Новините за гръцкия референдум повишиха лихвите по държавните облигации в Южна Европа

Новините за гръцкия референдум повишиха лихвите по държавните облигации в Южна Европа

© РойтерсЛихвите по държавните облигации на южноевропейските държави се увеличиха днес, тъй като инвеститорите реагират на повишаването на възможността Гърция да напусне еврозоната, след като затвори банките си за седмица и въведе капиталов контрол, съобщава "Ройтерс".


Това е първият знак за разпространяването на проблемите на страната след финансовата криза в Европа през 2011-12 г. Лихвите по облигациите с десетгодишен матуритет на Италия, Испания и Португалия се повишиха рязко.


Ако Гърция напусне еврозоната, това ще повиши риска и за останалите държави от валутния блок със значителен дълг.
Разликата между лихвите по испанските и германските облигации достигна най-голямата си стойност от последната година. Стратезите посочват, че до края на седмицата реакцията на пазарите вероятно ще стане по-остра, след като в сряда ЕЦБ вземе решение дали да разшири извънредното финансиране за гръцките банки, а през уикенда страната ще проведе референдум върху предложенията за реформи на кредиторите. Утре Гърция трябва да плати и 1.6 милиарда евро към Международния валутен фонд.


По данни на финансовата платформа Tradeweb доходността по гръцките облигации нарасна с 10 процентни пункта, въпреки че според анализаторите въведеният капиталов контрол може да ограничи търговията от страна на гръцките банки, които държат значителна част от дълга на страната.


Лихвите на гръцките облигации с двегодишен матуритет скочиха с 1200 базисни пункта до приблизително 33%, а на десетгодишите – с 300 базисни пункта, до 14.15%. За сравнение, гръцките десетгодишни облигации "поевтиняха" с 14 базисни пункта, до 0.78%, като в рамките на сутрешната търговия достигнаха най-ниската си стойност за месец, до 0.71%


Лихвите на португалските, италианските и испанските им еквиваленти скочиха с 20 базисни пункта до съответно 3%, 2.35% и 2.31%.


Въпреки че инвеститорите очакват резултата от гласуването през уикенда, част от тях са уверени, че европейските полици ще направят необходимото, за да задържат Гърция в еврозоната, а и вече са взети необходимите мерки, които да ограничат разпространяването на кризата в Европа.


Миналата седмица Goldman Sahcs прогнозира, че е възможно ЕЦБ да увеличи програмата си за изкупуване на облигации в случай на фалит на Гърция, за да успокои инвеститорите.


"Заплахата за еврозоната се възприема като много по-малка от тази през 2011 г., когато регионът имаше много по-големи проблеми точно след световната финансова криза", коментира управляващият директор на B Capital Wealth Management Лорн Баринг.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK