В пика на лятното сезонно наемане трудовата инспекция напомня правата на работниците

В пика на лятното сезонно наемане трудовата инспекция напомня правата на работниците

© Associated PressПрез юли традиционно е пикът на сезонната заетост през лятото и затова Главната инспекция по труда (ГИТ) напомня на търсещите работа какви са правата им при постъпване, както и при прекратяване на договорите.


За да имат гаранция за трудовите и осигурителните си права, започващите работа трябва да изискат от работодателя някои основни документи преди да постъпят. Освен копие от сключения трудов договор, те трябва да изискат и копие от уведомлението, с което той се регистрира в Националната агенция по приходите (НАП). Ако това не е сторено, е възможно работодателят да не внася данъци и осигуровки върху възнагражденията, от което работещите губят осигурителни права. От ГИТ напомнят, че от офисите на НАП всеки може да получи и персонален идентификационен код, с който да провери на сайта на агенцията дали договорът му реално е регистриран.


В трудовия договор трябва да са регламентирани основни параметри, като място на работа, наименование на длъжността и характера на работа, дата на сключване и начало на изпълнението, времетраене,размер на основния и удължен платен годишен отпуск, основното и допълнителните трудови възнаграждения, продължителността на работния ден или седмица. Ако работникът е назначен с изпитателен срок. трудовите му правоотношения могат да бъдат прекратени без предизивестие и той няма право на обезщетение, освен за неизползван платен годишен отпуск.
Трудовата книжка пък се съхранява от работника или служителя, припомня ГИТ. До три дни от постъпването на работа тя трябва да бъде предоставена на работодателя за вписване на данни, който е длъжен веднага след това да я върне. "Важно е работещите да имат документ от работодателя, че са му предоставили книжката. Така при евентуално изгубване, ще могат да докажат, че вината за това е негова и той ще има задължение да изпълни процедурата по възстановяването й", пише в препоръките на трудовата инспекция. Трудовата книжка се предоставя на работодателя и при прекратяване на трудовото правоотношение, като той трябва да нанесе незабавно данните в нея и да я върне веднага, заедно със заповедта за прекратяването на договора.


При загубена трудова книжка, ако това е по вина на работодателя, той трябва да събере всички документи и да ги подаде в дирекция "Инспекция по труда" по регистрация на фирмата. Ако тя е загубена от работещия, възстановяването е по негова инициатива и в дирекция "Инспекция по труда" по адресната му регистрация. Повече информация за процедурата може да се намери тук


Основните нарушения, за които работниците се обръщат към инспекцията по труда, са неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения, липса на допълнително възнаграждение за положен извънреден труд, работа на пълен работен ден при сключен договор за непълен работен ден, неиздадени от работодателя документи, свързани с трудовите правоотношения.


За съжаление се затвърждава тенденцията сигналите да се подават, когато трудовите правоотношения са прекратени. В тези случаи правомощията на инспекторите са силно ограничени, а работниците и служителите трябва да търсят правата си по съдебен ред. Дейността на инспекцията обаче е най-ефективна при действащи правоотношения. Инспекторът има право да издаде постановление за обявяване на трудовите правоотношения за лица, за които е установено, че в момента на проверката полагат труд без регистриран в НАП трудов договор.


Ако работникът претендира, че има неизплатени възнаграждения, само при действащ трудов договор инспектори биха могли да задължат работодателя да му ги изплати. Работниците могат да претендират само за суми, посочени в трудовите им договори, припомня ГИТ.


Инспекцията няма правомощия да задължи работодателя да изплати уговорени устно суми, които се получават от работниците и служителите нерегламентирано. Особено когато от тяхна страна няма съдействие и те не декларират пред контролните органи допълнително получаваните суми. Трудно се установява и полагането на извънреден труд без съдействие на работещите, които отказват да декларират, че работят извънредно. В тези случаи инспекторите посещават по няколко пъти по различно време предприятието - преди и след началото на работния ден, за да се установи, че определени лица работят повече от договореното работно време.


С изключение на трудовата книжка и заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение, които трябва да се връчат веднага при освобождаване на работниците, останалите документи, свързани с трудовите правоотношения, работодателят е длъжен да издава в 14-дневен срок след писмено искане. Само ако лицата могат да докажат писменото си искане и е изтекъл 14-дневният срок, инспекцията по труда може да се намеси, като задължи работодателя да ги издаде. Във връзка с наличието на регистър на осигурените лица, от началото на годината само след писмено искане се издават от работодателя и документи за пенсиониране. При отказ от негова страна, компетентният орган да го контролира, е НОИ.


Напоследък зачестяват случаите на измамени за работа в чужбина българи. Най-важните показатели, че може би става въпрос за измама, е нежеланието на предлагащите работа да се срещнат очи в очи с търсещите, а омуникацията да се осъществява само по телефон и онлайн. Друг признак е непредоставянето на договори - посреднически, както и трудови с чуждия работодател, преведени на български, искане на суми за различни такси и услуги, което е забранено от закона, и неиздаване на документи за тях.


Полезна информация по тези проблеми може да се намери на следните интернет адреси – за работа във Великобритания; за работа в Словения; за работа в Чехия.


Главна инспекция по труда апелира при нарушения работещите да сигнализират своевременно, докато са в трудови правоотношения, на горещия телефон 0700 17 670, да подадат сигнал чрез електронния формуляр "Сигнали за нередности", по имейл delovodstvo@gli.government.bg или на място в териториалните дирекции на ГИТ в страната.  

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7269 Неутрално

  ''
  ''За съжаление се затвърждава тенденцията сигналите да се подават, когато трудовите правоотношения са прекратени.''
  Интересно, някой сериозно ли мисли, че може да се обърне тенденцията и да се подават сигнали докато нещата са наред - тоест докато работникът и работодателят са доволни...

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  При сезонните работници как да искаш договор,макар и за 1 седмица.Та нали работодателят ще ти отговори - ти като искаш така,за тази работа чакат още поне 100 души и не поставят условия!
  Така че ,всичко това остава в сферата на добрите пожелания.

  Tony
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  При сезонните работници как да искаш договор,макар и за 1 седмица.Та нали работодателят ще ти отговори - ти като искаш така,за тази работа чакат още поне 100 души и не поставят условия!
  Така че ,всичко това остава в сферата на добрите пожелания.

  Tony
 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Весело

  При нарушаване на хармонията на трудовите отношения работникът има право на лично отмъщение = давност няма. Всеки си плаща и всичко се плаща ... традиционно на Видовден!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK