Инвестициите растат, но от заеми за дъщерни дружества

Инвестициите растат, но от заеми за дъщерни дружества

© Надежда Чипева, КапиталПреките чуждестранни инвестиции в българската икономика леко нарастват през периода януари-април. Тогава те са се увеличили с 96.9 млн. евро до 523.5 млн. евро. Нарастването обаче идва от кредитите, които компании майки отпускат на българските си дружества.


Така делът на тези заеми в общите инвестиции достига 77.9%. Този тип инвестиции понякога се влагат с цел да се повиши производителността на местния бизнес, но може и да са оборотни средства.


Вложенията в дялов капитал и реинвестициите на печалби продължават да се свиват, а те именно са показател за дългосрочни намерения от страна на инвеститорите. Инвестициите в дялов капитал намаляват с 27.6 млн. евро и стойността им спада до 61.8 млн. евро. Реинвестираната печалба също намалява, но с по-бавен темп: с 1.6 млн. евро до 53.7 млн. евро. Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти спадат двойно - до 17 млн. евро.
Междувременно чуждите инвестиции от Холандия заемат все по-голям дял от всички (около 88% или 464.8 млн. евро), като почти изцяло са формирани от дългови инструменти, съобщава "Капитал Daily", като се позовава на данните на БНБ. Причината за това обаче се дължи на либералния данъчен режим в страната, който привлича много компании да се регистрират там заради данъчните облекчения, и често зад тях стоят български собственици.


И през 2014 г. холандските инвестиции имаха най-голям дял, но тогава той беше 60 на сто от всички.


Другите страни, които са основни източници на инвестиции в България, са Белгия, САЩ, Великобритания. Прави впечатление и появата на Гърция в класацията, като на практика тя се превръща в най-големия източник на инвестиции в дялов капитал в България, тоест в закупуване на дялове в български дружества.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK