Влизането на България в еврозоната е най-важният въпрос, смята Бисер Манолов

Влизането на България в еврозоната е най-важният въпрос, смята Бисер Манолов

© Надежда Чипева, КапиталПодготовката на България за влизане в еврозоната и присъединяване към Единния надзорен механизъм са най-важните приоритети пред България в момента. Това обяви кандидатът на Реформаторския блок за управител на БНБ Бисер Манолов. Той представи концепцията си пред бюджетната комисия в Народното събрание, която този следобед изслушва и останалите кандидати - Димитър Радев от Международния валутен фонд, кандидат, подкрепян от ГЕРБ и за когото се смята, че има най-големи шансове да заеме поста, Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и номиниран от Патриотичния фронт, и Виктор Йоцов, бивш експерт в БНБ и МВФ и номиниран от АБВ. Изслушването става по азбучен ред и след кратко представяне на кандидатите от депутат от излъчилата ги политическа сила. 


Според Манолов централната банка трябва да е активен участник в процедурите за подготовката на България за членство в двете структури. Пред депутатите той повтори тезата си, оповестена в негови интервюта досега, че между БНБ и Министерството на финансите трябва да се създаде управляващ комитет с подкомитети за целта.


Манолов посочи, че присъединяването на страната към двата механизма дава на България огромен потенциал и е на практика форма на застраховане на финансовата система срещу кризи. Той напомни, че влизането в Единния надзорен механизъм има негативи, като например известна загуба на суверенитет, но според него ползите са много по-значими от негативите. 
"Ако бяхме член на Европейския надзорен механизъм или на еврозоната, дали тази криза (с КТБ - бел. ред.) щеше да се случи и дали щяха да бъдат похарчени публични средства? По-скоро - не", даде пример Манолов.


Според него след като приключат предстоящите стрес тестове на банките у нас, веднага трябва да се пристъпи към кандидатстването на България в двете структури.


По думите му не е много удачна прибързана оценка на активите на банките, за което неотдавна България беше призована от страна на Брюксел. "Трябва балансирана твърдост, не трябва да се прибързва. Банките не трябва да бъдат тормозени в никакъв случай от гледна точка на регулацията, защото те не правят рискови инвестиции подобно на инвестиционните банки в други страни, които влагат средства във високорискови инструменти", посочи Манолов.


Какво да се промени в БНБ?


Според Манолов най-важното е системата за ранно предупреждение да заработи, тъй като от казуса с КТБ се видя, че не е така. Тя трябва да мине към управителния съвет на централната банка, за да не бъде поставян той отново в ситуация да взима решения без налична информация.


Сега БНБ няма достъп до детайлната информация от финансовите отчети на банките, нито до междинните, които се изготвят от одитни компании, обясни Манолов и посочи, че според него трябва да се въведат механизми за реакция на централната банка. Като например, ако дадена одитна компания не представя качествени отчети, то да може да се препоръча на съответната банка да избере друг одитор. 


Да се обърне внимание на процедурите по идентифициране на крайния собственик на банките и да се засили сътрудничеството с финансовото разузнаване по темата, смята още кандидатът за управител на БНБ.


Той обясни и че трябва да се засилят правомощията на централната банка по контрола върху качеството на обезпеченията, които приемат банките при кредитирането, докато се изготви регламент, отнасящ се до така наречените специални инвестиционни дружества. 


Доста банки използват схеми за финансиране, типични по-скоро за инвестиционното банкиране чрез така наречените специални инвестиционни дружества, при които се оказа, че обезпеченият липсват, даде пример той.  


По мнението му трябва да се разработи и наредба, която да дава механизма за проследяване на експозиции на банките, надхвърлящи законово определените за финансиране на свързани лица. 


На въпрос на "Капитал" дали ако заема поста, би направил проверки по медийни публикации за проблеми в банките, Манолов отговори положително, като допълни, че стига да става дума за задълбочени публикации. 


Според него настоящото ръководство на БНБ е взело нужните мерки, за да предпази страната от ефектите на гръцката криза, съдейки по публично достъпната информация. 


Той не пожела да огласи идеите си за екип, който би предложил, ако оглави БНБ. Той не отговори на въпроса на депутат от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов дали би се съгласил да е подуправител на БНБ, ако не бъде избран за гуверньор. 

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Има много по-важни въпроси на дневен ред.
  Не че този не е, просто не е най-важният.

  Every cradle is a grave.
 2. 2 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 617 Неутрално

  В Еврозоната не искат мизерници и тарикати. Справка: Гриийс...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вярно дума Манолов.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 951 Неутрално

  дано да се избере чутав човек, че в следващият му мандат най-веротяно наистина ще има много важни неща, като процедури и прочие, през които трябва да мине България и БНБ и за това трябва много, много сериозен човек да е на кормилото на БНБ

 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Хайде първо да извадят Гърция от там , че ние каквито сме смотаняци , хем ще сме най бедните ,хем ще трябва да плащаме сметките и на гърците .

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  По стар български обичай,ще изберат не най-подходящия,а спазарения.

 7. 7 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ква еврозона ,ве?! БГ е дестинация на осъдени и избягали престъпници с една неефективна и без всякакъв авторитет съдебна система, а тоя припява като Пръмова: еврозона,та еврозона.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 8. 8 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5652 Неутрално

  Ще изберат кандидата на ГЕРБ, а този ще е подуправител.

 9. 9 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това не е шега работа, не бива да се избързва иначе малко ни трябва да последваме Гърция.

 10. 10 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 334 Разстроено

  Подготовката на България за влизане в еврозоната и присъединяване към Единния надзорен механизъм са най-важните приоритети пред България в момента. Това обяви кандидатът на Реформаторския блок за управител на БНБ Бисер Манолов.
  -------------------------------------

  Хайде няма нужда, г-н Манолов!

  Еврото е много слаба валута, след като Гърция излезе от Еврозоната може да се сгромоляса!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Влизането на България в еврозоната е най-важният въпрос
  _______
  Влизането на България в еврозоната изобщо не е важно ,но такава стъпка трябва да се проведе задължително с референдум и разясняване на рисковете и ползите от такова "сваляне на гащите" от обрулената ни икономика!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на earthian
  earthian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Бая раншко ни е за Еврозоната.... Това ми прилича на чист популизъм и липса на реална представа как стоят нещата от чисто макро-икономически аспект. Да не отварям дума за това, че в момента в БНБ не са наясно с базовото европейско законодателство по отношение на банковия сектор, статистика и отчетност, там работят пълни малоумници, които при зададен конкретен въпрос започват да мънкат и да се тръшкат и въобще са едни смешни чиновници....

 13. 13 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "... дали тази криза (с КТБ - бел. ред.) ..."
  КаТеБейския пладнешки обир, да наречеш "криза" си е малко смешно или...страхливо.

 14. 14 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Този лобира за отпадане на борда и тръгване по пътеката на Гърция.

 15. 15 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 334 Разстроено

  [quote#11:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Влизането на България в еврозоната изобщо не е важно ,но такава стъпка трябва да се проведе задължително с референдум и разясняване на рисковете и ползите ... [/quote]

  Никой няма да ни пита, така е при американската псевдодемокрация, която Луканов въведе в България! Както ни питаха за НАТО или влизане в ЕС!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 16. 16 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Според мене това е демагогия и популизъм, никой не иска такава нестабилна държава в ЕЗ. Особено сега.

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  хапката КТБ се услади и политическата мафия вече впери поглед в милиардите на ЕЦБ.

  ще бъдем готови за еврозоната чак след съдебна реформа и изграждане наново на кирливите институции - БНБ, прокуратура, ДАНС, полиция, следствие и съд.

 18. 18 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ватник":

  Според мен, ако говорим за финансова стабилност (особено в контекста на КТБ)... То по-важните въпроси от разгледаните от г-н Манолов не се отнасят до БНБ, а по-скоро до прокуратурата и ДАНС...

 19. 19 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Беше редно Дневник да ни запознае с няколко щрихи от биографията на господина!

  За да знаем какво е работил, къде е учил и т.н. Иначе как да си съставим мнение за него, по-скоро щом е избранник на псевдо-РБ ще събере много негативи!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 20. 20 Профил на Агент Гоце
  Агент Гоце
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никакво влизане в еврозоната преди да се реформира еврото! Еврото не може да просъществува в този си вид. Рано или късно, ще изберем някакви глупаци които ще съсипят държавата както стана в Гърция и после както гърците ще има да сърбаме същата попара. Ако сме извън еврото може сами да си определяме фискалната политика и сравнително лесно да излезем от криза, справка : правителството на Иван Костов 1997-2001г.

 21. 21 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Поляците заявиха онзи ден, че не планират влизане в еврозоната в обозримо бъдеще, но наш Бисер драпа, та драпа. Поне да беше обяснил конкретно какви ще са ни ползите (но и вредите), а не само да декламира лозунги.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 22. 22 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#20:"Агент Гоце"]Ако сме извън еврото може сами да си определяме фискалната политика[/quote]

  С валутния борд, дето ни виси на шията, можем да определяме само дали ще пием кафето с мляко или чисто.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 23. 23 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ... аман от популисти ....

 24. 24 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Ако бяхме член на Европейския надзорен механизъм или на еврозоната, дали тази криза (с КТБ - бел. ред.) щеше да се случи и дали щяха да бъдат похарчени публични средства? По-скоро - не", даде пример Манолов.

  И тоз чичка се мъчи да ни успива с лакърдии за Добрия Бял Баща.

  - европейския надзорен механизъм още не работи
  - от 2008 до 2013 европейския матрял са го охарчили с 473 милярда евро за спасяване на банки (туй без да броим португалски и гръчки) - http://www.ft.com/cms/s/0/555f3ade-6303-11e3-a87d-00144feabdc0.html

 25. 25 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 484 Неутрално

  България може да покаже на Гърция,как една балканска страна трябва да се държи в еврозоната.Само че,дотогава Гърция вече няма да е там.

 26. 26 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  България в еврозната -тя беднне все повече с тои валутен борд ,а пък в еврозоната ще гръмне кат Гърция .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 27. 27 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  пълни глупости.
  активно мероприятие за отвличане
  на вниманието от съдебната реформа,
  която е най-важната. разни куневици
  и други подобни ятаци с псевдо демократични
  дрешки вече предизвиват само съжаление и
  гняв. който съвсем скоро ще ги помете.

 28. 28 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Какви са позитивите ако си в еврозоната?
  - по ниски лихви за фирмите и домакинствата, т.е. по -голям оборот и по- голяма конкурентноспособност на българските фирми
  - по голяма сигурност за инвеститорите
  - по голяма предвидимост
  - можем да разчитаме на помощ от ЕЦБ ("само" защото е в ЕЗ в Гърция наляха 300 милиарда)
  - повишаване на интеграцията между България и ЕС
  - по добър контрол над банковата ни система ( само 4те милиарда които загубихме от КТБ би трябвало да са достатъчна причина да искаме да сме в ЕЗ)

  Какви са позитивите ако не си?
  Единственото предимство на страните които не са в ЕЗ е че им се девалвират валутите спрямо еврото и стоките им стават конкуентноспособни.

  Е та какво става в България в момента - не ползваме единствения позитивив от "гъвкавата валута" щото сме свързани с еврото и ползваме всички негативи понеже не сме вътре.

  България е малка икономика и страна от най-комунистически тип( от всички бивши соц държави) все още, и не можем да имаме собствена валута (отвързана) защото ще но окрадът комунистите и техните наследници, като през 1990 г и 1996г.
  Националният интерес на България е да влезнем в ЕЗ

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 29. 29 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако, ако...Лесно е да се коментира, след като каруцата се е обърнала. Управлението на БНБ не е шега работа и аз не разбирам какъв тоя зор да се бърза да се назначи дребен чиновник от МВФ на толкова отговорен пост?

 30. 30 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ватник":
  Човека говори, като кандидат за управител на БНБ, а не като за кандидат министър-председател. За шефа на БНБ това трябва да е най-важната цел.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 31. 31 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#28:"iak"]Националният интерес на България е да влезнем в ЕЗ [/quote]
  Плюс Шенген. Двете неща ще сложат край на руските мераци, България ще се определи като Запад завинаги, за мъка на бат Здравковците.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 32. 32 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 334 Весело

  [quote#29:"comtec"]Управлението на БНБ не е шега работа и аз не разбирам какъв тоя зор да се бърза да се назначи дребен чиновник от МВФ на толкова отговорен пост? [/quote]

  Ясно, щом идва от МВФ е наш компетентен другар!

  Тоест ще се погрижи България да увеличи дълга си като Гърция, за да се радват господарите му от Уолстрийт!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 33. 33 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#21] от "Репей":
  Сравнението на България с Полша е изключително некоректно, защото полската валута не е свързана "твърно" с еврото и те печелят от обезценяването на валутата им - стоките им стават много по конкурентноспособни (евтини). А ние дефакто сме въвели еврото, но не ползваме позитивите от това.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 34. 34 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#31] от "captainFill":
  Да това са две огромни стъпки по посока - "Запад" и интеграцията с развития свят, но докато желанието ни за "Шенген" го разбират и приемат дори "чугунените глави", за влизането в ЕЗ не е толкова ясно.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 35. 35 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#34] от "iak":

  Аз не мога да обясня като теб икономическите ползи, но напълно разбирам политическите - това ще означава окончателно определяне на България като западна държава. Точно това искам и аз. Ясен знак за някои хора - не пипайте България!

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 36. 36 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#35] от "captainFill":
  Таке е капитане. Но понякога в живота политическата и икономическата цел не вървят ръка за ръка. Живота те принуждава за да платиш политическата цена - "окончателно определяне на България като западна държава" с икономически загоби. Но създадената ситуация е идеална за България, тъй като освен политическите ползи има и съвсем реални икономически ползи - коментар 28. Което за бедна страна като нашата хич не е малко.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 37. 37 Профил на Агент Гоце
  Агент Гоце
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#22:"Репей"]С валутния борд, дето ни виси на шията, можем да определяме само дали ще пием кафето с мляко или чисто. [/quote]

  Валутния борд може лесно да се разтури ако ножа опре до кокала. Печатането на нова валута, доста по-трудно както се вижда в Гърция.

 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Парично стоковите отношения са за отмяна, този в зона ще ни вкарва, за да закъсаме съвсем.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 39. 39 Профил на qid21311676
  qid21311676
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#28] от "iak":

  +++++++++++++++++++
  Поздрави, ей това исках и аз да напиша но със сигурност нямаше да успея така просто и разбираемо да го обобщя.

 40. 40 Профил на fvf
  fvf
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Той не отговори на въпроса на депутат от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов дали би се съгласил да е подуправител на БНБ, ако не бъде избран за гуверньор.
  Егати "важния" въпрос, от типа "отчитане на дейност"...

 41. 41 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най-бедната и най-корумпираната. Кой луд ще я вземе в елитен паричен съюз ?

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#28] от "iak":

  Точно и подробно! Поздравления, г-не!

 43. 43 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Стига сме влизали някъде без да си оправим правосъдието.

 44. 44 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Влизането в ЕЗ И Шенген окончателно вади България от отровната руска орбита. Затова мурзилките го неглижират, а ако нещата тръгнат на ставане ще са яростни противници.

  Щото в ЕЗ И Шенген после тръгва и съдебната реформа и капищата на завоевателния руски нацизъм като моча и альошата ще са само неприятни спомени от неактуални снимки.

  Facing Worlds
 45. 45 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  За Еврозоната има маса изисквания. Втори компромис след случая с Гърция никой няма да допусне. А за да отговорим на изискванията, са необходими години истински реформи и макроикономическа стабилност, която сега ни липсва.
  Така че целите са дърн-дрън - точно като Съвета, който създаде правителството на пожар с тъпата идея, че ще изкрънка пари от ЕЦБ да спасява родни прогнили институции.
  А изглежда Манолов ги защищава. Ето цитатът:
  По думите му не е много удачна прибързана оценка на активите на банките, за което неотдавна България беше призована от страна на Брюксел. "Трябва балансирана твърдост, не трябва да се прибързва. Банките не трябва да бъдат тормозени в никакъв случай от гледна точка на регулацията, защото те не правят рискови инвестиции подобно на инвестиционните банки в други страни, които влагат средства във високорискови инструменти", посочи Манолов.
  Разбира се, у нас няма инвестиционни банки. Ама рисково кредитиране колкото си щеш, което се вижда по % на лошите кредити. И основно към свързани лица.
  Е, защо бе Манолов, хем настояваш за влизане в Механизма и после в Еврозоната, обаче вече се кълнеш, че няма да приложиш критериите им за оценка на активите на банките и няма да изпълниш това настояване на Брюксел?! А то е основно условие!
  Въобще корупционната среда у нас си назначава поредният защитник за управител на БНБ, независимо дали Манолов или някой от другите кандидати.

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  [quote#44:"evlampi"]Щото в ЕЗ И Шенген после тръгва и съдебната реформа[/quote]

  Според мен съдебната реформа трябва да предхожда Шенген, но и след това да се направи е добре! Важното е да се направи! А Еврозоната е без алтернатива!

 47. 47 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 509 Весело

  "Ако бяхме член на Европейския надзорен механизъм или на еврозоната, дали тази криза (с КТБ - бел. ред.) щеше да се случи и дали щяха да бъдат похарчени публични средства? По-скоро - не"

  Амчи питайте ги гърчолято, дали нямаше да се случи...

 48. 48 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Стабилността зависи от независмостта. Времето ще покаже.

 49. 49 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Кризата в Гърция ме кара да мисля точно обратното - не е сега време да се натискаме за Еврозоната. Да не се окаже утре, че трябва да даваме пари на по-богати от нас, както е случаят със Словения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK