Въпреки кризата не се очаква силен спад в цените на имотите в Гърция

People walk down the main steps in the village of Meyisti on the Island of Kastellorizo which is the most easterly of the islands in Greece, July 4, 2015. It was on this island, that former Prime Minister George Papandreou announced in 2010 that Greece required a rescue package. If a 'No' in Sunday's referendum eventually takes Greece out of Europe's single currency, any "new drachma" or temporary payment unit could be worth as little as a fifth of the euro now in circulation. REUTERS/Cathal McNaughton   TPX IMAGES OF THE DAY

© Cathal Mcnaughton

People walk down the main steps in the village of Meyisti on the Island of Kastellorizo which is the most easterly of the islands in Greece, July 4, 2015. It was on this island, that former Prime Minister George Papandreou announced in 2010 that Greece required a rescue package. If a 'No' in Sunday's referendum eventually takes Greece out of Europe's single currency, any "new drachma" or temporary payment unit could be worth as little as a fifth of the euro now in circulation. REUTERS/Cathal McNaughton TPX IMAGES OF THE DAYБрокери на недвижими имоти не очакват драстичен спад на цените на имотите в Гърция заради кризата. Не се прогнозира и увеличаване на предлаганите за продажба жилища, но е възможно да нарасне делът на продавачите, които ще стават по-гъвкави и склонни към по-голям коментар на цените. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компания, предлагаща имоти зад граница, цитирана от БТА.


Според нея, дори и при евентуално излизане на Гърция от Еврозоната, се очаква имотите да продължат да се продават в евро.


Нищо чудно, ако се премине към драхма, цените на недвижимите имоти да останат в евро, защото съм сигурен, че гръцкият народ не вижда себе си извън ЕС, коментира Орлин Владиков, управител на компания за недвижими имоти. Според него евентуалното преминаване в драхми би било за период от пет - десет години, след което Гърция отново ще се върне в европейското семейство.
По думите на Полина Стойкова в момента има изчакване в Гърция поради проблемите в банковата система и никой не се втурва да продава имотите си, защото не е сигурен дали след това ще има достъп до средствата си. Интересът от българската страна обаче е налице, коментира експертът и допълни, че огледи за покупка са активни, а цените на гръцките имоти започват от 30 - 40 000 евро. Става дума за апартаменти с една спалня край морето, но не на първа линия. Компанията предлага в момента над
2 000 гръцки имота с цени от 40 000 евро до имоти над 1 млн. евро в Северна Гърция.


Гръцкият имотен пазар не реагира толкова силно при кризи, както в България


Гръцкият имотен пазар не реагира толкова силно при кризи, както в България, отбеляза Полина Стойкова и напомни за големия спад в цените на имоти у нас в периода 2009 - 2010 г. Когато започна кризата в Гърция, цените "падаха" с около 8 до 10 на сто на година при стабилно търсене и предлагане, отбеляза Стойкова.


Тя изтъкна, че отличните природни дадености, дългият летен сезон, както липсата на презастрояване в страната, и в частност в Северна Гърция, където е основният интерес на българските купувачи, са сред факторите, обуславящи спецификата на местния пазар на недвижими имоти.


Известно понижение на цените има при имоти в провинцията


Цените на имотите в Гърция не се очаква да паднат, коментира още Орлин Владиков. По думите му кризата в Гърция не е от вчера и не е от вота, който направи гръцкият народ, а датира вече трета - четвърта година. Според него за този период цените на имотите са запазили нивата си. Известно понижение на цените има при нестойностни имоти в провинциални градчета в неатрактивни курорти.


Въпреки спада на търсенето на имоти в Гърция заради политическите процеси, гърците продължават да държат цените на достигнатите нива преди кризата с надеждата, че рано или късно потокът от туристи, които искат да инвестират в страната им като втори дом, ще се възстанови, заради природните
дадености на Гърция и достъпните й контакти с европейските и неевропейските дестинации - Украйна, Русия, Близък Изток, смята Владиков.


Освен това цените в Гърция са стигнали своя апогей и например на няколко атрактивни улици в Солун те са до 11 000 евро за квадратен метър, такива са и цените в някои затворени селища от ваканционен тип, където се продават индивидуални къщи.


Кризата не отказва българина да наема жилища в Северна Гърция


Активен е сезонът на наемния пазар в Гърция, като повечето от къщите по морето вече са заети, отбеляза Полина Стойкова. Търсят се както апартаменти, така и къщи. Българинът предпочита да наеме къща за между 100 и 150 евро на нощ, която да има две или три спални, за да може да се поделят разходите и
цената на нощ да достигне между 50 и 80 евро на нощ.


Минималният престой под наем на българите в Гърция е една седмица, но има и хора, които наемат къщи за целия сезон. Наблюденията на експерта показват, че първо проверяваме възможностите за наем на имот например в Северна Гърция, а след това преглеждаме и предложенията на хотелите.


Сегашната криза не влияе на интереса на българите към наемане на къщи, въпреки че има известно колебание, което най-вече е свързано с това доколко ще има достъп до горива, коментира Владиков.


Състоятелните българи изчакват за покупките си в Гърция


Наблюденията на първия президент на Съюза на агенциите за недвижими имоти в България показват, че въпреки прогнозите за спад на цените на имотите в Гърция, се наблюдава спад на интереса на придобиване на недвижимости по някои от курортите главно заради опасенията на инвеститори, че недостигът на средства в Гърция ще доведе до занемаряване на комплекси, на инфраструктурата, както и на някои започнати обекти, което вечесе наблюдава през последните една-две години.


По тази причина състоятелните българи избягват да правят инвестиции в Гърция и изчакват развитието на събитията, коментира Владиков.


В последните месеци се забелязва обратен интерес - гръцки дребни и средни предприемачи търсят в България възможности за наемане на имоти, малки магазини и офиси до сто квадратни метра и складови бази. Целта е преместване на бизнеса и възползване от данъчните облекчения на България. По думите на
Владиков прехвърлянето на търговска дейност от Гърция у нас ще остане трайна тенденция, дори и да се въведе допълнителното данъчно бреме за гръцките фирми, които търгуват в България, защото и в този случай пак ще има икономическа целесъобразност от прехвърлянето у нас на дейност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Абе, нищо не се знае. Ако направят генералната грешка да излязат от ЕВРОзоната, 1997 г. на куб ще ги удари здраво!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 2. 2 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не бързайте - банките са затворени само от 5-6 дни. Драхмата още не е дошла. След 2-3 месеца пак ще пишете материалче по темата.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 3. 3 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Ще, ще има спад. След въвеждането на тази велика валута, драхмата, ще направят, предполагам, едно 30-40% надолу.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1820 Неутрално
 6. 6 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В последните месеци се забелязва обратен интерес - гръцки дребни и средни предприемачи търсят в България възможности за наемане на имоти, малки магазини и офиси до сто квадратни метра и складови бази. Целта е преместване на бизнеса и възползване от данъчните облекчения на България.


  Така,че колкото по зле за Гърция по добре за България.

  писнало ми е от левичари
 7. 7 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Между другото, гледам сега французите също взимат добра позиция срещу гърците! Тоест, нещата се затягат доста сериозно

  POLL SHOWS 62% OF FRENCH AGAINST GREEK DEBT WRITE-DOWN: FIGARO

  Което, мисля, че ще е ясно, до каква позиция ще доведе на Оланд.

 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Въпреки кризата не се очаква силен спад в цените на имотите в Гърция" Не- не мисля така. Трябва да се изчака края на август ' 2015 и тогава отново да се мисли и пише по въпроса- при актуалните реалности.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ще падат още, със сигурност.
  Имотите в страна, която е в криза няма как да задържат цените си.
  А краят на тяхната криза изобщо не се вижда...

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  Че ще има спад, ще има...! Друг е въпроса с колко и за какъв период. Естествено цените на имотите в Гърция няма да се сринат за няколко месеца, но в рамките на няколко години ще спаднат и то значително, предполагам с 30-40%-та...! Вероятността да им вдигнат още данъците, също е голяма, което автоматично дава отражение на цените!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Избягвайте да купувате на островите - не се знае кой ден фериботът ще работи и кой ден ще стачкува.

  Може да размахвате стегната пачка от по 500 евро под носа на продавача. Чувал съм, че тази магия прави чудеса.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#6:"koiot"]Така,че колкото по зле за Гърция по добре за България.[/quote] Ей сега ще се появи някоя руска мразилка, преквалифицирала се в гръцки защитник, и ще започне едва ли не да Ви кълне как сте злобен, завистлив и желаете само чуждото нещастие На мен всички подобни субекти ми се лепят като мухи на мед и се заяждат с мен, когато напиша същият текст като цитата от Вашия коментар...Няма как да им се обясни, че това е съпътстващ ефект на гръцката криза- ни приемат, ни предават...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  "Нищо чудно, ако се премине към драхма, цените на недвижимите имоти да останат в евро, защото съм сигурен, че гръцкият народ не вижда себе си извън ЕС"

  OXI!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Ще е цяло чудо, ако не паднат поне с 20-30%. Няма как да се обслужват ипотеките при девалвация или нещо от този род. Единственият им шанс е Европа да им налее едни 50-100 млрд. като за начало. Във форума има доста хора от Америка, те могат да кажат какво стана с цените на имотите през 2007-2008, няма нужда да се открива света. Отделно Америка не стигна до положението в което се спуска Гърция.

 15. 15 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Аз пък разбрах, че Коча щял да си купи Закинтус почти за без кинтис..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 16. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 951 Любопитно

  При липса на ликвидност, кел файда, че имаш ДМА?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1678 Весело

  Засега няма причина да падат имотите. Когато обаче започне Великата ОХИ социалистическа революция (ВОСР) цените им ще паднат като на фабриките след 9-ти септември.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 18. 18 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 873 Неутрално

  При спад в търсенето и предлагането е естествено да няма големи изменения в цените. Да не забравяме също, че много от имотите са купени в добрите години, когато кредитите бяха евтини. Ако обслужването на ипотеките стане трудно, ще има ръст на предлагането. Едни от големите купувачи, руснаците, в момента затягат колана и съответно не се очаква да увеличат търсенето. Европейците пък не обичат много хаоса и засега изчакват, така че в средносрочна песпектива сигурно ще има спад.

 19. 19 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Същите тия агенцийки родни и през 2008 г. тук се кълнях, че видите ли нямало да падат цените на НИ... Как да не падат бе шамани, нема кеш, политическа и социална несигурност, бунтове може да има....какво друго да очакваме с цените? Въпроса е само с колко ще спаднат, правопропорционално ще е на гръцкото вироглавие и вяра в комунизЪма...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  AFP: Президентът на Френската централна банка предупреди за опасността от хаос в Гърция 8 Юли 2015 | 10:57 | Агенция "Фокус"AFP:...„Гръцката икономика е на ръба на катастрофата, крайно необходимо е в неделя да бъде сключено споразумение – това е крайният срок, след който вече ще бъде твърде късно, а последствията ще бъдат тежки“, заяви Нойе.Той не изключи опасността от избухването на размирици и разпространяването на хаос в цялата страна при неблагоприятно развитие на събитията.
  И как при размирици и хаос в една държава няма да поевтинеят недвижимите имоти в нея?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Българите да не са хукнали да изкупят имотите в Гърция?

 22. 22 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Пу, язък! Мчи са злорадстващите българи ще се пукнат от яд, че не могат да купят я вила на беломорието! Пък некои и за острови се беха размечтали.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 23. 23 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 614 Неутрално

  [quote#6:"koiot"]Така,че колкото по зле за Гърция по добре за България. [/quote]

  Само един изключително прост Вутевски мозък може да мисли, че колкото са по-зле съседите, толкова сме по-добре ние.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 24. 24 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#20] от "logika":

  Вярно е, че цените трябва да паднат. Гърците знаят много добре какво са направили, гласувайки с НЕ. И ще си изтърпят кротко последствията, така че размирици и хаос може да бъдат внесени единствено отвън. Но нали все пак това е крайната цел на тази процедура - пълно обезценяване на всички гръцки активи и изкупуването им на безценица?

 25. 25 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Знаете ли че за 1 ви имот в Гърци не се плаща данък..

 26. 26 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Двустайни в Солун и Термайко, до Солун на цени от 30-40 000 евро. Повечето се нуждаят от реновация и не са луксозни, но това са цените в момента в Пловдив и донякъде Варна.

 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Много паралии, много нещо. Пълно и равно с луксозни лимузини у нас, пазарът на скъпи имоти тук и зад граница расте и не старее, а уж имало криза, уж народът бил беден и прочее, и прочее. Явно сме доста добре икономически, щом има вълна на купуващи всякакъв по мащаби имот в богата Гърция.

 28. 28 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Значи няма криза!Въобще цялата тая патардия става все по неясна!Това което аз разбрах от всичко ,е че може да взимате колкото ви дадат пари/стига да има балами да ви ги дават / ,а накрая просто пасивите ги зачеркват !Само бунаци като нас живуркат и се правят на принципни!

 29. 29 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Какъв спад в цените? Народът на Гърция си има пари, държавата е задлъжняла! Не хората! Дълг от над 320 милиарда евро. Хорото водят US с близо 19 трилиона US долари.

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 30. 30 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1932 Весело

  Голям българо-гръцки буламач се очертава по тея ширини, не знам европейците как ще се оправят като се омешаме с гърците ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 31. 31 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#27] от "Читател":

  Ти сега ли го разбра?
  Само иди в някоя банка и виж колко ще чакаш за да платиш една такса и хората колко дълго и с какви суми оперират....

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK