Комисията за конкуренцията глобява две фирми на Uber с 200 хил. лв. (обновена)

Комисията за конкуренцията глобява две фирми на Uber с 200 хил. лв. (обновена)

© ReutersКомисията за защита на конкуренцията налага четири глоби за общо 200 хил. лева на двете фирми, които предлагат у нас услугата за превози "Юбер" (Uber). Санкционирани са Uber BV - Холандия, и Rasier Operations - Холандия.


По думите на говорителя на комисията Марио Гаврилов пред БНТ предлаганата от компаниите услуга е идентична с таксиметровите превози, но доставчиците заобикалят данъчното законодателство, не плащат лицензи, не дават отчет за приходите си и така създават неконкурентна среда на пазара.


"От една страна, ги глобяваме с по 50 хил. лв., защото нарушават разпоредби на Закона за защита на конкуренцията. Те твърдят, че не извършват такива, но след задълбочен анализ ние установяваме, че те извършват точно това – първо осъществяват пътуване срещу заплащане и след това осъществяват това пътуване по предварително зададен от потребителя маршрут", обясни Гаврилов.
Други две глоби – също по 50 хил. лв., се налагат за отказа на двете фирми да сътрудничат на проверяващите, които не са успели да получат поисканата от тях информация. "Оттук насетне спиране, разпореждания и т.н. са в полето на други български институции, ние не можем да се намесим в подобни отношения", допълни Гаврилов.


През май КЗК образува производства срещу технологичната компания за споделени превози. Това се случва по сигнал на най-голямата фирма за таксиметрови превози - "Окей супертранс". Срещу Uber има и производство, което започна по сигнал на столичната община. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK