Все повече италианци карат коли с българска регистрация

Все повече италианци карат коли с българска регистрация

© Associated PressНепрекъснато расте тенденцията купени в Италия автомобили да се регистрират в чужбина, като най-предпочитаната дестинация е България, съобщиха днес италиански медии. В българската столица София данъкът за колата и застраховката са почти десет пъти по-ниски от тези в Италия. Всяка година около 15 хиляди глоби за нарушение на италианския правилник за движение остават неплатени, защото моторните превозни средства (МПС) са с чуждестранна регистрация и е много трудно да се издирят техните собственици. Допълнително препятствие е нежеланието на властите в съответните страни да предоставят лични данни, се посочва в информацията.


Според изнесените данни закононарушителите се делят на две основни категории. На първо място това са местни фирми, които най-напред регистрират новозакупени автомобили в Италия, след което ги пререгистрират в България. После колите се връщат в Италия, където се дават под наем. Изгодата е не само в значителните икономии от данъци и застраховки, но и в практическата "неуязвимост" спрямо глоби за нарушения.


Другата категория нарушители на закона са граждани на ЕС, които в срок от една година след придобиване на постоянно местожителство в Италия не извършат задължителната пререгистрация на притежавани от тях МПС с чуждестранни номера.
Съществува значителен финансов и съдебен риск, предупреждават медиите. Веднъж установени от контролните органи, серийните нарушители на правилника за движение рискуват да заплатят непогасените глоби със съответните лихви, да им бъдат конфискувани автомобилите с чуждестранни регистрационни номера и да бъдат съдени за измама при утежняващи вината обстоятелства и фалшива неплатежоспособност.


В информацията се изтъква, че предпочитанието към България проличава от все по-растящия брой тематични сайтове в интернет. Ето какво показа посещението на един от тях, на фирма за юридически консултации и услуги, който е само на италиански език, но с адрес и телефони за контакт в София. В раздела за автомобили се пояснява какво допуска и какво забранява член 132 на италианския закон за движение по пътищата. Тук става дума за постоянно ползване на леки автомобили и на всякакви други превозни средства с чуждестранна регистрация от ЕС, конкретно от България, на територията на Италия, а не за временно пребиваване или транзитно преминаване.


Съгласно тълкуването на закона, щом физическо лице е собственик на превозно средство с чуждестранна регистрация от ЕС и има постоянно местожителство в Италия, то е длъжно да пререгистрира колата. Не
може да се използва "вратичката" с прехвърляне на автомобила на близък или роднина в България, защото запазените по този начин чуждестранни номера не му позволяват да пребивава постоянно в Италия.


Постоянно и свободно може да се кара в Италия и в целия ЕС автомобил с българска регистрация, ако е собственост на фирма, регистрирана в България или е взета под наем от такава фирма. Препоръката към италианците е да регистрират собствени фирми в България, което им позволява законно да прехвърлят всякакви автомобили на името на фирмата. Освен това имат право да купуват в Италия нови коли на името на българската фирма и да ги регистрират в България, като спестяват ДДС и плащат годишно за застраховка между 90 и 150 евро с включена зелена карта.


Никъде обаче не е пояснено, че чуждестранната регистрация не означава освобождаване от глоби за нарушения. Спазването на закона за движение по пътищата не е само въпрос на добра воля. Чужденец, който постоянно живее в Италия или в друга страна от ЕС, може да плати глобата само ако е спрян от контролен орган и му е съставен акт.


За всички нарушения, засечени чрез електронни средства, практиката е да бъде изпращано известие за санкция на адреса на собственика на превозното средство, който носи отговорност, без значение кой го е управлявал в момента на нарушението. Установяването на адреса на собственик на МПС с чуждестранна регистрация засега е възможно единствено чрез колегиално сътрудничество между националните контролни органи и е свързано с бюрократични процедури, време и разходи. Все още липсва международен механизъм на ниво ЕС за решаване на проблема.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Скатават данъци ла пиоврите

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Нашите мутри пък карат с немска регистрация.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Не спазваш ли правилата, рано или късно ставаш на ваденка. Дали ваденката е с български или италиански номера, е без особено значение.

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1415 Весело

  А в София е пълно с "германци" с луксозни возила... ЕС!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 5. 5 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  най-предпочитаната дестинация е България
  ...............
  Значи освен за секс туризъм, евтино пияндосване и евро-паспорантъ от неизвестни балканоподобни субекти, взеха и за регистрации с коли да ни търсят!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 6. 6 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 517 Любопитно

  Всичко тръгна от хитреците в Бергамо, тъй като съкращението БГ е и тяхно съкращение. Постепенно неплащането на солените глоби стана хит в цяла Италия и бизнеса върви със страшна сила.

 7. 7 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 545 Весело

  Ей друго си е Южна Европа,все се чуди какво да скатае,кой да й плати сметката,ако може тия северняците повече да плащат!

 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 731 Весело

  Една малка крачка за човека, един голям скок напред за КАТ.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  ами това е едно от малкото предимства да си българин и да имаш българска кола ,ниски са данъците

 10. 10 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 527 Любопитно

  Интересното е, че тези, които карат с немски номера, до един се имат за баровци. И искат да бъдат приемани като стожери на обществото, като хора по-така. А същевременно набиват в очите на всички нежеланието си да си платят данъците. Следователно са най-обикновени шмекери и следва да търпят заслужен присмех от същото това общество. Щото може да си мислиш, че като имаш много пари, някой трябва да те уважава. Всъщност уважението трябва да се заслужи. Мога да те уважавам само, ако знам, че през годината си платил данъците си и съответно като член на обществото си направил изискваното от всички, че дори и нещо повече. В противен случай не те уважавам. Презирам те.

 11. 11 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Същото е и с румънците - и те масово карат с наша регистрация...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 12. 12 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 727 Весело

  Остава да са втора ръка, купени от България!

 13. 13 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Вечна дружба!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Не немска, а германска е регистрацията.

 15. 15 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 711 Весело

  До коментар [#12] от "Веселин":

  След като са внесени от Италия)))

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 16. 16 Профил на Храбър Габър
  Храбър Габър
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не виждам никъде да се цитира източника на тази информация.
  трябва да си много кух, да купиш нова кола в Италия, да я внесеш у нас да я регистрираш и да я върнеш в Италия. Хем ще я купиш 40-50% по-скъпо, хем си усложняваш живота.
  Какво им прече да си я купят тук и да си я карат в Италия?
  Има нещо гнило в стаията...

 17. 17 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Нищо чудно. В Италия са едни от най-високите данъци все пак

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  Значи андрешковци има не само в България.Но интересно,защо един германец или скандинавец,не дойде да си регистрира тука колата.

 19. 19 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А данъка внасят ли си редовно и гражданската отговорност?

 20. 20 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#10] от "znayko84":

  В този смисъл, всяко получаване на необлагаем доход е шмекерлък и вид апашлък!Я да видим сега, кои НЕ са апаши в милата татковина- митничари, катаджии, лекари, стоматолози, продавачи на пазари, на имоти, на коли???
  Палячовци сме в смешна държава-няма невинни, има съучастници.Конекрадците от долният Дунав!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 21. 21 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Да ме извинят за пропуска-нотариуси, адвокати, прокурори, съдии, следователи, депутати!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 22. 22 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#7] от "gembirdkz":

  Италианците - новите гърци?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 23. 23 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  [quote#18:"rosiraycheva50._"]защо един германец или скандинавец,не дойде да си регистрира тука колата.[/quote]

  Щото немските власти пипат яко. Доста българи в Германия, които не искаха да си перегистрират колите, имат проблеми с немската полиция и данъчните власти. Никак не е приятно да ти се появи униформения на входната врата, а глобите са много солени плюс конфискация на колата при рецидив.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 24. 24 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Всека дупка в закона, си е ДУПКА и на луната.

 25. 25 Профил на Боян Цветков
  Боян Цветков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#16:"Храбър Габър"]виждам никъде да се цитира източника на тази информация.
  трябва да си много кух, да купиш нова кола в Италия, да я внесеш у нас да я регистрираш и да я върнеш в Италия. Хем ще я купиш 40-50% по-скъпо, хем си усложняваш живота.
  Какво им прече да си я купят тук и да си я карат в Италия? [/quote]

  Ами всъщност в Италия са по-евтини новите коли или цените са същите.
  Пример: Шкода Октавия на метан, с едно и също ниво на оборудване в България е 39 520 лв, а в Италия е 19 900 евро

  http://www.skoda-auto.bg/SiteCollectionDocuments/Price%20lists%202015/08062015/Octavia_Combi_5E5_08062015.pdf

  http://www.saottini.it/landing/2015/Octavia-Wagon-GTEC/

  Разликата е прекалено малка, за да не направят врътката с данъците и застраховките.

  "You look into the sky and see His arms of love reaching out for you His arms of love and grace and you know you need Him" Kutless - Your Touch
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  [quote#1:"today"]Скатават данъци ла пиоврите [/quote]
  Добре де какво лошо има да си плащат данъците у нас?
  Баце трябва да направи България за автомобилите като панама за Корабите ! Достатъчно е само тировете и колите по над 500к.с. да дойдат тук пък и застрахователите ще са доволни !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Тия номера нали ги правеха преди време братята румънци, те като големи европейци само се услушват каква далавера да копират. То ясно кои италианци ги правят тия тарикатлъци, затова има закони и правила.

 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1044 Весело

  До коментар [#11] от "Кирето":

  извода какъв е?
  - да се увеличат данъците застраховки таксите Да стане като в европата

  гошо
 29. 29 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Значи влизат още едни пари в държавата ни, но пак сме бедни, а пътищата ни ужасни. Странно!

 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  [quote#25:"Боян Цветков"]Ами всъщност в Италия са по-евтини новите коли или цените са същите.
  Пример: Шкода Октавия на метан, с едно и също ниво на оборудване в България е 39 520 лв, а в Италия е 19 900 евро [/quote]
  Да де ама у нас вносителите дават по 50% дискаунт за фирми , далаверата им е толкова голяма ,че на оперативен лизинг минават почти без загуби когато ги продават на третата година ! Цяло море балъци има да купуват фирмени коли на половин милион км на 3г.
  А Италия само губи от това ,че там данъците , и обслужването е толкова скъпо !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#1] от "today":

  Това е масов спорт в Италия

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 32. 32 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 277 Весело

  Абе пичове хората от протестанските държави са дисциплинирани и спазващи правила. за тва ние българите ги базикаме, че са роботи и студени. докато южняците са чатла-патла-кайнана това е разликата.

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4345 Любопитно
 34. 34 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Бъркаш. Най недоволни са застрахователите. Ако стане някой сакатлък в чужбина и трябва да се покрива от българският застраховател, то му се разказва играта. С платените тука застраховки не можеш плати нищо в чужбина и де факто се източват по този начин българските застрахователи. Румънците масово си регистрират колите в Русе и след това нашите застрахователи плачат!

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2318 Любопитно

  [quote#32:"markblog"]хората от протестанските държави са дисциплинирани и спазващи правила[/quote]
  За Сименс ли иде реч? Или за налагането на "рекордна глоба на най-голямата френска банка "БНП Париба" (BNP Paribas) за нарушаване на икономическите санкции срещу определени страни, и други европейски банки като "Креди Агрикол" (Credit Agricole), "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "УниКредит" (UniCredit) могат да попаднат под ударите на американското правосъдие, пише агенция "Франс прес".

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2318 Любопитно

  [quote#34:"razlichen123"]де факто се източват по този начин българските застрахователи.[/quote]
  А де юре, кой съд решава какво да е обезщетението? Български (по месторегистрацията на МПС-то) или италиански (по местоположение на ПТП-то)?

 37. 37 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  ей тва чугуна сте интересна порода, ревете като заклани как разни офшорки изнасяли пари зад граница, ама питаш какво лошо имало българия да станела офшорна зона?!

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 38. 38 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#34] от "razlichen123":

  Глупости на търкала. Ако това беше вярно, застрахователите щяха да откажат "Гражданска отговорност". Точно обратното е. Масовите застраховки "Гражданска отговорност" в момента са за до 1 милион лева имуществени вреди и до 2 милиона неимуществени вреди. Това са грубо 500 000 евро за имуществени вреди и 1 000 000 евро неимуществени вреди. Аз не знам да има изплатена нито 1 такава застраховка за миналата 2014 г. Нещо повече, изплатените суми по застрахователни събития не надвишават 20% от постъпилите застрахователни премии. Колкото до "Каско", там печалбите са също от този сорт. Да не говорим за презастраховането, защото повечето компании са и презастрахователни...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 39. 39 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#36] от "wanderer":

  Големината на обезщетението се определя от местния съд, където е станало произшествието. Ако е в Италия - италиански съд; ако е в Румъния - румънски съд. Ако застраховката не е наред, сумата за обезщетението се покрива от Гаранционния фонд, който след това предявява регресен иск към виновния водач...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 40. 40 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 513 Весело

  Италианците ме гледаха като извънземно, като цъфнах в техния КАТ да си платя една глоба. Бяха ми оставили на колата фиш за неправилно паркиране, ама в компютрите им глобата не съществуваше - сигурно като са видели български номер са решили, че е загубена кауза и даже не са го вкарали в системата.

  Damnant quod non intellegunt.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK