Все повече гърци не обслужват ипотечните си заеми, отчита "Фич"

Все повече гърци не обслужват ипотечните си заеми, отчита "Фич"

© Alkis Konstantinidis, ReutersНеизплатените дългове на гърци по ипотеки са нараснали по време на проточилите се преговори между управляващите Гърция и нейните кредитори, обяви рейтинговата агенция "Фич". По-рано тази сутрин тя понижи оценката си за краткосрочния и дългосрочния рейтинг на четири гръцки банки до степен "ограничен фалит".


Разпадащата се икономика и почти напълно липсващото кредитиране може би са се комбинирали с неплащането на вноските по кредити, взети от домакинствата в дългия период на несигурност, посочват от агенцията.


В анализа й се посочва още, че е възможно дължащите вноски по ипотечни заеми да са предпочели в тази ситуация да погасят други дългове, тъй като са наясно, че в тази ситуация едва ли някоя банка ще предприеме строги ответни мерки, за да си събира дължимото.
Преди изборите през януари обслужването на ипотечните заеми в страната показваше, че се стабилизира. Дотогава кредитите с поне една забавена вноска бяха 16 на сто от всички. Процентът се е повишил до 16.9 на сто през февруари след равносметката от парламентарните избори и продължи да нараства въпреки временното удължаване на спасителната програма за Гърция. През май необслужваните заеми са вече 17.3 на сто от всички.


Очакваме обемът на необслужваните кредити да се повиши през юни, посочват от "Фич".


И допълват, че прогнозата им е този процес да се задълбочи, като изтъкват, че принос за това има всичко, което се случва сега - наложеният капиталов контрол, предстоящият в неделя референдум, противопоставянето на затягането на коланите, влошеният контакт на управляващите с кредиторите на страната. Всичко това в една или друга степен ще продължи още и е възможно да се отрази на поведението на потребителите, посочва агенцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK