Паралелните валути са възможно решение на гръцката криза, смятат икономисти

Паралелните валути са възможно решение на гръцката криза, смятат икономисти

© РойтерсСедмица преди потенциалния фалит на Гърция в преговорите между Атина и кредиторите й нито едната от страните не отстъпва от исканията си. Засега условията на ново кредитно споразумение не са установени, което значи, че вероятността от излизане от еврозоната нараства, пише РБК, позовавайки се на рейтингова агенция Standard and Poor's.


Все по-реална изглежда възможността страната да въведе паралелна валута – мярка, която би позволила Атина да остане в еврозоната, но да избегне и увеличаването на данъци и съкращението на държавните разходи.


През май за такава възможност говори германския финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от агенция Bloomberg. Министърът дал за пример "хибридната" ситуация в Черна гора, която ползва евро, но не е член на европейския валутен съюз.
Сред първите, дали такова предложение, е бившият главен икономист на Deutshce Bank Томас Майер. Още през 2010 г. той предложи въвеждането на "гевро" - валута, която по думите му да бъде ползвана от Гърция за изпълнение на вътрешните задължения на страната.


Според някои икономисти, ако няма споразумение, въвеждането на паралелна валута може да позволи да бъде избегнат фалит. При такъв сценарий еврото, което влиза в хазната като данъци, ще бъде ползвано за плащане на старите дългове, а за социалните функции на държавата да се предоставят дългови разписки, които да функционират като паралелна валута, която да се ползва в обращение със значително по-ниска цена от еврото.


Друга алтернатива би могла да бъде отпускането на данъчни сертификати за работниците и фирмите, които те след няколко години да могат да ползват за частично освобождаване от данъци. Отрицателното последствие от тази мярка е, че правителството се отказва от част от бъдещите си данъчни приходи, надявайки се, че стимулирането на икономическата активност днес ще компенсира това.


Проблем е и обстоятелството, че паралелните валути противоречат на европейското законодателство, според което еврото е единствената официална валута на 19-те страни в еврозоната. Освен това приемането на такова решение означава отказ от строгите фискални изисквания, към които трябва да се придържат членовете на еврозоната. Емисията на дългови разписки е нарушение на фискалните правила, а данъчните сертификати са заплаха за следващите бюджети, ако няма икономически ръст.


Според повечето икономисти обаче тези решения могат само да забавят окончателното напускане на еврозоната от Гърция и може да послужи за временна мярка, докато Атина и кредиторите не договорят нова дългосрочна програма за финансова помощ – в този смисъл система на паралелни валути не може да се разглежда като дългосрочно решение.


В миналото паралелни валути са били въвеждани в момент на финансова нестабилност. През 2009 г. Калифорния, която беше натрупала 42 милиарда долара дълг започна да издава дългови разписки, за да покрива краткосрочните си финансови задължения. Bank of America, Citigroup, Wells Fargo и JP Morgan Chase обаче отказаха да ги приемат, a Fitch намали рейтинга на щата до BBB. През август същата година програмата беше прекратена.


По време на финансовата криза в Аржентина през 2001 г. някои провинции изпълняваха финансовите си задължения, и особено заплатите, с помощта на дългови разписки. Основна причина за кризата беше фиксираният курс на песото към долара, както и скокът на дълговете, съчетан със спад на бюджетните приходи. В страната тогава се ползваха няколко "валути", в това число разписки на Буенос Айрес, държавни облигации, както и разписки на централния бюджет.


През 1993-1994 г. Бразилия в опит да подпомогне икономиката си пусна нова валута и въведе новите реали, които бяха обезпечени със златния резерв. В крайна сметка курсът се стабилизира, а инфлацията, която достигаше 50%, се забави до 6% през август 1994 г. и страната излезе от кризата.


Италианските икономисти Бяджо Босоне и Марко Катанео обаче смятат, че в нито един от тези случаи управляващите на тези страни не са успели да решат проблемите на конкурентоспособността, а и нито една от тях не е била част от сложен валутен блок като еврозоната. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Кредиторите трябва да бъдат озаптени. При физическите лица е забранено да се дават заеми на неплатежоспособни лица, защото после банките им взимат имуществото и те отиват на социални помощи.
  В случая с Гърция, банките им взимат всичко, т.е. разпродават държавните активи и цената плаща населението, защото приходите от тези активи вече няма да ги има. Или за да плащат лихвите на кредиторите трябва да увеличат данъците, което спъва икономиката и ще ги направи още по-бедни.
  Който не ме разбира, моля да го прочете още веднъж, защото безумните коментари са много и абсолютно повърхностни.

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Единственото решение е за Гръцката криза е глад и мизерия за Йорго докато се научи да работи, спре да краде и шикалкави.

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Целта на новите валути е да се изчистят дълговете за сметка на държателите на старата валута, която се обезценява. Няма как да стане в Гърция.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Друга валута да, но на страната която ще помогне на Гърция.Нов експеримент Гърция(валута без стойност) няма да понесе.

 5. 5 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 402 Весело

  Те така и така си живеят в паралелна вселена, защо и да не са с паралелни валути =))))))

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":"
  Кредиторите трябва да бъдат озаптени"

  Да, ама кой да ги озапти? Сами себе си няма да озаптят!

 7. 7 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Предивд, че гърците живеят и в паралелен свят, това е логично решение на проблема

 8. 8 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#5] от "404":

  упс, безсъзнателно съм те креднал

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  Според мен, няма значение каква валута ще ползват! Но драхмата, ще влоши още повече положението им, защото никой няма да я иска по магазините, а на огромния им държавен сектор ще им се плаща с такива хартии...!
  Тежко ще им бъде, много! Казвам го без злорадство... Чака ги тежка и мъчителна приватизация, орязване на армия, полиция и целия държавен сектор... Туризма им ще ги крепи, колкото да не потънат съвсем! Между другото, гърците са много солидарни и се крепят, това ще им помага...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Бразилия е осмата икономика в света,не може да се сравнява с Гърция.
  В средата на 2002 Бразилия получава спасителен пакет от 30,4 милиарда долара от Международния валутен фонд, една сума рекорд. Бразилската централна банка изплаща заема от МВФ през 2005, въпреки че тя е могла да изплати дълга си до 2006.
  Още една разлика.

 11. 11 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Гърция си остава в еврозоната и обявява фалит.....Дълговете се поемат от примерно Берлинския Клуб на кредиторите, а Гърция изпълнява заповеди от синдика /ЕК, МВФ и ЕЦБ/ като един фалирал длъжник .....Удулф йф.уфлд ;ри.сй====

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Да въведат рублата. Има много рубли.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#11] от "1_bulgarin":

  Няма да стане, тези ще изгорят всичко... Единственият им шанс е да минат на драхми, бай бай субсидии и тояга. Друга оправия с гърци няма.

 14. 14 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Абе като са толкова не ги харесва тия кредитори що гръцкия премиер ходи при тях да ги моли за пари?

  Отделете време навреме.
 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Паралелните валути са възможно решение на гръцката криза, смятат икономисти
  ................
  Реалното решение за Гърция е
  виртуална валута.
  Тука има, тука нема.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#10:"rosiraycheva50._"]Бразилската централна банка изплаща заема от МВФ през 2005, въпреки че тя е могла да изплати дълга си до 2006.[/quote]

  Това е Бразилия. Хората бачкат, даже и самолети произвеждат. Държавната им админстрация със сигурност е по-малка от гръцката и много по-зле платена. А Гърция...какво произвежда Гърция?

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#13] от "404":

  Ще стане . Помните ли как Макгърч от МВФ заверяваше бюджета на Муравей Радев и той чинно отговаряше , какво е изпълнил и какво не и чакаше да получи поредния транш за пенсии и заплати......Гърците ще го научат по трудния начин. Европейците тези неща са ги измислили.....

 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Просто изумително е какви ли не идиотизми са готови да измислят само и само да избягнат неизбежното, фалита на Гърция и излизане от еврото. Само удължават мъките, ако в гърците имаше капка разум в главите сами щяха да изберат фалита и започване на чисто пред тази безкрайна агония. В края на която отново ги чака фалита.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  ако гърците не бяха подправяли статистическите си данни, сега нямаше въобще да са в еврозоната.

  влязоха с измама и се опитаха да надхитрят основни икономически закони - не можеш дълго време (и без негативни последствия) да харчиш повече, отколкото изкарваш.

  с такъв голям дълг спрямо БВП, въпросът не е "Дали?", а "Кога?".

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  [quote#4:"xalikarans"]Гърция(валута без стойност) няма да понесе. [/quote]
  Душа
  Гърция трябва да връща заеми
  Не да капризничи каква валута би могла
  и каква не би могла да понесе

 21. 21 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Мда, в България горе-долу от 1985 (че и по-рано за някои) до 1998 бяхме така с паралелни валути - дават ти левове отвсякъде, ама ако искаш да си купиш нещо истинско, ползваш я марки, я долари...

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 22. 22 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Те гърците и пет пъти да фалират дълговете им ще си останат. Тъй, че да си намерят свестен премиер, който да изведе икономиката им към растеж, със сдухани социалисти начело винаги ги чакат само фалити.

  Отделете време навреме.
 23. 23 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Не виждам как ще функционира паралелна валута в условията на евро зоната. Аналогиите с Бразилия и други страни и щати са безсмислени и заблуждаващи. Просто Гърция трябва да излезе от еврозоната. Влизането с измама на Гърция започва още от 1993 ,когато правителството на Папандреу вижда рязкото увеличаване на дълга и започва програмата си за влизане в еврозоната. Решението за това влизане е политическо въпреки възраженията на германския финансов министър Тео Вайгел, който обаче трябва да се подчини на решението на Хелмут Кол , който макар и добър политик е мислел по-малко за финанси и повече за политика. Когато Шрьодер става канцлер той нарича Гърция в еврозоната " преждевременно родено болно дете". В този смисъл , фалшификацията на статистиката е просто финаналният етап от реализирането на гръцкия план за достъп до евтини кредити и удължаване на периода на безметежно съществуване. В този смисъл, гръцкият елит е крал много, но и обикновените гърци не са света вода ненапита. Те просто са участвали в един от най-големите обири на чужди пари в историята. А сега сметката идва и започва вой за унижение, опрощаване и какво ли не още. Най-добрата аналогия е циганка заловена при джебчийска кражба, която се тръшка, отрича и кълне въпреки ,че портфейлът е в ръката и. По същия начин се държат и гърците.

 24. 24 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#17] от "1_bulgarin":

  При нас проработи, но гърците са друга стока и не ми се вярва... дано все пак не съм прав, но историята показва друго.

 25. 25 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#9] от "tww09306483":

  Няма причина приватизацията да е "тежка и мъчителна", даже трябва да и се радват ако се случи, щото работата ще потръгне. Още повече трябва да се радват на орязването на държавни служби. Държавната им икономика е главната причината за фалита на гърците, не кредиторите им.

  Отделете време навреме.
 26. 26 Профил на mit69
  mit69
  Рейтинг: 8 Весело

  Още през 2010 г. той предложи въвеждането на "гевро" -
  По-добре ще е "гАвро"...

 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#6] от "patsis":

  Ами да, наистина сами няма да се лишат от милиарди доходи.
  Защото, държавните дългове са много далече от ежедневието на хората и правителствата както стана ясно през 2009 са си правили каквото поискат. Теглят кредити, докато икономиката не може да покрие само лихвите.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  На всички коментиращи трябва да стане безпощадно ясно, че за първите пет месеца гърците си покриват разходите по бюджета и им остават пари, тоест са на +.
  Не им стигат пари за лихвите по кредитите.
  Или кредиторите ще намалят главницата или гърците ще увеличат данъците и икономиката им ще фалира.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#26:"mit69"]По-добре ще е "гАвро"[/quote]

  А още по-добре: г*вно

  'Let light surround you' Dream Theater
 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#23] от "drake":

  Как така гърците са фалшифицирали документи за милиарди и никой от кредиторите не е разбрал?
  Защо не видим какви бонуси и какви печалби са получили немци и французи от тези кредити???

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 777 Разстроено

  [quote#6:"patsis"]Да, ама кой да ги озапти? Сами себе си няма да озаптят![/quote]
  Държавата,
  НО ако не разсъждава с логиката "Много е голям за да фалира" - нахрани го и го пусни да ръфа безнаказано!
  Това го докараха Тачър и Рейгън! Те разпасаха коланите на алчният безконтролен егоизъм!
  Преди това Западът живееше в обществено отговорен здрав и устойчив Капитализъм!
  Преди да има Държава е имало Орди!
  Сега е хибрид от двете!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 32. 32 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#30] от "hope":

  Документите са фалшифицирани от гръцката статистическа служба. В Евростат ( европейската такава) има принцип ,че данните се приемат на доверие ако са предадени в съответствие с методологията за събирането им. С други думи, "вярваме ако всичко е по книга, доверява ме се , без да проверяваме".
  Другият начин за фалшификация е преобразуването на пасиви в активи за определен период от време ( няма да влизам в обяснения как). Извършено е с помощта на Голдман Сакс. Ако се интересуваш прочети статиите на италианския икономист Густаво Пига, той беше първият който обясни цялата схема мислш през 2005.
  Отделно за кредиторите, не е толкова че не са знаели колкото не са допускали възможността Гърция да бъде оставена да фалира.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#30] от "hope":

  Искам и само да ти припомня, че вземането на заем е договор между две страни , кредитор и длъжник. Никой никого не е насилвал. Това че банкерите са се обогатили е вярно. Това ,че длъжниците гърци са си мислили ,че никога няма да плащат също е вярно. В цялата история няма добри и лоши. Има само една сметка за уреждане и някой трябва да я плати. А кой виновен, кой невинен това и папата не може да каже.

 35. 35 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#33] от "stg":

  Не е въпросът за харесване или нехаресване на гърци и цигани. Въпросът е че има правила и те трябва да се спазват. Нито гърците ,нито циганите го правят. А неспазването на правилата води до копиране на лошия пример както правят циганите в България. А гърците в Гърция в момента научават някои важни уроци , които са пропуснали докато са си внушавали каква велика цивилизация са.

 36. 36 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Друг вариант е да влезе във валутен борд!

  Tony
 37. 37 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Като стана дума за "гевро" ,си представих как в магазина , на въпрос - колко струва някаква стока , продавачката отговаря : - два геврека !

 38. 38 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А ако Ципрас избере китайския юан? Ще бъде много интересно развитие на ситуацията.

 39. 39 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  [quote#35:"drake"]Не е въпросът за харесване или нехаресване на гърци и цигани[/quote]
  ами и аз това казвам, давам за пример 2 народа които правят едно и също а се оценяват различно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 40. 40 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#39] от "stg":


  Разликата между гърците и циганите е в мащаба и оправданията ,които се използват. При гърците мащабът на крадене е доста по-голям. При оправданията, циганите казват "бате, беден съм", а гърците " бате, беден съм , но с богата история". Общо взето едно и също нещо. Който иска да харесва гърците, но никой не е прокопсал с евтини номера, циркове и заобикаляне на правилата. Дори на гърците да им опростят целият дълг след 10 години пак ще са в същото положение.

 41. 41 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 759 Разстроено

  Уффффф. Тези слузести комуняги, троцкисти, маоисти, национал социалисти и анархисти съвсем ми писнаха. То бива бива скудоумие и невежество, овоняни от наглост, безочие и безсрамие, че преставам да се интересувам от тях.
  Поне изрично се доказа че има по боклучав "матрял" и от нашия.


  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 42. 42 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  [quote#40:"drake"]. Който иска да харесва гърците, но никой не е прокопсал с евтини номера, циркове и заобикаляне на правилата[/quote]
  простия народ обаче казва, виж гърците колко са добре а ние сме зле, значи по добре да правим цигански (гръцки) номера и да сме като тях

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 43. 43 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#16] от "EU defender":

  бразилците всъщност излязоха на протести заради строежите на скъпите стадиони за световното! В гърция реват на умряло че дълговете били натрупани покрай олимпиадата, немските подводници и влаковете за метрото в атина, доставени от сименс след подкупи и т.н. Ама никой не излезе да протестира при строежа на метрото, или стадионите и летищата за олимпиадата. Сигурно ако влаковете не бяха доставени от сименс, ами от трансвагонмаш, щяха безвъзнедно да им ги предоставят.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 44. 44 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#28] от "hope":

  покриват ги като обраха парите от общините, държавните фирми и пенсионните фондове. Ако са на + то нищо не ги спира да спрат да плащат, единственото което ще им се случи е че няма да могат да взимат повече заеми, ама заеми явно не им трябват щом са на +, нали така?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 45. 45 Профил на ПЧЕЛАТА - ВЪЛК
  ПЧЕЛАТА - ВЪЛК
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Гърците могат да минат на пралелна валута BITCOIN, но и нея ще сринат

 46. 46 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Гевро е много добра валута. Думата има интересен иносказателен смисъл, да не го казвам направо.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 47. 47 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 384 Весело

  Тия на пръв поглед банални простотии които напоследък най-високото европейско ниво правят със СИРИЗА и ни ги обличат с икономически аргументи,не е нищо друго освен селска препирня на брюкселски мегдан между леви и десни паликарета за как да се напълни един бюджет и как да се изхарчи.Десните не искат и да чуят за високи данъци за бизнеса,а левите и дума не дават да става за пипане на заплатите и пенсиите,значи в последната минута преди подписването,ще си стиснат ръцете с намаляване и на данъците и на пенсиите.

 48. 48 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#42] от "stg":

  Народът не чете много и не мисли. Не само в България, по принцип. В момента в Европа има война на поколенията така да го наречем. Добре са пенсионерите и хората , които са по-възрастни и се възползват от трудовото законодателство , което им дава възможност да се закотвят на едно място без да мърдат. Сладка работа. Но има и по-млади хора, които работят за 700 евро на месец ( затова ги наричат поколението 700 евро) , които работят на временни договори и не знаят кога ще се озоват на улицата. Тъй че добре са определени гърци и техният брой ще става все по-малък. И някой друг ще трябва да плати сметката т.е. по-младите. Животът не е справедлив, но едно поколение е изяло бъдещето на това ,което идва след него. Тъй че народът да си мисли каквото си иска, но шмекерлъците не помагат. Все пак признавам на гърците ,че много дълго се задържаха на сцената и до последно се опитват да измъкнат намаляване на дълговете.

 49. 49 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1614 Весело

  Аз пък им предлагам такава "валута" - сертификат от правителството, че са си платили данъците. Без този сертификат - нищо в магазина...

 50. 50 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1614 Весело

  Обаче това е егати и сапунката...
  Дързост и красота колко сезона беше? ))

 51. 51 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "xalikarans":

  Извинете,но Вие малоумна ли сте просто сте гъркиня ?
  Не стига неблагодарното занимание да се помага на страната на фалиралите мързеливи рибари,ами и
  [quote#4:"xalikarans"]Друга валута да, но на страната която ще помогне на Гърция[/quote]...

  [quote#4:"xalikarans"]Нов експеримент Гърция(валута без стойност) няма да понесе.[/quote]
  Че кому му пука за зехтинарите ?Понесат-добре,не понесат-още по-добре...

  Homo ludens sum
 52. 52 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#46:"ujc33369406"]Гевро е много добра валута. Думата има интересен иносказателен смисъл, да не го казвам направо.[/quote]
  Ако е заради дупката на геврека...отлично попадение.

  Homo ludens sum
 53. 53 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  [quote#4:"xalikarans"]Друга валута да, но на страната която ще помогне на Гърция.Нов експеримент Гърция(валута без стойност) няма да понесе. [/quote]

  Рубла вероятно имаш предвид... Гърция - троянският кон на Русия в Европа.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 54. 54 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#28:"hope"]На всички коментиращи трябва да стане безпощадно ясно, че за първите пет месеца гърците си покриват разходите по бюджета и им остават пари, тоест са на +.[/quote]
  Този аргумент е невалиден. Опитайте по същата логика да кажете на банката, че със заработеното всеки месец си покривате разходите за храна, цигари и кабелна телевизия, и даже сте на плюс след това, но не ви остават достатъчно пари да си плащате изцяло вноската по ипотеката.

  Когато парите не достигат, трябва да се намаляват разходите. Няма друг начин.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 55. 55 Профил на Васо Бургията
  Васо Бургията
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никакви паралелни валути, само ислямски динар!

 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3646 Неутрално

  Значи, опрощават им 100 млд, разсрочват останалите за 100 години и работата спи. Проблемът е по-скоро на еврозоната, но те ще се справят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK