КЕВР ще редуцира планираното поскъпване на тока след промени в енергийния закон

КЕВР ще редуцира планираното поскъпване на тока след промени в енергийния закон

© Надежда Чипева, КапиталВнесените промени в Закона за енергетиката би трябвало да доведат до намаляване на предварително предложените в проекторешението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цени на електроенергията. Това заяви днес пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов, цитиран от БТА.


Ако има движение на цените в сравнение с предложеното от нас решение, то ще е в посока надолу, ние като регулатор не само ще оценим направените предложения, но и за нас би било много добре, ако се реализира едно такова понижение на цената, коментира той.


Късно вчера предложенията за промени в Закона за енергетиката бяха внесени от депутати от ГЕРБ и ще бъдат разгледани в четвъртък на извънредно съвместно заседание на комисиите по енергетика и комисията за наблюдение дейността на КЕВР.
Промените предвиждат създаване на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който ще бъдат събирани вноски от всички предприятия, производители на енергия в размер на пет процента от ежемесечните приходи от продадена електроенергия без ДДС. До пето число всеки месец производителите ще трябва да подават данни за произведената от тях електроенергия, а вноските ще се внасят до 15-о число всеки месец. Фондът ще трябва да компенсира недостига на обществения доставчик за изкупуване на енергията от зелените централи, когенерациите и американските ТЕЦ.


Предвижда се фондът да се управлява от седемчленен управителен съвет с председател и членове, определени от министъра на енергетиката след съгласуване с министъра на финансите, министъра на околната среда и водите и производителите на енергия. Във фонда ще се събират и средствата от продажбата на емисии въглероден диоксид. Министерският съвет с наредба ще определи устройството и дейността на фонда, както и разходването и контрола на средствата в него.


Промените предвиждат още НЕК да изкупува енергия от ВЕИ по преференциална цена само до размера на нетното специфично производство, определено с ценовото решение на КЕВР, а останалото количество зелена енергия - по цена за балансиращ пазар. КЕВР ще може също така да определи индивидуални цени за ВЕИ производители, при които има констатирано разминаване между реалните инвестиционни разходи и декларираните.


Пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че не може да коментира предложенията за промени, докато не бъдат приети и каза, че се надява да бъде поканен утре от депутатите, за да чуе техните становища. Иванов отново подчерта, че проекторешението на регулатора за цени на тока е дало равнопоставеност между всички потребители на електрическа енергия и че нито от страна на правителството, нито от страна на енергийния сектор е имало критики към решението. То е предизвикало единствено реакция за търсене на вътрешни резерви, които да позволят намаляване на цените.


Според Иван Иванов не може да продължи да има неравнопоставеност в цените между регулиран и свободен пазар, защото предстои въвеждане на енергийната борса и пълно либерализиране на пазара на електроенергия.


Ако бъдат спазени сроковете, обявени от председателя на комисията по енергетика Делян Добрев, промените да бъдат приети до 22 юли и публикувани в Държавен вестник на 24 юли, КЕВР ще работи, ако трябва и денонощно, но до края на юли ще обяви ценовото решение и се надявам то да бъде в интерес на всички потребители, заяви Иван Иванов.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Извиха ръцете на Иван Иванов,само и само енергийната мафия да остане в комфорт.

  Tony
 2. 2 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Гневно

  НИКАКВО ПОСКЪПВАНЕ!!!

  Няма да храня всичките крадци!!

 3. 3 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 958 Разстроено

  Великите работодатели(експлоататори) пак ще вият на умряло ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 4. 4 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  България може да загуби милиони евро от ЕК заради ВЕИ-та

  Брюксел счита за недопустимо с пари от фондовете да се финансират проекти, които печелят и от продажбата на ток на преференциални цени
  ТАНЯ ПЕТРОВА
  Голямата мода в развитието на селските райони - ударното изграждане на фотоволтаични паркове, е на път да се окаже прескъпо начинание за държавния бюджет. Европейската комисия отказва да признае десетки милиони евро разходи, платени за реализацията на тези проекти, защото токът от тях се купува на преференциални цени. Брюксел счита това за недопустимо двойно финансиране и настоява за намаляване на парите по програмата за развитие на селските райони. България ще се опита да спаси парите, като предоговори сериозна част от сключените договори за изкупуване на електроенергията на преференциални цени.

  Това става ясно от писмо, изпратено от Брюксел до Държавния фонд "Земеделие" по повод извършена проверка на програмата за развитие на селските райони. Писмото е секретно, но "Сега" разполага с него. За проблема с проектите, изграждани в първия мандат на ГЕРБ, призна и правителството.

  Изграждането на фотоволтаични паркове по програмата за селските райони бе сред най-атрактивните мерки в предходния програмен период. Пред bTV вчера вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че по програмата са реализирани около 350 ВЕИ проекта на обща стойност около 100 млн. лв. Максималният размер на помощта е 200 000 евро, като огромна част от проектите са финансирани на максимума. Няма данни каква част от тях в кои години са одобрени, защото програмата за развитие на селските райони бе изключена от общата информационна система за наблюдение на европейските програми.

  Първият сигнал за сериозен проблем с проектите за фотоволтаични паркове е получен през март 2013 г. По регламент при подобно заключение за несъответствие на разходите с правилата ЕК посочва какви коригиращи мерки трябва да предприеме съответната държава, която има 2-месечен срок да отговори. България е изпратила два отговора - през май и през август, на базата на които е проведена двустранна среща. И след срещата са възникнали въпроси, на които България е отговорила в края на май 2014 г. Въпреки солидната размяна на писма страната ни до момента не е успяла да убеди Европейската комисия, че не следва да бъде санкционирана. Приемът на такива проекти обаче е бил светкавично спрян непосредствено след получаването на първото писмо от Брюксел.

  След този кръг от уточнения ЕК е настояла бюджетът на селската програма да бъде намален с 28 млн. евро, става ясно от документите, с които "Сега" разполага. Сумата е изчислена на база на симулация за приходите на средностатистически проект за период от 20 години, като са отчетени инфлацията, разликата между пазарна и преференциална цена и количеството произведена електроенергия. Така комисията е изчислила, че при проектите, които са договаряни през 2011 г., бенефициентите са получили 418 859 евро допълнително финансово предимство по линия на преференциалните цени над вече предоставените 200 000 евро за инвестицията. През 2012 г. предимството възлиза на 243 178 евро, за 2013 ползите от по-ниските цени се изчисляват на 128 938 евро. Всички проекти, при които допълнителните ползи от преференциалните цени надхвърлят допустимата помощ, са загубили напълно отпуснатото еврофинансиране, а при останалите е извършено приспадане, става ясно от методиката. Корекциите са наложени за плащания, извършени от април 2011 до октомври 2013, като от ЕК са предупредили, че ако след тази дата има нови плащания, ще има и нови писма за несъответствие. От Брюксел изтъкват, че проблемът не е в изкупуването на електроенергията на преференциални цени, което би следвало да е декларирано в бизнес плановете на кандидатстващите за еврофинансиране, а в отпускането на помощите въпреки това.

  "Има подобна кореспонденция с Европейската комисия, която още не е приключила с решение", коментира пред "Сега" вицепремиерът Томислав Дончев. Той потвърди, че проблемът е в двойното финансиране на проектите за изграждане на фотоволтаични паркове. България обаче ще предложи на комисията, вместо да се стига до намаляване на бюджета на селската програма, да се върви към предоговаряне на преференциалните цени на фирмите, получили помощ от нея.

  "Това са двата сценария, които съществуват като възможност - да допуснем намаляване на бюджета на програмата и да търсим начин за връщане на тези суми от страна на фирмите към бюджета или да се опитаме да постигнем нови условия по договорите със задна дата", обясни Дончев. Това означава при всички случаи държавата ще си търси парите от неизрядните фирми. Дончев уточни, че при част от договорите това ще бъде улеснено, защото фирмите са пропуснали да декларират пред ДКЕВР, че финансират инвестициите си с публични средства. Още от 2012 г. в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия има текстове, които регламентират как се изчисляват преференциалните цени при ползване на еврофондове. Няма яснота каква част от фирмите са спестили тази подробност пред ДКЕВР и на каква стойност възлизат реализираните от тях проекти. "Има шансове да убедим комисията да не се стига до намаляване на бюджета на програмата, въпреки че откриват проблема на ниво одобряване на проектите от държавен фонд "Земеделие", а не при договарянето на преференциални цени", коментира още Дончев.

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#2] от "stenli1": Щом живееш тук, ти си роб! И ще ги храниш! Защото те си имат ДОГОВОРИ! Дългосрочни! И щели били да ни съдят!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Весело

  До коментар [#5] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  2102 също е "ударна" по отношение на присъединяването на ФВЕИ-та. Та е най-ударната

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Този може ли да е такъв смешник или по скоро може ли от 7 млн. българи да изберат него за КЕВР!?

 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  [quote#5:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]И щели били да ни съдят![/quote]
  Като пиявици са се закачили за нас

 9. 9 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#4] от "stenli1":

  Има просто решение построените с евро пари ФвЕЦ да продават на свободен пазар без преференции. А ако продават ЛОКАЛНО на ниско напрежение, ще са изгодни за потребителите, защото се избягва преобазуването и преноса на енергията. В пари това са таксите за пренос на ЕСО и частично на ЕРП. Освен това е крайно време със закона за ВЕИ да се спрат всякакви преференции за нови мощности ВЕИ

 10. 10 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#6] от "stenli1":

  Така е. 800 Мвт във фотоволтаични централи (около 80% от всички ВЕИ) се присъединиха на цена 440 лв.Мвтч до 1 юли, а след тази дата цената падна на 270 -280 лв. Мвтч.

 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 694 Неутрално

  В общи линии вече и водно централите и Аец-а ще се включат да доплащат на "изстрадалите" костови американски Марици и СтанишевоБорисови немски фотоволтаици . Трябва богаата България да помага на бедните Сащ и Германия,спор няма..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2490 Весело

  КЕВР щом защитават картелите и криминалните монополи защо не започнат да си получават традиционно от там заплатите които не са никак малки ?

  Това което не ви казват ,че няма как да има равнопоставеност в цените защото домакинството си плаща ДДС върху прескъпата енергия което никой не му го връща а после никой не му приспада разходите за монополи от данъците.
  А индивидуалното свободно договаряне и либерализацията ще е такова ,че "чуждестранните инвеститори" ще си получават по евтино ток а българските компании скъпо което си е яснен пример какво значи либерализиране!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  От "независимия регулатор" абсолютно нищо не зависи.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  Борисов и ГЕРБ само привидно се съгласяват с КЕВР,за пред нас.После работят за други интереси.

 15. 15 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Според Иван Иванов не може да продължи да има неравнопоставеност в цените между регулиран и свободен пазар, защото предстои въвеждане на енергийната борса и пълно либерализиране на пазара на електроенергия."

  Но една от стъпките за да има пълно либерализиране на пазара на електроенергия е замяната на механизма на преференциалните цени за бъдещи ВЕИ инсталации с друг насърчителен механизъм.

  Преференциалните цени са добър механизъм за страни, в които те се администрират добре и обществото е готово да плаща съответната цена. Например в Германия - където преференциалните цени се изменят само в бъдеще време и не са прилагани мерки с обратна сила. На други места обаче (Испания, Чехия, Гърция) такива мерки бяха приложени. А в Чехия дори се отмениха преференциалните цени за бъдещи инсталации (ако не греша нещо).

  В същото време съществуват и други възможни насърчителни механизми за бъдещи ВЕИ - например търгуемите зелени сертификати (използват се в близо половината европейски страни, включително в Румъния, Италия, Англия), търгове за изграждане на определени ВЕИ мощности (във Франция, Ирландия), данъчни облекчения за ВЕИ инсталации (във Финландия). Дори и у нас бе подготвена смяна на преференциалните цени с търгуеми зелени сертификати през 2005 г. (като че ли тогава смяната на правителството попречи това да се осъществи докрай).

  Всички тези механизми си имат предимства и недостатъци, но все пак е добре да се напомнят някои важни предимства на търгуемите зелени сертификати:

  - те са пазарен механизъм (с 2 независими пазара - за самата електроенергия и за сертификатите)
  - създават конкуренция между различните ВЕИ технологии (например между водноелектрически централи и фотоволтаици)
  - администрират се по-лесно (предварително може да се зададе какъв да е броят на сертификатите, респективно колко да е производството на електроенергия от ВЕИ)
  - дават потенциална възможност за международна търговия със сертификати.

  При това за нас е от значение фактът, че този механизъм вече действа в Румъния, без да е създал там проблеми, каквито възникнаха у нас, а това би улеснила евентуално регионално интегриране в областта на енергетиката.

  Не е ли сега моментът да се помисли за смяна на преференциалните цени с търгуеми зелени сертификати за бъдещите инсталации - т.е. да се мисли не само за преодоляване на тазгодишния дефицит на НЕК, а да се гледа малко по-напред в бъдещето?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK