Фонд за енергийна сигурност ще удържа цените на тока (допълнена)

Фонд за енергийна сигурност ще удържа цените на тока (допълнена)

© Анелия НиколоваДа бъде създаден специален нов Фонд "Сигурност за енергийната система", който да подпомогне НЕК за справяне с финансовия дефицит, породен от необходимостта от изкупуване на енергия по дългосрочни договори и така да не се стигне до повишаване на цената на електроенергията нито за бита, нито за
индустрията.


Това решение представиха днес след заседанието на Съвета по енергийна сигурност към Министерския съвет представителите на правителството, работодатели и синдикати, съобщи БТА.


Фондът ще бъде попълван от приходите от продажбата на емисии въглероден диоксид и от 5 процентна вноска върху приходите от продажбата на енергия на всички предприятия, производители на енергия в страната. Очаква се от новата вноска да бъдат събрани около 200 млн.лв., съобщи Теменужка Петкова.
Предложението идва след като в началото на седмицата енергийният регулатор отложи с месец решението си за поскъпване на тока, което засяга най-вече индустриалните предприятия, които реагираха остро но готвеното поскъпване, достигащо до 20 на сто.


Фондът ще се управлява съгласно Наредба на Министерски съвет, която предстои да бъде издадена. В нея ще бъдат разписани функциите на фонда, редът на събиране на приходите в него и на разходите,
които той ще прави, посочи министърът.


Претендираме, че сме намерили добро решение за справяне с предизвикателствата в енергетиката - тарифния дефицит на НЕК и предстоящото либерализиране на енергийния пазар, заяви пред медиите вицепремиерът Томислав Дончев. Той отбеляза, че се предприемат цял пакет от мерки, които имат за цел да се ограничи свръхподпомагането в някои от секторите на енергетиката, както и да се балансира като цяло системата.


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че ще бъдат направени промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, свързани с определянето на цените за изкупуване на енергия от ВЕИ.


Цялото количество енергия, което ВЕИ произвеждат над часовете, определени в ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), ще се изкупуват вече не по цена на обществения доставчик, която сега е 125 лв. на мегаватчас, а по цена за излишък на балансиращия пазар, която в момента варира между 4 и 6 лв. за мегаватчас, каза Петкова.


Другата промяна в законодателството предвижда от енергията, произведена от ВЕИ, която НЕК е задължена да изкупува по преференциални цени, да се приспада енергията за собствени нужди на централите като ще се намали и коефициентът на полезно действие на съответните мощности.


Постигнахме консенсус и по възможността КЕВР да се възползва от резултатите от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция във ВЕИ сектора и където бъдат установени отклонения между декларираните и реално извършени инвестиции да бъдат намалявани преференциалните цени на съответните централи, заяви още министър Петкова.


Предприятия, които са изградили своите енергийни обекти с безвъзмездна финансова помощ по
европейски проекти и това не е отчетено в ценообразуването, също ще бъдат с редуцирани цени на произвежданата електроенергия, обяви министър Петкова.


На Български енергиен холдинг са дадени предписания за намаляване на административните разходи до края на годината с 10 процента или с около 20 млн. лв.


Всички предприети от нас мерки ще бъдат представени пред КЕВР и ако тя счете за необходимо, ще промени ценовото си решение, заяви министър Петкова.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7881 Неутрално

  От девет кладенеца вода ще попълнят фондове и фондации , само да не се вдигне цената до местните избори...

  [email protected]
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Всеки ден НЕК трупа загуба от минимум 2 милиона за година са 700-800 милиона. Останалите 600 милина от къде ще дойдат?

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Да бъде създаден специален нов Фонд "Сигурност за енергийната система", който да подпомогне НЕК за справяне с финансовия дефицит, породен от необходимостта от изкупуване на енергия по дългосрочни договори и така да не се стигне до повишаване на цената на електроенергията нито за бита, нито за
  индустрията.

  И колко душички ще работят в този фонд ако не е тайна? По какви критерии ще бъдат назначавани? Знам, че е неприличен въпрос, но това е по-силно от мен - Партийната принадлежност решаващ фактор ли ще е при назначаването на работа?

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 764 Неутрално

  При недостиг около 600 млн и натрупани дългове над 4 млрд, с тия 200 млн приходи колко време ще трябва да мине, докато се сторнира разликата, при положение, че текат и лихви?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Тези обричат на неминуем фалит НЕК. И последващо драстично увеличение на цената на ел. енергията.
  След ГЕРБ и трикореформаторите - потоп

 6. 6 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Фонд за енергийна сигурност ще удържа цените на тока"

  Но,.....
  Това управление дойде на власт с лъжи и измами. И продължава нагло да го прави - вижте какви ги дроби регулатора. Пак пълни джобовете на "наши другари"
  "Токът от кравешка и пилешка тор стана най-скъпият у нас, пише „Телеграф”. Той се плаща от потребителите чрез таксата „Задължения към обществото” в сметките за електричество.
  КЕВР даде зелена светлина на изкупуването на един мегаватчас от този тип централи от НЕК за 483.81 лева. Има условие тези централи да бъдат до 500 киловата, а поне половината от използваното от тях гориво да е животинска тор.

  Това облагодетелства най-вече собствениците на ферми за отглеждане на крави и пилета. Те ще си докарват по 1.8 милиона лева годишно от високата преференциална цена, разрешена от хората на Иван Иванов.

  Първоначално КЕВР планираше да намали и без това високата цена за изкупуване на такава енергия от НЕК до 403 лева за мегаватчас, но променила решението си след като собствениците на такива централи доказали много разходи при производството.

  Енергийният регулатор се позовава и на вероятен екологичен ефект от своето решение да вдигне още цените за изкупуване. Седем такива централи действат у нас, интересно кои са собствениците, коментират експерти от Асоциацията за защита на потребителите. В същото време днес Иван Иванов обяви ново поскъпване на електроенергията с 2% от 1 август за битовите потребители."

 7. 7 Профил на petar.bo
  petar.bo
  Рейтинг: 274 Весело

  БОРКОР на Енергетиката. Може да викнат Р.Овч. за директор?

  Няма по лицемерни животни от "Фейсбук-патриотите", "Казармените тигри" и "Комунистите, собственици на частен бизнес"!!!
 8. 8 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Това не е ли незаконна държавна помощ?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 9. 9 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  нали и вие сте в управлението бе...нали като падне правителството парламент няма да видите в следващите 50 години

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 10. 10 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не трябва да бъде създаван Фонд за енергийна сигурност, а ТРИБУНАЛ за енергийна сигурност... Няма нужда енергийните помияри да бъдат бесени като в Иран или разстрелвани - като в Китай...Достатъчно е да бъдат осъдени и вкарани в затвора, тези, които са подписали договорите с "американските" Марици, с ВЕИ-тата, с Цанков камък и с АЕЦ БЕЛЕНЕ - и цената мигновено падне ДРАСТИЧНО...

 11. 11 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Дръжте ги, че не моа са запрат.

  Every cradle is a grave.
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Като ги осъдят и вкарат в затвора,как ще се вдигнат приходите,не разбрах.

 13. 13 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "rosiraycheva50._":

  Ами присъдите ще бъдат придружени с конфискация на имуществото... След първите присъди чиновниците и политиците много ще се замислят дали да продължат да крадат и да точат енергийната система.

 14. 14 Профил на Pronto
  Pronto
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Се изкопирам от капитал, че там няма дискусия.

  О, не, когато Боко не знае какво да прави, налага данъци. По-добре БСПто да дойде :)

  Не мога да се сетя и за правителство, което е било толкова заисимо от синдикатите - този фонд, плана за унищожаването на индивидуалните пенсии, запазването на сума ти пролуки за ранно пенсиониране, отпадане на плановете за приватизацията на каквото и да е /не само болниците, а БДЖто, ВМЗто/ и т.н. С какво го държат? С един вагон миньори ли? Нямаше да има нищо лошо в засиленото влияние на синдикатите, ако те наистина бяха представители на работниците. А те просто са ортаци на мафията/Ковачки/ и местни политически дерибеи. Затова и стачки в никоя частна мина няма! /с изключение на случаите когато се стачкува за пари от държавата .../
  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#5] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  хахахахха

  а след тройната коалиция - мед и масло ?

 16. 16 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 594 Неутрално

  НЕК е напълно излишна структура в ролята на обществен доставчик и няма място в условията либерализиран пазар. Като обществен доставчик НЕК само виси на нашите джобове, без да допринася за каквото и да било в енергийната система, освен да изхранва напълно излишната си, раздута администрация с парите, които получава от потребителите, които от своя страна не получават нищо от НЕК.

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#15] от "хм":
  Проблема е точно там.
  Всички знаем тройната. Те са ясни...И отдавна са извън играта

  По-лошото е другото - сегашните продължават по същия начин. Че и по лошо става - макар да заклеймяваха предишните и уж щяха да ги вкарват в затвора?! И се биеха в гърдите - как щели да оправят нещата.
  Грънци ...Само неадекватни и заблудени хора им вярват

 18. 18 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 767 Неутрално
 19. 19 Профил на bgl
  bgl
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Евала) Това е нещо от рода на "Нека да измислим несъществуваща болест, а също така и лек за нея и после да рекламираме и двете." Ние простосмъртните сега трябва да възкликнем възторжено: благодарим ви, че ви има )

 20. 20 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "The Shadow":

  правителството ще твърди, че не е защото е компенсаторен механизъм за предприятие задължено от регулаторен орган да прави загуба. проблемът е другаде - на 1-ви януари догодина трябва да се случи либерализацията на пазара. тогава всички тези механизми ще отпаднат, а познайте какво ще стане с цената на тока...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK