Как балканските държави се готвят за гръцка банкова криза

Как балканските държави се готвят за гръцка банкова криза

© Yannis Behrakis, ReutersМилиони хора в България, Албания, Македония, Румъния и Сърбия имат депозити в банки с гръцка собственост, които могат да бъдат изложени на риск след провала на преговорите между Атина и кредиторите й и началото на банковата ваканция в Гърция, съобщава "Ройтерс". Всяка една от страните обаче е изложена по различен начин, а ситуацията й е уникална.


България


Банките гръцка собственост са около една пета от българската банкова система, посочва агенцията. Сред тях са Обединена българска банка, собственост на National Bank of Greece и Postbank – петата най-голяма банка в страната – която е контролирана от гръцката Eurobank. Piraeus Bank Bulgaria е контролирана от гръцката Piraeus, а Alpha Bank е подразделение на гръцката Alpha Bank.
Централната банка обяви още в средата на месеца, че е въвела мерки, които да защитят банките гръцка собственост от евентуално разпространение на кризата. Според централната банка те са напълно независими от банките майки в Гърция, не притежават гръцки държавни облигации и имат по-високи нива на ликвидност в сравнение със средната за страната стойност. "Решенията на гръцкото правителство и централна банка, наложени върху гръцката финансова система, нямат правна тежест в България и по никакъв начин не могат да засегнат гладката работа и стабилността на българската банкова система", обяви БНБ.


"Работим както обикновено... потвърждаваме и напълно се съгласяваме с позицията на централната банка", коментира тогава говорител на Обединена българска банка.


Piraeus Bank Bulgaria обяви също, че капиталовият контрол, въведен в Гърция, по никакъв начин не засяга дейността й в страната и добави, че тези ограничения не могат да бъдат приложени към България. Piraeus обяви също така, че банката не е изложена по никакъв начин към гръцката банкова система и не притежава гръцки държавни облигации. "За нас този понеделник беше обикновен работен ден", съобщи банката. "Piraeus Bank Bulgaria продължава обичайната си дейност по отдаване на кредити, приемане на депозити и други банкови дейности, с които се е занимавала, откакто навлезе на този пазар."


Румъния


На румънския пазар действат четири банки с гръцки капитал: Aplha Bank Romania, Piraeus Bank, Bancpost, контролирана от Eurobank Ergasis и Banca Romaneasca, контролирана от National Bank of Greece. Заедно тези банки съставляват 12% от румънския пазар.


Централната банка съобщава, че гръцките дъщерни фирми в Румъния са добре капитализирани, а според последните данни средният им коефициент на капитализация е 17% - доста над 10%, изисквани от регулатора. Те разполагат и със значителни количества държавни облигации, които позволяват да се ползват от финансиране от централната банка, ако това е необходимо.


"Piraeus Bank Romania е местно дъщерно дружество, румънска банка с гръцки капитал. Всички дейности са местни и интегрирани в политиките на румънския банков пазар и се регулират от румънската централна банка... няма въведен капиталов контрол, клоновете са отворени, а дейностите не са ограничени", обяви банката.


Албания


В Албания има три филиала на гръцки банки - National Bank of Greece, Piraeus Tirana Bank, и Alpha Bank. Дялът им на местния пазар е 15.9%, като през 2010 г. е бил 20%, съобщава източник от централната банка.


Той посочва, че финансовият регулатор е въвел минимум на коефициента на капитализация от 14% за гръцките банки в сравнение с 12% за останалите банки. Те от своя страна имат коефициенти от над 17%.


"Тези банки са добре капитализирани, разполагат с ликвидност и могат да извършват плащания навреме, независимо от събитията в Гърция", коментира източникът пред "Ройтерс".


Македония


Двете банки гръцка собственост в Македония притежават малко над 20% от целия банков пазар. Alpha Bank AD Skopje е дъщерна на Alpha Bank AD Skopje, а Stopanska Banka AD Skopje – собственост на National Bank of Greece.


В неделя Македонската централна банка нареди на банките да изтеглят депозитите си от гръцките банки и въведе временни превантивни мерки, за да предотврати прехвърляне на средства към банките майки в Гърция. Според регулатора ограниченията се отнасят само до бъдещи транзакции.


Според македонското законодателство гръцките банки няма как да изтеглят основния си капитал, освен ако не продадат дяла си на друг инвеститор. Представител на централната банка коментира пред "Ройтерс", че още преди месеци гръцките банки са започнали да докладват преводите си към банките майки ежедневно.


В най-лошият сценарий, при който гръцките банки в Македония се сринат заради теглена на депозити, македонското правителството ще трябва да похарчи около 250 милиона евро, за да ги рекапитализира напълно, което не се смята за особена заплаха.


Сърбия


Alpha Bank, EUROBANK EFG, Piraeus Bank и Vojvodjanska Banka, която е част от групата на National Bank of Greece държат около 4 милиарда долара, или 14% от целия банков пазар.


Централната банка обяви пред "Ройтерс", че "дейността на банките гръцка собственост е под особено наблюдение, особено от гледна точка на ликвидността, отношенията им с централите и събитията на международните пазари, свързани с гръцките банки и филиалите им". Подобно на Македония банките с гръцка собственост предоставят ежедневни доклади, които биха помогнали за установяване на отлив на капитали и/или депозити.


"Централната банка ще продължава да наблюдава банките с гръцка собственост и ако това е необходимо, ще вземе и други мерки, които да предотвратят негативни влияния върху сръбския банков пазар", съобщава банката. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 381 Весело

  Що се готвят, нали "експертите" казаха, че няма да ни засегне изобщо.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  ''по никакъв начин не могат да засегнат гладката работа и стабилността на българската банкова система", обяви БНБ.''-
  Това го слушахме миналата година за КТБ....
  Сега липсва само Левон да се покаже и да успокоява народа...

  [email protected]
 3. 3 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да вярваме ли на БНБ, която вчера каза, че няма "нищо страшно" или да си припомним подобната като съдържание декларация пред затварянето на КТБ?

 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 930 Весело

  С ракия, както винаги, когато стане напечено!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Пак съм от печелившата страна.Само кредити,нито стотинка депозит.И все пак...да чукнем на дърво!-моите кредити са нечии депозити.

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Postbank вече е собственост на някакви канадски инвестиционни фондове. Разпродажбата и на останалите гръцки банки в чужбина предстои...

 7. 7 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#3:"comtec"]Да вярваме ли на БНБ, която вчера каза, че няма "нищо страшно"[/quote]

  Попитай вложителите в КТБ...

  Форумът е в будна кома...
 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Спете спокойно, криза няма.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  тъй като вярвам на всички ,като гражданин на съседна балканска държава си изтеглих парите от всички гръцки банки и от всички собственост на българи и така се подготвих за очакваната криза ,най сигурно е буркан банк ,чатал банк и ресторант банк ,защото иначе други ти изяждат паричките ,а ти дърпаш сополи пред банкоматите или банките -справка днес гледай пред гръцките банки кво става

 10. 10 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#6:"palav_nik"]
  Postbank вече е собственост на някакви канадски инвестиционни фондове.[/quote]
  А защо Рейтинговата агенция Fitch я брои за гръцка и й намали рейтинга до RD (ограничен фалит)?
  https://www.fitchratings.com/site/fitch-home/pressrelease?id=987158
  Защо не намали например рейтинга на UniCredit Bank или някоя друга чуждестранна оперираща банка в Гърция?
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_in_Greece

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  тази година кой стана банкер на годината ,да не би да е пак Василев ,че не разбрах добре

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  [quote#10:"cnn"]А защо Рейтинговата агенция Fitch я брои за гръцка и й намали рейтинга до RD (ограничен фалит)?[/quote]
  Писал съм за нейният клон в България, а не за централата...

 13. 13 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#12:"palav_nik"]Писал съм за нейният клон в България, а не за централата... [/quote]
  Клонът в България е собственост на централата в Гърция. А централата е с намелен рейтинг.И за какъв клон и централа може да става въпрос, ако, според теб, не са свързани?!
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_in_Bulgaria

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Весело

  [quote#13:"cnn"]Клонът в България е собственост на централата в Гърция.[/quote]
  Вече не е.
  А това, че рейтингът пада, принуждава централата да разпродава печелившите клонове в чужбина...

 15. 15 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 670 Неутрално

  [quote#0:"Централната банка"]...те са напълно независими от банките майки в Гърция, не притежават гръцки държавни облигации... [/quote]

  Но никой не казва нищо дали имат заеми (ползват ресурс) от майките и дали в един момент те няма да кажат „връщайте всичко веднага“.

  А и каква е експозицията им към бизнес свързан с Гърция също не е ясно. А това също крие рискове.

  @)----,--'--
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Единствената опасност е клоновете в България да са купили отровни гръцки ДЦК. Такава информация, поне засега няма...

 17. 17 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#14:"palav_nik"]Вече не е.[/quote]
  Дай независим линк да го потвърди.

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Весело
 19. 19 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#18:"palav_nik"]Те, чети: [/quote]
  Е, ти можеш ли да четеш?
  "Чужди фондове поеха контрола в собственика на Пощенска банка"
  Откъде го измисли, че Пощенска банка не е собственост на Eurobank Гърция, което се явява нейна централа?

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 20. 20 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  ...сутринта беше в някакво предаване по ТВ и точно успокояваше..ха-ха!!

  www.commcrime.blogspot.com
 21. 21 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  1-во: не съм специалист, но по пътя на логиката, когато отрежат главата (банките-майки в Гърция), как така се получава, че за краката и ръцете (клоновете в Балканските страни, вкл. и у нас) няма никакъв проблем? и
  2-ро: Иван Искров и БНБ казват че нямало проблем. На тях им вярвам колкото и на гадателките, дето ги дават по кабеларките...

  www.commcrime.blogspot.com
 22. 22 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#21:"Торбалан"]Иван Искров и БНБ казват, че нямало проблем. На тях им вярвам колкото и на гадателките, дето ги дават по кабеларките...[/quote]
  Що, бе, гадателките понякога познават.

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 23. 23 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#21] от "Торбалан":

  те са отделни фирми и действат по българските закони
  но мйките имат определени начини на въздействие
  1. не ги захранват с ресурс - ако има заеми от майките те си ги прибират при падежа, но не дават нови
  2. вземат парите от шечалбата вместо да я реинвестират в България
  3. могат да продадат дъщерните си банки на други банки

  естествено , че положението на майките е от значение, но то не е толкова голямо

  друго е положението ако гръцките банки имат клонове в България директно
  тогава се отразява директно.
  но в България май такива няма

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 24. 24 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 434 Неутрално

  БНБ са бати гаранта, някой вярва ли им въобще?

 25. 25 Профил на Vladimir Alexiev
  Vladimir Alexiev
  Рейтинг: 5 Весело

  Аз не съм любител на екстремни ситуации, затова побързах да си изтегля парите преди Гърция да обяви фалит. БНБ бил гарант, да бе да

 26. 26 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Скоро ще видим дали Искров пак не ни лъже. Дали не подаде отставка точно поради тази причина?

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Ако гръцките банки са захранвали българските си клонове,тези пари вероятно отдавна са върнати.Така че сега,работят само с български капитали.

 28. 28 Профил на Ben Peterson
  Ben Peterson
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте,
  Аз съм доктор Бен Питърсън, заемодател на частни заеми, който дава времеви възможности за заеми. Имате ли някакви финансови затруднения? Нуждае се от заем за консолидиране на дълга, при 2% строителство, кредит за недвижими имоти, рефинансиране, лични, бизнес цели или спешни пари? Вие сте бизнесмен или жени, които мислят за разширяване на вашия бизнес предлагат кредитиране от всякакъв вид. Ако се интересувате, свържете се с нас днес ([email protected])

 29. 29 Профил на Ben Peterson
  Ben Peterson
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "dew":

  Здравейте,
  Аз съм доктор Бен Питърсън, заемодател на частни заеми, който дава времеви възможности за заеми. Имате ли някакви финансови затруднения? Нуждае се от заем за консолидиране на дълга, при 2% строителство, кредит за недвижими имоти, рефинансиране, лични, бизнес цели или спешни пари? Вие сте бизнесмен или жени, които мислят за разширяване на вашия бизнес предлагат кредитиране от всякакъв вид. Ако се интересувате, свържете се с нас днес ([email protected])

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK