На пазар за чисти земеделски продукти

На пазар за чисти земеделски продукти

© Георги КожухаровНяма изкуствени продукти, всичко е от мляко. Това обяснява Милка Йорданова, която днес продаваше сирене в двора на земеделското министерство и докато говорихме, то свърши. Милка помага на стопаните от ферма в село Бов - "Чемерник", която е регистрирана по наредба на Министерството на земеделието, разрешаваща им да продават директно на потребителите. В случая директно на служители на аграрното ведомство.

На пазар за чисти земеделски продукти

© Георги Кожухаров


"Ведомственият" пазар на производителите днес отвори врати в двора на министерството. Обичайно регистрираните по въпросната наредба в събота се събират на фермерския пазар в столичния квартал "Борово". Но това е по-скоро изключение. Наредбата поставя редица ограничения. Едно от тях е свързано с това, че производителите не могат да продават стоката си – яйца, сирене, мляко, мед и др., на разстояние, надхвърлящо 100 километра мястото за производство.
На пазар за чисти земеделски продукти

© Георги Кожухаров


"Не е справедливо това", казва Таня Кулова, представител на "Ферма под Балкана", която разработва семейството й. "Би трябвало да няма ограничения. Защо да не можем да отидем където има пазар, а само в две области трябва да сме ограничени", пита риторично тя. Докато с останалата част от семейството са покрай животните и в малкия цех, децата им са в събота продават в "Борово", което им дава достъп да най-големия потребителски пазар.


До такъв голям пазар обаче достъп нямат редица фермери. Според Стоилко Апостолов, ръководител на Фондация за биологично земеделие "Биоселена", най-ощетени по тази линия са фермерите от пограничните райони, от Смолян, Видин, Силистра. Аз лично съм против тези ограничения за продажбите. Достатъчно малка държава сме, за да разрешим продажба в цялата държава. Например хората от районите до Гърция би трябвало да могат да продават и там. Това се случва с фермерите от Италия близо до границата с Франция и обратно", дава пример той.

Стоилко Апостолов (в средата) от "Биоселена"

© Георги Кожухаров

Стоилко Апостолов (в средата) от "Биоселена"


Дали Министерството на земеделието ще обмисли и подготви промяна в наредбата е трудно да се каже, тъй като на днешния фермерски пазар не се намери представител, който да отговори на този въпрос. Апостолов обаче е оптимист, че с времето изискванията в документа ще се променят, като се понатрупа опит. Той припомня, че наредбата е приета през 2010 г., а в момента вече се работи по нейната трета промяна. Тя е свързана с това, че в момента одобряването на документите на фермерите е под контрола на регионалните структури на земеделското министерство, което води и до някои различия в изискванията. Може да звучи просто и не кой знае какво, но се оказва, че каквато и да е промяна във въпросната наредба се движи със скорост, доста различна от тази, която човек може да си въобрази, а именно около една година. Причината е, че този документ е извън стандартния регламент на Брюксел за храните и всяка промяна трябва да се съгласува.


Това, може би обяснява и спецификата на процедурите по регистрацията на производители по наредбата. Много стопани, минали през тях, си признават, че не биха се захванали с тях, ако не са получили помощ по българско-швейцарски проект "За Балкана и хората". Причината е и че такива производители сами се грижат за стопанствата си, които не могат да бъдат изоставени, за да може собствениците им да се заровят в бумащина.
"Ние може би сами нямаше да се справим", казва Таня Кулова. В същото време тя отчита, че все повече хора се интересуват от истинска храна, макар че тя струва малко повече за разлика от масовата. "Пазарът е бъкан с консерванти", посочва тя с риска да обиди някого. Разказва, че в семейната им ферма на цеха за производство на продуктите има големи прозорци, така че посетителите могат сами да видят как се правят те и да се уверят, че всичко е истинско.

На пазар за чисти земеделски продукти

© Георги Кожухаров


Таня Начева и семейството й произвеждат мед и от съвсем отскоро могат вече да продават директно на потребителите. И за тях най-добрата възможност е софийският фермерски пазар, иначе полето им на действие е ограничено. "Например на морето не можем да продаваме", казва тя.


Този проблем не стои пред един от изложителите в двора на аграрното ведомство днес. Мая Ангелова и семейството й произвеждат сладка от "каквото ни е дал Балкана, а той е дал много – дива ягода, дива череша, малини, къпини...", изрежда тя. Това, което я сближава с останалите й колеги по сергии днес, е, че не ползва консерванти в продуктите. От цеха на ден излизат по 60 до 100 буркана. "Ако увеличим капацитета, трябва да слагаме консерванти, а в момента разчитате на естествения вакуум и слагаме само захар и плод", обяснява тя. Понеже сега на бурканчетата пише 70% плод" често я питат, а останалите 30 на сто какво са, заради потребителското недоверие към продуктите с днешна дата. На хората не им хрумва, че останалото е захар. Затова тя винаги отваря два вида сладко, за да се опита. "Хората са се напатили и затова има недоверие", обяснява с усмивка тя.

На пазар за чисти земеделски продукти

© Георги Кожухаров


Чиновниците от земеделското министерство имаха възможност да се насладят на обяд с вкусни продукти от Балкана, приготвен от Ути Бъчваров. Продуктите от сергиите изчезнаха доста бързо, което е и оценката за тях.


Инициативата със същото име е втора след провелата се през юли миналата година. Целта е фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан да представят продукцията си. Те са подпомогнати по четиригодишния българско-швейцарски проект "За Балкана и хората", който с работата си показва нагледно, че опазваната природа носи приходи на местните хора.


Предстои фермерите да донесат продукция и на Събора в Рожен (17 - 19 юли) и на Екофеста "Зелените идеи в действие" на Узана, Габровско (24- 26 юли).

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  Всичко, което си произведем на село или на вилата е екологично чисто. Нямам доверие на пазара, но не можем да си произведем всичко.

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И на регалите в големите търговски вериги има био продукти!

  Tony
 3. 3 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бюджета ми за храна скочи 2.5 пъти, откакто започнах да се храня с био и/или органик храни и продукти. Най-много ме натоварва пилешкото, 15 евро за едно органик пиле срещу 3.5 евро за по-голямо стероидно и хормонално. Но няма как

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 4. 4 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 474 Неутрално

  желая на хората успех- заслужават го (дано има по - малко български номера)

 5. 5 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Производителите ако можеха да продават директно на веригите щеше да е друго, ама нали прекупвачите и те гърла хранят

 6. 6 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "peni_nikol.53.":

  Нямаш доверие на Свободния пазар, ще кажеш, а той е част от най-великата демокрация на света

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 7. 7 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  За да не се промъкват псевдо-фермери /със стока от борсата/ , е необходимо, както в други страни , всеки да окачи биосертификата си или , документите че е фермер, на лично място в сергията.

 8. 8 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Най-после България откри Farmer's Market. Нещо което го има по света и винаги го е имало. Имало го е и в България едно време.
  А някой може ли да обясни защо е ограничението от 100км? В днешно време стоките не се разнасят с каруци а с коли и хладилни камиони. Защо да не може да се закара продукция на 300км например? За допълнителните 200км ще се развали меда и сладкото?

  California Über Alles
 9. 9 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#8] от "Pontif А":

  Всичко възможно се прави да се ограничи тази благородна идея, да не се купува истинска храна, да нямаме достъп, а производителите да не могат да си продават стоката. Иначе традиционните производители на отровни храни ще бъдат много ощетени, а те все пак са тези които плащат рушветите.

 10. 10 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  [quote#8:"Pontif А"]Защо да не може да се закара продукция на 300км например? За допълнителните 200км ще се развали меда и сладкото? [/quote]

  Причините са много:
  1/ Местена на далече , стоката престава да бъде вече "местна"
  2/Гуми се проследяемостта й /нещо важно важно във фермерството/
  3/директните покупки от фермата , които са вид контрол на автентичноста й , стават невъзможни
  4/Става, излишно оскъпяване на стоката, която е спретенции за "местна"
  5/Въглеродния отпечатък на стоката расте
  6/ Това което е типично за района, се намира вече в други райони и обратно

 11. 11 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Какво значи "чисти земеделски продукти"? Какво значи "био"? Какво значи "еко"? Може ли някой да ми обясни.

 12. 12 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#9] от "bee":

  Аз не съм много запознат с това колко е "отровна" храната в големите супермаркети. Навсякъде по света има разлика във вкуса на продуктите от Фармер'с Маркет и от супермаркет защото фермерите могат да си позволят да оставят доматите и черешите да узреят на слънце и да ги наберат в деня в който ги продават или ден, два преди. При малки количества колкото за едно пазарче може. В големите вериги тези неща се внасят или се берат в големи количества и малко по-зелени. Естествено е вкуса им да е по-лош. Но отровен не е! И ако нямаш контрол на храната в големите супермаркети няма да имаш контрол и на малките пазарчета. Там стоката е малко по-скъпа. Без контрол колко време мислиш че ще мине преди разни хитреци да започнат да ти продават стоката от борсата на тези пазарчета? Без контрол как ще разбереш дали "селянина" на сергията наистина е фермер или не е.
  Аз лично от такива пазарчета си купувам само плодовете и зеленчуците. Но никога месо или сирена или мляко. Аз не ям непастьоризирани продукти. Дори и да ми надоиш млякото от кравата пред мене няма да го пипна ако не е пастьоризирано. Това важи и за сирената.
  Пак ти казвам - не знам как е точно в България. Но в Калифорния качеството на храната е много високо. Има стандарт за млякото който е толкова висок че мляко от другите щати не може да се конкурира с Калифорнийското. Наричат го супер мляко. Първо е 100% пастьоризирано няма никъкви бактерии в него. След това има стандарт за това колко вода да има в него. Млякото се загрява леко и се мери водното садържание докъто се изпари достатъчно вода от него и стане според стандарта. Доста е гъсто! След това се хомогенизира - прекарва се под налягане през много тънки тръбички. Така масленото садържание е равномерно разпределено навсякъде в течността. Никога не се образува каймак. Типично в Америка такова мляко се пие студено и никога не се вари или обработва след като го купиш. Има различни млека от различни ферми - пише си го на опаковката. Има различен вкус в завсимост от това каква трева и каква вода пият кравите. И това е контролирано много строго. Затова и само от супермаркет си купувам мляко. Ти би ли пила мляко което някой го е доил с ръце и после го е преливал от един съд в друг и си е топил ноктите вътре? Не знаеш преди колко часа е издоено, дали е пречистено, дали винаги е било охладено .... як ... не е за мене.

  California Über Alles
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#5] от "dmarev":

  Веригите купуват директно от производителите, но им извиват ръцете и взимат даже по-ниско от себестойност - стабилни адвокати и договори, както и глоби за неизпълнение - могат да му вземат земята, техниката, къщата и ризата от гърба на производителя. Много хора не преподписват договори, но веригите вече са си взели земя и техника - имат си вече свое производство.

 14. 14 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#11:"tlnet"]
  Какво значи "чисти земеделски продукти"? Какво значи "био"? Какво значи "еко"? Може ли някой да ми обясни. [/quote]-------------------Много просто, отгледани са както баба ви и дядови са ги отглеждали, преди да се появят пестицидите и изкуствените торове, а не са и прекалявали с естествените ,разбира се. Желая им успех и без тези ограничения за 100те километра!

 15. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#13:"Deaddark"]
  Веригите купуват директно от производителите, но им извиват ръцете и взимат даже по-ниско от себестойност - стабилни адвокати и договори, както и глоби за неизпълнение - могат да му вземат земята, техниката, къщата и ризата от гърба на производителя.[/quote]----------------------------Щом има кой да им се върже?! Те и тези дето купуват от тези вериги имат същото мислене, като тези дето ДАРЯВАТ(продават) на тези вериги.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Колко хора могат да си позволят тези чисти продукти?

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#1] от "peni_nikol.53.":

  Кой ви излъга, че произведеното на село е екологично чисто?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Понятие "чисти" земеделски продукти няма. Има сертифицирани био продукти. Условията за производството им са на страниците на серт. органи. В България действат поне 9 бр

 19. 19 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Аз работя в центъра на София. На тротоара пре офиса продава една баба, чиито син всеки ден на път с пикапа за женския пазар й оставя от няколко връзки зеленчуци, които разкъсва я разхвърля в няколко селски кошници и ги продава като свое производство.

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Гневно

  [quote#0:"статията"]Това обяснява Милка Йорданова, която днес продаваше сирене в двора на земеделското министерство и докато говорихме, то свърши. [/quote]
  До кога общината ще организира само демонстрационни и напълно случайни подобни събития!?
  Кога ще направите по един пазар на чисти селскостопански продукти, доставени от самите производители във всеки квартал на София, така че всеки да може да отиде когато му е удобно на точно определено място, за да си купи такива продукти!?
  Писна ми да чета само отчети из медиите, които освен да разлаят кучетата не правят нищо повече!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Моята екология е в моята градина...
  На случайни производители, кръстили се Еко- не вярвам...пък и съм гнуслива...

  Форумът е в будна кома...
 22. 22 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 458 Неутрално

  те на село не са чували и не ползват амониева селитра. а лозето не се пръска със син камък. за меда да не говорим, кой знае къде ходят пчелите.

 23. 23 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#13] от "Deaddark":

  Глупости,просто веригите искат огромни входни такси който малкия бизнес неможе да си позволи.Така държавата помага на големите производители защото са на едни хора хората

 24. 24 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Неутрално

  За жалост не е така. Днешните баби са до една текезесарски възпитанички и с удоволствие пръскат с пестициди. Не само това , те не вярват и не знаят че може да се минава и без тях. В добавка, местната сел.стопанска аптека ги зарибява постоянно с вълшебни вещества , морално остарели но евтини

 25. 25 Профил на Нели Синева
  Нели Синева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз си купих няколко пъти различни сирена от пазара в кв. Борово и съм доволна от качеството. Не зная обаче дали продуктите са гарантирано "Био". Организаторите трябва да се заемат с популяризирането на този пазар, за да идват повече производители и да имат полза от идването. Може и да се организира по-добре. Сирената и млякото седят в хладилни витрини, но продавачите се пекат на жегата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK