Иран се готви да настъпи на пазара на петрол след вдигането на санкциите

Иран се готви да настъпи на пазара на петрол след вдигането на санкциите

© Beawiharta, ReutersИран ще се върне на световния пазар на петрол с пълния си капацитет, след като санкциите срещу страната бъдат премахнати вследствие на споразумението за ограничаване на ядрената програма на страната, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на изказване на заместник-министъра на петрола Мохсен Камсари.


Днес Иран и шестте световни сили постигнаха споразумение, което слага край на над десетилетие преговори. Цената на петрола спадна с над 1 долар след сделката, която ще позволи на Техеран постепенно да увеличи износа си на петрол.


Иран разглежда азиатския пазар като основна цел за своя петролен износ, посочи Камсари, който оглавява отдела за международни дейности в Националната петролна компания Иран, цитиран от новинарската агенция на петролното министерство "Шана".
"Ще опитаме да максимизираме износа си на суров петрол за Европа и да възстановим 42-43% пазарен дял на европейския пазар, който имахме преди въвеждането на санкциите", коментира Камсари.


Някои рафинерии вече изразиха желанието си да купуват ирански петрол, коментира той. "Засега не мога да кажа нищо конкретно за иранския дял на пазара през следващите месеци. Трябва да изчакаме и да видим как ще реагира пазарът. Обмисляме подписването на дългосрочни, средносрочни и краткосрочни договори", добавя той.


Министърът на петрола Биджан Загнане миналия месец съобщи, че Иран цели да добави 500 000 барела на ден към добива си в рамките на два месеца след отслабването на санкциите, които свиха наполовина износа на страната през последните години, и до 1 милион барела през следващите 6-7 месеца.


Годните на ниски инвестиции обаче означават, че Иран може да срещне трудности при реализирането на пълния потенциал на петролната си индустрия, смятат анализатори. На Техеран ще му трябва време, за да увеличи добива си, докато ядрените експерти оценят съобразяването на Иран с условията на споразумението и санкциите започнат да бъдат облекчавани.


Допитване на "Ройтерс" до 25 водещи петролни анализатори сочи, че Иран ще може да повиши добива си с между 250 и 500 хиляди барела на ден до края на годината и 750 хиляди барела на ден до средата на 2016 г.


Това би увеличило цялостния добив на ислямската република до 3.6 милиона барела на ден – най-високото равнище за последните четири години, и ще завиши износа на страната с 60% в период, в който световният пазар вече страда от прекомерно предлагане. През юни страната е добивала средно 2.82 милиона барела на ден. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK