Парламентът одобри правилата за избор на подуправители на БНБ

Парламентът одобри правилата за избор на подуправители на БНБ

© Анелия НиколоваПарламентът утвърди процедурни правила за избор на трима подуправители на БНБ - ръководител на управление "Банков надзор", ръководител на управление "Банково" и ръководител на управление "Емисионно", съобщи БНТ.


По силата на Закона за БНБ Народното събрание избира подуправителите по предложение на управителя на банката, който трябва да внесе писмено предложение до Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на парламента при възникване на законово основание.


Предложението за кандидати за подуправители трябва да е придружено с писмени мотиви, подробна автобиография и документи, удостоверяващи професионализма им в областта на икономиката, финансите и банковото дело и др.
Писмени въпроси към кандидатите ще могат да бъдат изпращани до Комисията по бюджет и финанси от юридически лица с нестопанска цел, от професионални организации и от средствата за масово осведомяване.


Кандидатите ще бъдат изслушани първо в открито заседание на Комисията по бюджет и финанси. Изборът на подуправителите ще се състои в пленарната зала на парламента в заседание, което ще се излъчва в реално време в интернет чрез електронната страница на парламента.


На заседанието кандидатите ще бъдат представени от управителя на БНБ, след което ще се проведат разисквания. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.


Ако кандидатът не получи необходимите гласове, парламентът ще приеме решение за откриване на нова процедура за избор.


В процедурните правила за избор на подуправители на БНБ не може да има допълнителни изисквания освен тези, записани в закона. Това коментира народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебатите за приемането на процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидати за подуправител на БНБ, цитирана от агенция "Фокус".


Депутатът поясни, че това дали кандидат за подуправител на БНБ е бил част от управителния съвет на фалирала банка може много лесно да провери от автобиографията, която е прикачена към необходимите документи за кандидатстване.


"От там може да се види дали лицето е било част от управителния съвет на банка, изпаднала във фалит", поясни Менда Стоянова.


Междувременно в понеделник се разбра, че Конституционният съд е образувал дело срещу правилата за избор на управител на БНБ. Делото е по искане на 74 народни представители от БСП, Патриотичния фронт, Български демократичен център (БДЦ) и "Атака", според които с приетите правила, че "предложение за кандидат за управител на БНБ се прави от парламентарните групи или народните представители, нечленуващи в парламентарна група", нарушава три текста от конституцията.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Първото и задължително правило , както знаем, е да бъде ''наш човек ''...

  [email protected]
 2. 2 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Вече можем да очакваме, човекът на Пеевски да отговаря на условията!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK