Световната банка: Чужди инвеститори съветват да се избягват българските правителствени институции

Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка у нас

© Георги Кожухаров

Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка у насТова, което чуваме от чужди инвеститори, е че ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, трябва да избягвате работа с правителствените институции колкото може повече. Това каза Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, по време на кръгла маса за растеж и заетост в България, цитиран от БГНЕС.


Той изброи 4 правила за това как може да си успешен в България, ако си чужда или нова българска компания, която иска да инвестира на пазара у нас. Като първо и най-важно от наученото от частния сектор експертът на Световната банка посочи - да се избягват правителствените институции колкото може повече, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции според бизнеса, аргументира се Томпсън.


Второто правило, извлечено от правещите бизнес е да се минимализират договорите с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор изходът е неясен, посочи финансовият специалист.
"Третото е, да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими, и много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения. Трябва да имате ясен план за това как да промените степента на умения на работниците", изтъкна Тони Томпсън.


Четвъртата откровена препоръка, получена от бизнеса, е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото "те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса".


Постоянният представител на Световната банка у нас насърчи предприетата реформа в публичната администрация и договорната система, защото имат отношение към бизнеса. "Провеждане на реформа в образованието е важно, за да се развива страната напред, както и качеството на образованието да е по-високо. Нужна е и силна политика на конкуренция за преодоляване на монополното положение на силните на деня компании", убеден е Томпсън.


Той добави, че 20% от завършващите висшисти в България напускат всяка година и това е голяма загуба за страната. Не се връщат, защото имат повече възможности за работа в чужбина, завърши Томпсън.


България трябва да продължи борбата с корупцията, за да подобри възможностите за правене на бизнес в страната, заяви на същото събитие анализаторът от Световната банка Сирдхард Шарма, цитиран от БНР. Експертът препоръча и намаляване на зависимостта между политическите сили и фирмите.


Той също коментира проблема с обвързаността между властта и бизнеса, като посочи, че той съществува във всички страни, но най-вече в тези от Източна Европа.


"Това е случаят, когато фирми, които са свързани с властимащите, стават по-конкурентоспособни и бизнесът им върви по-добре. Когато политиците изгубят властта, рентабилността на фирмите направо се срива", обясни той.


Фирмите трябва да се чувстват защитени от закона, а не да се страхуват, че бизнесът или имуществото им ще бъдат отнети, допълни той. Даде пример от проучване, според което, ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, брутният вътрешен продукт на глава от населението се увеличава с 500%.
 

Извършването на тези реформи ще подобри конкурентоспособността на страната и ще доведе до по-стабилни икономически показатели, смята анализаторът от Световната банка.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Ей на това му се казва сертификат. Ужас.. ББ да го изслуша много внимателно

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 2. 2 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 621 Неутрално

  И после чакай активни чуждестранни инвестиции! С такива препоръки ще си останем с приходите от гурбетчиите.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  съвсем правилно, всеки може да го подкрепи със стотици примери.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  "..проучване, според което ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, тогава брутният вътрешен продукт на глава от населението се увеличава с 500 %."
  Това,за да се случи,министър председателя не трябва да се казва Бойко Борисов.Освен това,хората,които назначава да не ги избира по вярност и партиина принадлежност,а по компетентност и желание за работа.Но,де такъв късмет.

 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Супер неадекватно изказване от поредния чиновник от чужбина, който ръси мозък пред изпадналите от умиление родни журналя. Ами повечето големи чужди компании у нас - вкл. телекоми, от ИТ сектора, вносители на разни марки, правят яки печалби именно благодарение на близост с властта през годините.... Една видна "реформаторка" Меглена Кунева за награда получи място в борда на голяма европейска банка.

 6. 6 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 752 Разстроено

  Аз, и без да съм експерт от световна величина, съм стигнал отдавна до това заключение и се старая да го спазвам. За съжаление не може да се избегнат изцяло.
  Наскоро прегледах документите за един търг. Искат гаранция за изпълнение на договора от 10%, блокират още 5% и разсрочено плащане от 90 дни! Нахалници!

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 7. 7 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 461 Любопитно

  Защо тогава да не ги закрием? Ако не Фсичките, то поне 2/3-ти?

  Днес бях в едно ВиК, толкова хора се шматкаха без идея и толова пиеха кафе с цигара, че се чудех кой работи? Същото е по общините, да не говорим за държавните учреждения!

  ПП Да не забравим и сиводрешковцитем които протестират!

 8. 8 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аааа, Боко шсъ убиди.Човекът работи по 20 часа, а тоя му приказва глупости!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2730 Весело

  И аз имам един съвет:
  Ако не сте в обръчите от партийни фирми изобщо не се зафащайте...

 10. 10 Профил на alex2
  alex2
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Фирмите трябва да се чувстват защитени от закона, а не да се страхуват, че бизнесът или имуществото им ще бъдат отнети, допълни той. Даде пример от проучване, според което ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, тогава брутният вътрешен продукт на глава от населението се увеличава с 500 %."

  Ако всички в България спрат да подкупват и да крадат това ще се случи за 10тина години. Дори и да не спрат всички, а само повечето пак ще се случи за 15тина години.

  Ама трябва воля отдолу нагоре, защото горе няма никаква в момента.

  Bottom-up - това е единственият вариант за нашата хубава държава, ноо.... Матряла станчо...

 11. 11 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тоа па!
  Клиент, регулатор ... - работата с държавната администрация си е супер! Няма по-добър клиент от държавата - няма нагласени обществени поръчки, плащат редовно и поръчват в големи количества! За регулаторната й функция да не говорим - всякакви разрешителни, проверки, лицензи и т.н. - бързо, лесно и безпроблемно за всички. За финансовите ни регулатори - също. Имат високо обществено доверие, нямат пропуски в работата си и може да се разчита изцяло на тях!

 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Като частник, мога да кажа, че тези четири правила са хубави, но само при едно условие. Тези правила вършат работа, стига да искаш да креташ на пазара.
  И да, тези правила са идеални за микробизнеса, особено ако фирмата е регистрирана в българската офшордна зона - София. Те стават, когато целта е да бъдеш "невидим" на пазара.
  За всичко останало, сори. Не съм съгласен

  А пък втората препоръка - "Ако внесете в съда дело за договор, е много възможно да загубите", тя трябва да се продължи с "ако не ползвате оправен адвокат". Но това е в цял свят

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  А само преди месец Божко Лукарски беше измъдрил и ги мамеше и кандърдисваше на висок глас с гениалната си оферта, че само да му дойдат - и ще им изпоназначин по един отговорен чиновник.
  Даже не е и смешно вече ....

  А ако се вгледате в описаната от "препоръките" картинка ... липсва само пето - да не ги сварва нощта извън къщи ...
  Тортуга ...

 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 899 Весело

  Между другото, точно ей тези четири правила ги препоръчвам на всеки български инвеститор, който иска да инвестира във Великобритания или Германия

 15. 15 Профил на alex2
  alex2
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "rosiraycheva50._":

  Роси, няма да стане със смени по върха, това сочат последните 25 години.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2487 Весело

  [quote#12:"Реформиран Соросоид"]тези правила са идеални за микробизнеса[/quote]
  Че ти кого мислиш визира?

  Големите са направо съизмерими с бюджета, а някои - и с БВП-то, та там правилата са други просто обективно ...

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Това от дипломатичен език преведено звучи така- Държавата е мафия.Казват ни го ,а ние се усукваме , ама преборихме корупцията...МЪка...

 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3645 Неутрално

  И тоя не се е изпотил от мотика, тогава други съвети щеше да дава...

 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Този човек направо е РАЗБИЛ Магнолията и ГЕРП. Сравнил ги е със земята

 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Разстроено

  "Това е случаят, когато фирми, които са свързани с властимащите, стават по-конкурентоспособни и бизнесът им върви по-добре. Когато политиците изгубят властта, рентабилността на фирмите направо се срива", обясни той.
  ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ

 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  КОй се натиска "да работи с институциите"? Да разбирам ли, че тоя съветва, не искайте лицензи от институциите, а работете нелегално?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това е положението. Избягвай институциите, ако не искаш да бъдеш обран. Избягвай силните на деня, с една дума мафията и бягагай от правораздавателите ни като дявол от тамян. И всъщност какво остава, май нищо друго освен да си събереш парцалите и дим да те няма.

 23. 23 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Каквото и да си говорите на Б-я ѝ липсва човешки потенциал. С пръдня боя не става, толкова си можем просто... и да сменим простите мутро-мулуционери дет сега ни управляват все тая.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 24. 24 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 899 Весело

  [quote#16:"xm..."]Че ти кого мислиш визира? [/quote]

  Еми предполагам визира така нареченият "Малък и среден бизнес" - т.е. с годишен оборот над 3,5 милиона лева и над 10 човека нает персонал

 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  1,2,3,4 го напомнете на някой политик, в предизборното бодряшко ръсене на мозък!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  МОЧА на същия км

  Разгеле. Няма нужда от още реформи.

  Оп... Няма нужда от институции?!?

  "Ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, избягвайте правителствените институции колкото може повече.

  Това посъветва Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, по време на кръгла маса за растеж и заетост в България, цитиран от БГНЕС."

 27. 27 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  И човекът от Световната банка ни обръща внимание на самоволничещата бюрокрация

 28. 28 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  много правилни заключения , не трябва да имаме никакъв досег нито с държавни органи ,още по малко с частни такива ,договорите са парлама ,а съда е пълна порнография ,освен всичко това никой от държавната власт не носи никаква отговорност за действията си ,законни или не

 29. 29 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 375 Весело

  Вчера разговарях с една приятелка лаборантка в РЗИ(Регионална Здравна Инспекция):
  - Преди бяхме 30,сега сме 6.
  - А преди имаше ли работа за всички?
  - Имаше.
  - А сега вие шестте справяте ли се ?
  - Абе,справяме се,но е голяма скука.

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2487 Весело

  [quote#24:"Реформиран Соросоид"]"Малък и среден бизнес" - т.е. с годишен оборот над 3,5 милиона лева и над 10 човека нает персонал [/quote]
  Ъъъъ .... това са критерии на супермаркет от квартален тип бе, човек!
  Какви са тези критерии?
  Малко е всичко под 2500 човека!
  А десет хиляди на ден оборот правеше в силен уикенд един имбис на паркинга до входа на един от хипермаркетите в България още преди години!

 31. 31 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "...Ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, избягвайте правителствените институции.."
  Фирмата ни нито е нова,от 20 години работи,нито е чужда,но категорично се старая да спазвам тази препоръка..

 32. 32 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Възпитано казано- управляват ви феодали-клептомани, осигурили си беззъба съдебна система и послушни публични институции.

  Браво на...нас!

 33. 33 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 695 Неутрално

  "ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, брутният вътрешен продукт на глава от населението се увеличава с 500%."
  Това си направо революционно!!!!!!!!!!!!! Но пък последния РЕВОЛЮЦИОНЕР български загина 1976 г.,а за комунистическите революционери от 1944 г. не ми се говори те са друга(мътна) бира .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 34. 34 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Любопитно

  А институциите се разрастват и набъбват както по персонал, така и с нови и нови административни звена, агенцийки, регулаторни органи. Верните на партията и родата друго не могат, но могат да седят на държавен стол и да са фактор, да пречат, да изискват, да "съблюдават" правилата.

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Лесно му е...
  Световен банкер в страна с тежко посттоталитарно наследство.

  МОЧА... портрети на Ленин...

  Няма и петилетка откакто страната се сбогува с култа към личността на първия си партиен и държавен ръководител.

  Общините... нали са институции? Първото нещо което предлагаха беше портрет на първия партиен и държавен.

  Безвъзвратно отминало минало, но не много отдавна.

  "Представителят на Световната банка у нас съветва бизнеса
  да избягва институциите"

 36. 36 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 547 Весело

  [quote#30:"xm..."]Ъъъъ .... това са критерии на супермаркет от квартален тип бе, човек[/quote]

  До коментар [#30] от "xm...":

  Това са критериите според Закона за малките и средни предприятия, който подправя българската правна манджа (с грозде) с вкуса на една-две европейски директиви и някой и друг регламент.

 37. 37 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2061 Весело

  Ич не го слушайте тоя, очевидно е че завижда на успехите на реформаторското ни правителство!

 38. 38 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Американските централи не се оплакват от правителството на Костов.

  ATX
 39. 39 Профил на brun
  brun
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Добрютру . !

  Това щях да го кажа и преди ... години .

  И от световната банка вече им светна .

 40. 40 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 899 Весело

  До коментар [#30] от "xm...":

  Ми цял Закон за малките и средни предприятия има - чл.3 )))
  За какво мислиш съм го псувал Станишката за неговото "Мислим за малкия!"?
  Ако знае колко псувни е отнесъл, само от мен, и още една камара покрай мен, колко ли го е сърбяло седалището )))

 41. 41 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Доста думи е използвал, за да нарече икономиката ни "мутренска".

 42. 42 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2642 Любопитно

  Само аз ли намирам тази откровеност за обидна?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 43. 43 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Защо, направо не е препоръчал направо да не се прави бизнес в тази мафиотска икономика! Така е най правилно!!!

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 44. 44 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#42] от "etty1":

  Не е обида! Казва си човека истината! Едно към едно!

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 45. 45 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Браво на човечецът, явно е интелигентен и бързо е вникнал в същността на родното блато.

  Някой има ли му мейла да го поздравя лично!

 46. 46 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#5] от "12345":

  Той не говори за големите гиганти, аз а обикновения бизнес.

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  Без интелект и без почтеност всяко дело е обречено на провал. И двете са плод на образование и възпитание.

 48. 48 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Безпощадно изказване, като операция без упойка.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 49. 49 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Явно , човекът се е опитвал да прави бизнес с тия.
  Явно са го завлекли, щото те само смучат от държавата а не правят бизнес.

 50. 50 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Тони Томпсън е казал направо в сивия сектор да се гмуркаме значи, иначе оправия няма. И прав е човекът. Освен институционалните, и обикновените хайдуци са на всяка крачка, а "законът" все се оказва на тяхна страна. Абе, само да му се инвестира на човек тука...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 51. 51 Профил на PG
  PG
  Рейтинг: 8 Неутрално

  …как е възможно представителят на Световната банка у нас да съветва най-сериозно чуждестранните инвеститори да избягват държавните институции в България (че то може ли чуждестренен инвеститор да не се ангажира по някакъв начин с държавана институция в държавата, в която иска да инвестира ?!?!?) + куп още откровенни простотии, да не говорим, че тези съвети са толкова общи, че биха важали за повечето страни в света в една или друга степен, включително и за най-развитите…и това е експерт от Световната Банка…?!?!?, който би трябвало да работи за просперитета на държавата, където е пратен да помага и да дава съвети...пълна простотия

 52. 52 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#51] от "PG":

  А какво да правят инвеститорите? Ти какво ще предложиш?

 53. 53 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Човек като чете текста и изключим упоменаването на страната, за която иде реч, веднага ще си помисли, че се има предвид необолшевишката Сатрапия намираща се в Северна Азия, и хоп изненада.....не било за нея....ами неосъществената и за малко 16-та република.......

 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  България, описана накратко: 1. Институции - кочина. 2. Съд - кенеф. 3. Матрял - тъп. 4. Олигарси - разбойници.

  Наздраве!

 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Съвсем прав е абсолютно във всичко. Тия съвети съм ги открил сам за себе си и ги спазвам и ми е добре.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 272 Неутрално

  На нас винаги някой отвън трябва да ни каже какво да правим! Тогава и ние сме склонни да видим недостатъците си. Истини е казал човекът, но те на всички, които са в бизнеса, са им ясни отдавна. И какво от това?

 57. 57 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 563 Весело

  Понякога не много често, но и световната банка има проблясъци!Толкова добре оформена диагноза отдавна не бях чел!
  Другото много важно е това ,че тази институция има много важен човек по върховете, за да може да оформи подобно мнение и да го заяви публично!

 58. 58 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 444 Гневно

  Голяма част от държавните ни чиновници са като сръбски митничари- дай им да рекетират, а не да помагат!

  Тъжно, но факт!

  То ни е пред носа в какво се спъваме постоянно, но все някой от отвън трябва да ни го казва... и какво от това!!!

 59. 59 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 928 Весело

  ''Световната банка: Чужди инвеститори съветват да се избягват българските правителствени институции''

  .....Цъфнал,цъфнал ,цъфнал ''ГерП''.....
  .....Едно ми е такова...песенно

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 60. 60 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 225 Неутрално

  проблеми/препоръки:

  1. да се избягват правителствените институции.
  2. да се минимализират договорите с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор изходът е неясен.
  3. проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения.
  4. да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара.
  +++

  да се чете: корумпирани и агресивни некадърници.

  естествено, това не е вярно.

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  [quote#54:"Lemmy"]4. Олигарси - разбойници. [/quote]
  Пропуснал си нещо! Ще добавя!
  4. Олигарси и управляващи - разбойници!

 62. 62 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  "Нужна е и силна политика на конкуренция за преодоляване на монополното положение на силните на деня компании", убеден е Томпсън."

  Нали това е основата на пазарната икономика, а именно свободната конкуренция. При положение, че всичко е затънало в корупция, за каква свободна конкуренция може да става дума. А Б.Б.. ходи да привлича инвеститори от Швейцария и се кани да даде едно рамо на швейцарската икономика. Съветите на Томсън разкриват цялата гама от препъникамъни за чуждите инвеститори. При това положение ще има да чакаме инвеститорите да дойдат, ама на кукуво лято.

 63. 63 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Вярно, ние си ги знаем тези неще, но е хубаво, когато се изричат на висок глас от авторитетни чужди представители. Това дава някаква надеждица.

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  Липсват ми коментариите за намеса във вътрешните работи на суверенната ни страна....
  А най-ми хареса "..да се избягват правителствените институции колкото може повече, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции..." - т.е. държавните чиновници са откровени разбойници!

 65. 65 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Бойко къде се криеш ? Бързо по медиите и да го опровергаеш ! Кажи, че сме подминали швейковете и хамериканците по благоприятна среда за бизнес, натърти им, че сме с най-ниски данъци, най-евтина работна ръка, че сме преборили корупцията и други екстри за кото се сетиш ! Няма да казваш, че тук мафията си има държава, че чиновника дерибейства, че сме най-корумпирани, че нямаме правосъдна система, че добре облечените ни "бизнесмени" са мутри и гешефтари, че могат да те оберат по хиляда начина без да се усетиш, че не си заслужава да се бориш честно и по правилата да пробиеш защото сивия сектор е непобедим, толериран е от властта и накрая ще те победи !

 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  цитат :""да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото "те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса". = Гарантирано от ГЕРБ ! а на квартално ниво от малки герберчета

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "Чужди инвеститори съветват да се избягват българските правителствени институции"
  И ние гледаме да ги избягваме, доколкото можем.
  ЗАЩОТО ТЕ СА ПЪЛНИ С АЛЧНИ, НЕКОМПЕТЕНТНИ И КОРУМПИРАНИ ДЪЩЕРИ, СИНОВЕ И БРАТОВЧЕДИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ РАЗБОЙНИЦИ.

 68. 68 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Весело

  Боката няма да вади тапите от ушите до края на мандата (когато и да е той) !

 69. 69 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#29:"batgosho"]Вчера разговарях с една приятелка лаборантка в РЗИ(Регионална Здравна Инспекция):
  - Преди бяхме 30,сега сме 6.
  - А преди имаше ли работа за всички?
  - Имаше.
  - А сега вие шестте справяте ли се ?
  - Абе,справяме се,но е голяма скука. [/quote]
  Ха-ха, така е!++++ Затова през ден слушаме за дечица, които от лагер се озовават директно в инфекциозното, "нахранени" от червените "хотелиери" и "ресторантьори"....
  А точките, споделени в статията не са лично мнение, а ОБОБЩЕНИЕ на мненията на хората, имали лошия късмет да опитват бизнес в червената изгнила кочина....

 70. 70 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#1:"Алф"]й на това му се казва сертификат. Ужас.. ББ да го изслуша много внимателно [/quote]

  ББ както е известно не умее да слуша - особено когато тов което чува не му отърва....

 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  По същество умни съвети дава човека, колкото по далече от институциите, толкова по добре ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  До коментар [#5] от "12345":

  Това е вярно, което си написал....
  [quote#5:"12345"]повечето големи чужди компании у нас - вкл. телекоми, от ИТ сектора, вносители на разни марки, правят яки печалби именно благодарение на близост с властта през годините..[/quote]
  Но те са се преборили с проблемите, които човека споменава...
  Неговият съвет е за тези дето не искат да се сблъскват с описаните проблеми..... ако искат и могат, да се блъскат....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#5] от "12345":

  Зле си ама много, личи си че бизнес тука не си правил или си от категорията, от която този препоръчва да се пазим.

  Горе-долу всеки предприемач тука (ама истински, не то селяните продали по една нива в (избери си място), вдигнали хотел, карат джип за 200к и носят джапанки за 3 лв.) може да потвърди на 300%, това което препоръчва човека.

  Бонус задача: обясни ми как точно трите най-големи ИТ фирми (пиша наизуст), да кажем Телерик, САП и VMWare са близки с властта?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK