилна къща разноските са около 150 евро. Защото няма асансьор (ток, поддръжка), не се поддържат тревни площи, не са нужни пожарогасители и т.н. В България с блоковете е малко заварено положението, защото доста хора живеят в тях от времената, когато устройството беше друго. Но сега да си купуваш жилище в блок свързан с топлофикация и да подскачаш срещу топлофикация е лична грешка.
  Иначе тръбите минаващи през жилището са собственост на цялата кооперация и реално един собственик не може да се разпорежда с тях както си поиска, дори да са му в имота. По същия начин фасадата е обща собственост и юридически погледнато не може да се лепи стиропор на парче. Същото важи и за остъкляванията, пак за фасадата иде реч. Говоря за България.

 18. 18 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Бих ти казал стой си в Германия и си гледай тамошните правила като си избрал там да живееш, какво толкова се вълнуваш от топлофикацията тук. Там разноските били 210 евро за 65 квадрата ОК, тук не са толкова и на мен това ми харесва.
  В България болшинството от хора не харесват монопола и задължителното ползване на топлофикация и рано или късно това безумие трябва да свърши.
  Какво казват германците не ме вълнува чак толкова силно, собственоста задължава, но задължителното задължение към топлофикация е нарушаване на право на свобода и личен избор. Не е нормално купувайки си частен недвижим имот да те задължават да ползваш това или онова, ще ползваш ако искаш ако не искаш не трябва да ползваш, така е с електричеството, с интернет, с кабелна и всичко друго, само топлофикация са тези към които щеш не щеш си вързан.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK