"Ройтерс": Мениджърите на фондове са оптимистични за Европа, независимо от Гърция

"Ройтерс": Мениджърите на фондове са оптимистични за Европа, независимо от Гърция

© Associated PressВъзможността Гърция да обяви фалит по дълга си отдавна се разглежда като фактор, който може да доведе до катастрофа на пазарите. Въпреки това, много мениджъри на фондове печелят, игнорирайки възможността за нова финансова криза и инвестирайки още средства в европейски акции, съобщава "Ройтерс".


Потрфолио мениджърът на Thornburg International Value Брайън Бърнел увеличи процента на европейските акции, например на Compagnie de Saint-Gobain и Vinci в портофлиото си с 10% от края на 2014 г., с което общият обем на европейските му акции достига 65%.


Днес той печели от това си решение: фондовите борси в Европа се покачили с 15% в рамките на една година, а фондът на Бърнел е спечелил 17.1% - резултат, който го поставя сред най-добрите международни фондове. За сравнение, ръстът в САЩ за същия период е 2.5%.
В същото време средината стойност за международните фондове, следена от Lipper е намалила дяла на европейските акции с 1%, до средно 43%, в следствие на което мениджърите, отдали доверието си на европейския пазар печелят.


Предвид, че Гърция и кредиторите й продължават да не постигат споразумение, част от мениджърите на фондове коментират, че са готови да удвоят държаните от тях европейски акции, ако те започнат да се продават панически при фалит на Гърция.


"Хората реагират на информацията в медиите, това е моментът да започнем да купуваме", заявява портфолио мениджърът в RSQ International Equity Майкъл Тесторф.


Основната причина за оптимизма на мениджърите е увереността, че сагата около гръцкия дълг, които вече тече четвърта поредна година, е дала на европейската финансова система достатъчно време да се подготви, което ще предотврати паника на пазарите, сходна с довелата до краха на Lehman Brothers през 2008 г.
Същевременно ЕЦБ продължава програмата си за количествени улеснения, която цели повишаване на икономическия растеж. В следствие на действията на банката еврото поевтиня с 11% спрямо долара в рамките на първото тримесечие.


Благодарение на свежите пари и ниската цена на петрола, ЕЦБ прогнозира ръст на БВП с 1.5% през 2015 г. и 1.9% през 2016 г. Икономиката на еврозоната е нараснала с 1% на годишна база през второто тримесечие.


Значителното поевтиняване на еврото намалява печалбите на част от инвеститорите. Бърел посочва, че потфолиото му е имало частично валутно хеджиране в началото на първото тримесечие, но това след поевтиняването на еврото фондът се е отказал от него.


Тесторф, чиито фонд намалява японските акции в портфолиото си, за да може да купува поевтиняващи европейски акции, планира да купи още акции в италиански банки, например Intesa Sanpaolo и Banca Popolare di Milano в случай, че започнат да се разпродават. И двете компании би трябвало да спечелят от консолидацията на италианския банков сектор през следващите 12 месеца, смята той.


"Отдавна вярваме в оздравяването на Европа, а сега това се вижда и в икономическите индикатори. Смятаме, че ще има ръст на БВП от над 2% в еврозоната през 2016 г.", коментира Тесторф.


Не всички мениджъри, спечелили от поскъпването на акциите в Европа са толкова оптимистично настроени. Майкъл Алсън от Eation Vance Global Dividend увеличи европейските акции в портфолиото си със 64% през тази година. Основната причина за това обаче беше получаването на плащания по годишен дивидент, а не заради дългосрочния му оптимизъм за развитието на европейския пазар.


Бърел коментира, че не е прекалено притеснен от влиянието на евентуален фалит на Гърция върху акциите му във фирми като UBS и Telecom Italia. Би изчакал обаче да види още знаци на подобряване на европейската икономика преди да увеличи още позициите си. "Намираме се във фаза, в която фундаменталният растеж трябва да зап

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Общо взето, Гърция е отписана вече....

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на licemerka33
  licemerka33
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Къде са матросовците да напишат как Гърция ще извие ръцете на ЕС,как ЕС ще се разпадне,как...как....

 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Евтиното евро носи повече печалба на ориентираните към експорт корпорации. Освен това погледнато в долари за самите американци европейските акции изглеждат евтини.

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 790 Весело

  И на снимката изглеждат оптимистично

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 409 Неутрално

  То е ясно, че никой не взима Гърция насериозно, и Ципурата го знае, след като започна да печата драхми още февруари.

  Обаче всеки се ослушва за Англия, че там нещата може да загрубеят... всеки знае, че се изхранват от руските олигарси.

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  [quote#5:"404"]всеки знае, че се изхранват от руските олигарси.[/quote]

  Доста пресилено твърдение. Взимат им парите, но чак да се изхранват....

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  абе няма кой да им дава вече десетки милиарди за хилядни пенсии в евра ,колкото да си вярват гърците и колкото да са оптимисти отсам и отатък океана и това е ясно на всички ,ако не този ,другия месец пак ще свършат парите .

 8. 8 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Ситито им "пере" около 60% руски парички, половината им футбол "пере" руски парички... Да не говорим за пазара на имоти.

  Изхранване може да е пресилено, ок
  Ще го заменя с "усвояване на процент"

 9. 9 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  "...фондовите борси в Европа се покачили с 15% в рамките на една година..... За сравнение, ръстът в САЩ за същия период е 2.5%"
  ++++++

  Ако искаме да сравняваме ябълки с ябълки трябва не само да гледаме абсолютните стойности на индексите, но и съответните валути, в които са акциите, от които са съставени.
  Индексите в Еврозоната са в евро, швейцарските са във франкове, щатските в щатски долари, канадските -> в канадски долари, японските -> в йени.
  Каква ти е файдата, ако индексът се удвои, а валутата в която е той падне на половина?

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8698 Неутрално

  Те само гърците мислят,че ако излязат от Еврозоната ще настъпи края на света.Помпат самочувствие.

 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Снимката е от площадчето пред франкфуртската борса с бик и мечка. Местните казват, че ако искаш качващи се курсове трябва да погалиш рога на бика, ако искаш падащи -> отиваш и галиш мечо по главата.

 12. 12 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Мениджърите са прави между другото. Според мен сделка с Гърция ще има ,но това само ще удължи агонията на гърците. Европейските акции се качват ,но до края на 2017 година ще има доста интересни събития: избори в Испания, избори във Франция където Льо Пен има реални шансове за президент, референдум във Великобритания за оставане в ЕС. Тъй че мениджърите вече са калкулирали евентуалното излизане на Гърция от еврозоната в близко бъдеще, но има доста други събития заради ,които трябва да затегнат коланите. Волатилност да искаш, ще я имат достатъчно.

 13. 13 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ф.Нинов":

  Така е. Американците се ориентираха към европейските акции особено след като Драги обяви програмата за QE в Европа.А и освен това американските акции са доста скъпи вече, сигурно следиш Shiller P/E и виждаш.

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#13] от "drake":

  Днес има +32% при акциите на германската K+S, която е част от DAX30 , защото канадските Potash са предложили €40 на акция да купят цялата фирма.
  Та не само американските фондове са тръгнали на пазар с голямата кошница, ами и самите фирми купуват европейските си конкурентите.
  https://www.comdirect.de/inf/aktien/detail/chart.html?timeSpan=6M&ID_NOTATION=49543290
  Тъжното в цялата работа е, че в конкретния казус нямам акции на K+S , а толкоз ги гледах... ама само с глеееедане на става.

 15. 15 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ф.Нинов":

  Случва се на всеки , спокойно. За гледане дивиденти не дават за жалост Така като гледам в следващата година и половина ще има доста алчност и страх по европейските пазари, ще наваксваш.

 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#15] от "drake":

  европейските акции вървят добре, защото:
  - фирмите са добре
  - Китай е добре
  - лихвите са ниски
  - еврото е евтино

  ако обаче, един или няколко, да не говорим и четирите фактора са влошат - тогава пазарите ще се скапят... тръгвайки надолу.

 17. 17 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ф.Нинов":

  Лично аз съм доста скептичен към QE програмата на Драги. Имам усещането ,че опитът да се напомпат asset valuations по американски модел няма да свърши добре. Но това дългосрочно, краткосрочно доста хора ще направят пари стига да знаят кога да излязат от пазара. А дали Китай е добре, не знам, погледни днес какво стана там. Дали има тренд не знам, ама така изглежда.

 18. 18 Профил на novak_76
  novak_76
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Когато корабът потъва, мишките първи се разбягват...

  ... остават само заблудените - Ефектът на Дънинг-Крюгер

 19. 19 Профил на puhon
  puhon
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#10] от "rosiraycheva50._":

  "Помпат самочувствие."

  А-а-а, не. Те самочувствие имат, наглост и инат също. Пари? Е, това ще трябва да си го напечатат че еврА нЕма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK